Kılıçdaroğlu: Kavala'dan intikam alıyorsunuz, tıpkı Selahattin bey gibi

Kılıçdaroğlu: Kavala'dan intikam alıyorsunuz, tıpkı Selahattin bey gibi
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuşuyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuşuyor. 

Kılıçdaroğlu’nun konuşması şöyle: "Önümüzdeki süreç parlak bir süreçtir. Yeter ki sandığı koysunlar, koyarlar mı bilmiyorum. Bir kişi karar verecek ona, cesareti varsa sandığı koyar.

“Biz Berfo analara ne diyeceğiz?”

800 haftadır bir grup anne evlatlarını arıyor. Nerede kayboldu evlatları? Bu anneler evlatlarını nerede arıyorlar? Güvenlik güçleri tarafından gözaltına alınan, tutuklanan bu evlatlardan bir daha haber alınamadı. Annelerin evlatlarının mezarında bir fatiha okumasını bile çok gördüler. Galatasaray'da 800'üncü haftada karanfil bırakmalarını bile çok gördüler. Yıllarca oğlunun gelmesini bekleyen Berfo Ana, oğlunun mezarını bile göremeden hayatını kaybetti. Biz Berfo analara ne diyeceğiz? Cumartesi annelerini söyledin, Diyarbakır'da da anneler var diyorlar. Anneler arasında ayrım yapmıyoruz biz. Bir ayıbı dünya görmesin diye Cumartesi annelerini engelliyorlar.

“Olay artık yargı değil, intikama dönüşmüş”

Osman Kavala 1001 gündür içeride. 3 defa beraat etti, her seferinde yeni bir suç uydurdular. Olay artık yargı değil, intikama dönüşmüş. Selahattin bey de aynı şekilde. 

“Gazeteci zorun önünde diz çökmez”

Barış Pehlivan niye tutuklu? Müyesser Yıldız niye tutuklu? Kalemini satmayan hiçbir gazeteci zorun önünde diz çökmez. Haksız yere içeride yatan her arkadaşa selamlarımızı gönderiyoruz.

“Biz demokratik yollardan bir dikta yönetimini sonlandıracağız”

37. Kurultay'ımızı yaptık. Kurultayın ana teması 'İkinci yüzyıla çağrı beyannamesi''dir. İşsizliği, yoksulluğu, adaletsizliği, kayırmacılığı, yolsuzluğu, yok etmeliyiz. Bunları kimlerle yapacağız? Dostlarımızla yapacağız dedim, havuz medyasında titreme geldi. Bizim 13 maddemize evet diyen herkes bizim dostumuzdur. İşçilerle, çiftçilerle, konteynerden çöp toplayan vatandaşımızla, şoförlerimizle yani halkımızla bir araya geleceğiz. Biz demokratik yollardan bir dikta yönetimini sonlandıracağız.

"Cumhurbaşkanı tarafsız olacak"

En son anayasa değişikliği OHAL döneminde, baskı döneminde yapıldı. Biz öyle yapmayacağız. Tüm kesimlerle bir araya gelip demokratik anayasa yapacağız. Bu demokratik parlamenter bir anayasa olacak. Cumhurbaşkanı tarafsız olacak. TBMM'de gece yarısı kanunu olmayacak. Kanun mu görüşülecek, bütün taraflar komisyonlara davet edilecek. Çiftçilerle ilgili bir düzenleme mi çiftçi temsilcileri, kadınlarsa kadın temsilcileri komisyonlara temsil edilecek. Bu çerçevede parlamenter sistemi güçlendireceğiz.

"Haberler engelleniyor"

Bugünkü yargı sarayın vesayeti altındadır. Türkiye Tarım Kredileri Kooperatifleri Merkez Birliği var, başında da AKP'li bir milletvekili var. Bu beyefendilere milletvekili maaşı yetmiyor, birkaç yerden maaş alıyorlar. Bu kurumun sorunları haberlere konu alınıyor. Kurumun başvurusu üzerine aynı gün mahkeme erişim yasağı getiriyor. Bu haberler arasında Saadet Partisi milletvekilinin soru önergesi haberi de var. Bu hakime siz hakim der misiniz?

"Kürt sorununu Türkiye'nin bağımsızlığı çerçevesinde çözeceğime söz veriyorum"

40 yıldır Kürt sorunu tartışılıyor. 40 yıldır bu sorunu çözmeyen siyasi otoritedir. Şimdi batının egemen güçleri bunu Türkiye'ye karşı manevra olarak kullanıyor. Ben bu sorunu demokratik standartlar içerisinde, Türkiye'nin bağımsızlığı çerçevesinde çözeceğime söz veriyorum.

