Kerry: Suriye'de Bir Hafta İçinde...

Kerry: Suriye'de Bir Hafta İçinde...
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Almanya’nın Münih kentinde yapılan Suriye toplantısında, tarafların bir hafta içinde "şiddetin durdurulması" konusunda uzlaştıklarını açıkladı.ABD ve Rusya’nın yanı sıra bölge ülkeleri...

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Almanya’nın Münih kentinde yapılan Suriye toplantısında, tarafların bir hafta içinde "şiddetin durdurulması" konusunda uzlaştıklarını açıkladı.

ABD ve Rusya’nın yanı sıra bölge ülkeleri Suudi Arabistan, İran ve Türkiye’nin de katıldığı görüşmelerin tamamlanmasının ardından yaptığı açıklamada Kerry, ilk yapılacak işin insanı yardımları artırıp, bunların ulaştırılmasının sağlanması olduğunu belirtti.

Kerry, şöyle devam etti:

"İkinci olarak da ulusal çapta saldırıların durmasını sağlayıp, bir hafta içinde ateşkesi yürürlüğe sokma konusunda görüş birliğine vardık. Bu iddialı gibi görünebilir ancak herkes bu amaca ulaşmak için olabildiği kadar çabuk davranma konusunda kararlı."

Suriye’de savaşın beş yıldır sürdüğünü anımsatan Kerry, "Şimdi elimizde olan, sözlerin kâğıda dökülmüş hali. Gelecek birkaç gün içinde sahada somut adımlar atılması gerek" diye konuştu. Kerry, Münih’teki görüşmelerin verimli geçmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti.

Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen Uluslararası Suriye Ön Destek Grubu Toplantısı'nda Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil etti. Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Kerry ile bir süre sohbet etti.

Anadolu Ajansı'nın haberine göre; Münih'te 17 ülkeden dışişleri bakanlarının katılımıyla yapılan “Uluslararası Suriye Destek Grubu” toplantısında varılan uzlaşmayı açıklarken, “ateşkes” yerine “şiddetin durdurulması” kavramını kullanan Kerry, bir gazetecinin sorusu üzerine, ateşkes kavramının hukuki anlamda daha fazla bağlayıcılık içerdiğini, bu kavramın şu aşamada bazı katılımcı ülkeler tarafından benimsenmediğini kaydetti.

Basın toplantısındaki açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kerry, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’in geleceğiyle ilgili bir soru üzerine, bu konuda görüşlerinin değişmediğini kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin ev sahipliğinde Münih Hilton Otel'de kısıtlı katılımlı Uluslararası Suriye Ön Destek Grubu Toplantısı düzenlendi. Toplantıya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani (soldan ikinci) de katıldı.

KERRY: ESAD İLE ÇÖZÜM OLMAZ

Esad’ın liderlik etmeye devam edeceği bir Suriye’de barışın olamayacağı görüşünde olduğunu kaydeden Kerry, şöyle devam etti:

“Benim ve bu toplantıda yer alan ülkelerin çoğunluğunun görüşü şöyle: Esad ülkede kalmakta ve liderlik etmekte kararlılık gösterirse Suriye’de barış olamaz. Bu bizim görüşümüz, başkalarının farklı bakış açıları olabilir. Ancak biz bu şekilde barışın tesis edilemeyeceğini düşünüyoruz. Çünkü bu ihtilafa dahil olan belli başlı ülkeler ve aktörler, ülkede meşru bir geçiş süreci olmadan çatışmaya son vermeyecektir.”

IŞİD VE EL NUSRA DAHİL DEĞİL

Kerry, "şiddetin durdurulması" yönündeki anlaşmaya IŞİD ve El Nusra gibi terör örgütlerinin dahil olmadığını belirtti.

Varılan anlaşma uyarınca; insani krizin derinleştiği Suriye'ye cumartesi gününden itibaren yardımlar gönderilmeye başlayacak. Ardından bir hafta içinde Esad rejimi ve muhalifler arasında geçici ateşkes sağlanacak.

Varılan mutabakatın ardından tarafların Cenevre'deki barış müzakerelerine yeniden başlaması öngörülüyor.

RUSYA VURMAYA DEVAM EDECEK

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise ortak basın toplantısında yaptığı açıklamada, ülkesinin Suriye’deki operasyonlarını sürdüreceğini kaydetti.

Lavrov, “Bu anlaşma, BM Güvenlik Konseyi tarafından terör örgütleri olarak tanının IŞİD ve El Nusra gibi terör örgütlerini kapsamayacak. Bu nedenle hava kuvvetlerimiz bu örgütlere karşı faaliyetlerini sürdürecek” yorumunu yaptı.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier

ASKERİ YÖNTEMLE SORUN ÇÖZÜLEMEZ

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise Suriye'nin geleceğinin askeri çözümle inşa edilemeyeceğinin, son bir haftada meydana gelen gelişmelerle görüldüğünü dile getirdi.

"Bugün daha önce söylediğimiz gibi şiddetin belirgin bir şekilde azaltılmasına derhal başlanması konusunda anlaştık" ifadesini kullanan Steinmeier, aralarında Rusya ve ABD'nin de bulunduğu 17 ülkenin iç savaşın devam ettiği Suriye'de bir hafta içinde çatışmaların durdurulması kararı aldığını da sözlerine ekledi.

AB'DEN MUTABAKATA İLİŞKİN AÇIKLAMA

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de "Aralık ayında BM Güvenlik Konseyinde alınan kararın tam olarak uygulanması noktasında karar aldık" dedi. Mogherini, önemli olanın görüşmelerde alınan kararların uygulanması olduğunu belirterek, “Görüşmelerde ortak bir karar alınmış olması olumlu bir gelişme” dedi.

Öte yandan, Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) sözcülerinden Salim el-Muslet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendilerine destek veren ülkelerin gösterdiği çabalardan dolayı memnun olduklarını kaydederek, "Biz Suriye'de Suriye halkı için bir eylem bekliyoruz. Burada konuşulanlar hayata geçirilmeli" diye konuştu.

BM Güvenlik Konseyi, 18 Aralık'ta, Suriye'de siyasi diyalog sürecinin başlaması ve ülke genelinde ateşkes ilan edilmesini isteyen ve Cenevre Bildirisi ile Viyana toplantılarında alınan kararları teyit eden karar tasarısını oy birliğiyle kabul etmişti.