Kaybetme korkusu: Apar topar işbirliği

Kaybetme korkusu: Apar topar işbirliği
AKP ve MHP’nin kurduğu ittifak kapsamına alınan iller, riskli görünen bazı kentler nedeniyle 50’ye dayandı. Öte yandan, belediye başkan adayları ve belediye meclisi üyelikleri için başvuru süresi bugün sona eriyor.

30 büyükşehir ve 2 il ile başlayan AKP ve MHP ittifakı, son görüşmelerin ardından 50 ile dayandı. 16 ilde uzlaşma sağlandığı, 2-3 il üzerinde ise görüşmelerin sürdüğü, yeni uzlaşma olması durumunda ittifak yapılacak il sayısının daha da artabileceği belirtiliyor. AKP’nin, Iğdır ve Kırklareli’nde adayını çekmesine karşılık MHP de Giresun, Çanakkale, Ardahan, Burdur, Edirne ve Artvin’in de aralarında bulunduğu 14 ilde AKP’yi destekleyecek. İttifak yapılan illerde belediye meclisi üyeliği seçimlerine de “tek liste”yle girilecek. Belediye meclisi üyeliklerinin sıralamasının belirlenmesinde 2014 yılı sıralaması dikkate alınacak. AKP, seçimi kaybetme riski gördüğü illerde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın miting, bakanların daha çok saha çalışması yapması stratejisi uygulayacak. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun son günlerde Ankara’da saha çalışmalarına hız vermesi, bu durumun işareti olarak değerlendiriliyor.

Siyasi partilerin, il, ilçe ve belde belediye başkan adayları ile belediye meclisi üye adaylarını il ve ilçe seçim kurullarına bildirmesi için verilen süre bugün saat 17.00’de sona eriyor. AKP il ve ilçe yönetimleri, herhangi bir aksaklık yaşanmaması için pazar gününden itibaren aday listelerini il ve ilçe seçim kurullarına vermeye başladı. AKP ve MHP arasında genişletilmesine karar verilen ittifaka hangi illerin dahil edileceği konusundaki görüşmeler sürdü. İki parti arasındaki değerlendirmelerin bugün listelerin il ve ilçe seçim kurullarına verileceği son saate kadar da devam edeceği belirtiliyor.

İlk aşamada 30 büyükşehir ile Osmaniye ve Rize’de ittifak yapma kararı alan AKP ve MHP, geriye kalan 49 ili yeniden masaya yatırdı. AKP yöneticilerine göre 16, MHP yöneticilerine göre 14 ilde daha ittifak yapılmasına karar verildi. AKP’liler Sinop, Siirt, Muş, Hakkâri, Giresun, Edirne, Çanakkale, Ardahan, Artvin, Ağrı, Yalova, Şırnak, Burdur ve Bitlis olmak üzere 14 ilde MHP’nin, Iğdır ve Kırklareli’nde AKP’nin adayını çekeceğini kaydederken; MHP’liler ise bu sayının 12-2 biçiminde olacağını dile getiriyor. AKP’nin dediği gibi olması durumunda ittifak yapılacak il sayısı toplam 48, MHP’nin dediği gibi olması durumunda ise 46 olacak. Ancak bunların dışında bazı illerin de hâlâ masada olduğu, yeni uzlaşmalara göre ittifak yapılacak il sayısının artabileceğine dikkat çekiliyor.

MHP’nin Zonguldak ve Bilecik’i, AKP’nin de Kütahya ve Tokat’ı istediği kaydediliyor. Cumhur İttifakı’nın hangi illerde yapılacağı ise kesin olarak bugün aday listelerinin verilmesiyle netleşmiş olacak. İki partinin, duruma göre adayların kesin ilan edileceği 3 Mart tarihinden önce istifa ettirme yoluyla da ittifakın kapsamını daha da genişletebileceği kaydediliyor. 3 Mart’tan sonra ise adaylar istifa etse bile geçerli sayılmıyor.

İki parti, belediye meclislerinde yapılacak ittifakın yöntemi konusunda da büyük oranda uzlaşma sağladı. Buna göre, ittifak yapılan tüm illerde “tek liste” yöntemiyle belediye meclisi seçimlerine gidilecek. Aday çıkarmayan partinin belediye meclis üyeleri, aday çıkaran partinin listesinden gösterilecek. Listelerdeki sıralamada ise 2014 yılının sıralaması dikkate alınacak. 2014 yılında yapılan yerel seçimde hangi partinin üyesi hangi sıradan seçildiyse “tek liste” buna göre hazırlanacak.

Riskli illere çıkarma

AKP, yerel seçimlerde kaybetme riski gördüğü illere özel çalışma yapacak. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın İstanbul, Ankara ve İzmir’de birden fazla miting yapması, bakanların da riskli görülen illerde saha çalışması yapması planlanıyor. Anketlerde “başa baş” oranlar çıkan Ankara’ya özel önem veren Erdoğan, geçen haftalarda “açılış” görüntüsüyle iki kez miting yaptı. Mehmet Özhaseki’nin aday gösterilmesinden önce adı adaylar arasında geçen İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun Ankara’da saha çalışmalarına hız vermesi dikkat çekiyor. (Cumhuriyet)