"Neden siyasi parti liderleri suç örgütlerinin liderleriyle hapishanede görüşüyorlar?"

Devlet kadın erkek eşitliğini çözmek zorundadır. Biz bir şey daha önerdik. Terör örgütleri ve yeraltı suç örgütleriyle mücadele edeceğiz. Neden siyasi parti liderleri suç örgütlerinin liderleriyle hapishanede görüşüyorlar?

“Mustafa Kemal Atatürk olmasaydı o camiilerin hiçbirinde beş vakit ezan okunmazdı”

İşi ehline vermediğin zaman kul hakkına fırsat açıyorsun. İşi ehline vermezsen yolsuzluğa, haksızlığa yol açıyorsun demektir. İşi ehline teslim etmek aynı zamanda ehil insanın devleti yönetirken tarafsız olmasını sağlamaktır. Liyakatin bir özelliği de toplumun ortak değerlerine saygı duymaktır. Onlardan bir tanesi de Gazi Mustafa Kemal'dir. Çıkacaksınız öyle bir konuşma yapacaksınız, haddinizi aştığınızı anlayıp sonra geri almaya çalışacaksınız. Bu dürüst, liyakatli, erdemli değilsin demektir O kişi bilmeli eğer Mustafa Kemal Atatürk olmasaydı o camiilerin hiçbirinde beş vakit ezan okunmazdı. Bir din adamına lanet sözcüğünü kullanmak yakışır mı? Siz o koltuğu kirletiyorsunuz. Liyakat sistemi olduğunda bu tür adamlar olmaz. Liyakat sistemi olduğunda güreşçiden banka yöneticisi olmaz, rüşvet alanın büyükelçilikte, akademik hırsız rektör olmaz.

"Seçim kanununa cinsiyet kotası getirilmeli"

Hiçbir vatandaş milletvekilini kendi seçmiyor. Önüne konulan listeyi onaylıyor. 12 Eylül darbecileri getirdi bunu. Milletin vekilini millet seçecek, söz veriyorum. Seçim barajını kaldıracağız. Bunu da darbeciler getirdi. Seçim kanununa cinsiyet kotası getirilmeli. Buna hangi parti hayır diyorsa onu tüm kadınlara duyuracağız. Bir iktidar seçim kanunu değiştirerek iktidarda kalmaya çalışıyorsa artık o demokrasiye zarar veriyordur.

"Rüşvetçi, yalancı milletvekili olmayacak"

Siyasi ahlak yasasını çıkaracağız. Tüm vatandaşlarıma soruyorum, para kovalayan, sahtekarlık yapan milletvekili istiyor musunuz? Meclis'te hırsız, rüşvetçi, yalancı milletvekili olmayacak. Kamu ihale kanununu değiştireceğiz. İsraf, kul hakkı günahsa bunları yapanlara nasıl oy veriliyor?. Kütahya Havalimanı'nın 50 milyon maliyeti var, 205 milyon avro vereceğiz. Ulusal Vergi Konseyi kuracağız. Asgari ücretlinin vergi dışında tutulmasını sağlayacağız. Ülkeyi yönetenler her kuruşun hesabını vermek zorundadır. Denetimden korkmayan bir iktidar gelecek. Siyaset 21. yüzyıl Türkiye'sine yakışır olacak. Güçlü bir stratejik planlama teşkilatı kuracağız. 

"Suudi Arabistan bizi geçti"

Eğitim sistemini yeniden yapılandıracağız. 4+4+4 sistemi geldiğinde tek itiraz eden parti bizdik. Milyonlarca ailenin çocuğu kobay olarak kulanılmış oldu. İran, Suudi Arabistan ve Malezya üniversitelerinin ürettiği bilgi sayısı bizi geçti. 

"Aile Destek Sigortası oluşturacağız"

Ekosistemin korunması için de anayasal düzenleme getireceğiz. Güçlü bir sosyal devlet için Aile Destek Sigortası oluşturacağız.

"Kayyum uygulamalarına son vereceğiz"

Belediyeleri ayağa kaldıracağız. Merkez yerel çatışmasına son vereceğiz. Kayyum uygulamalarına son vereceğiz.

"Egemen güçlerin bu coğrafyada at oynatmalarına izin vermeyeceğiz"

Ortadoğu'da Barış ve İşbirliği Teşkilatı kuracağız. Egemen güçlerin bu coğrafyada at oynatmalarına izin vermeyeceğiz.

Etiketler :