Karamollaoğlu’nun 'seçimlere müdahale edecekler' açıklamasının arkasında ne var?

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Av. Bülent Kaya, Halk TV'de seçim tartışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

halktv.com.tr Haber Merkezi

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Av. Bülent Kaya, Halk TV'de Şule Aydın'ın sunduğu Haber Masası'nda parti Genel Başkanı Karamollaoğlu'nın "seçimlere müdahale edecekler" açıklamasına ilişkin konuştu.

Kaya'nın açıklamaları şöyle:

Temel Karamollaoğlu’nun “seçimlere müdahale edecekler” açıklamasının arkasında ne var? Bir bilginiz mi var bu yönde? 

"Bu açıklamanın arkasında Türkiye demokrasisinin geçmişte yaşanan tecrübeleri var. Seçimlere müdahale birkaç şekilde olur; bir tanesi seçim kanunlarının sürekli iktidar tarafından kendilerine avantaj sağlayacakları şekilde düzenlemesiyle ortaya çıkar. Bunun son örneğini 2018 yılında gördük. Bu sadece AKP döneminin de değil daha önceden örneklerini gördüğümüz bir durum. 31 Mart seçimlerinde biz de bu durumu yoğun olarak yaşadık. Biz seçimlere Doğu, Güneydoğu başta olmak üzere Türkiye’nin birçok noktasında iddialı bir parti olarak girdik. Ancak bir il valisi bizim o ilde adayımızı açıkça il valiliğine davet ederek, çekilmesi yönünde telkin ve baskıda bulundu.

Propaganda döneminde de Türkiye seçimlere müdahaleyi çok net bir şekilde gördü. Oy kullanıldığı gün, oyların sayımı ve yapılan itirazlarda Yüksek Seçim Kurumları’nın baskı altına alınmaya çalışıldığını gördük. Bunun en temel örneklerinden birisi İstanbul seçimleridir. Ancak iktidar ne yapmaya çalışırsa çalışsın seçim kanunlarında günü kurtarmaya yönelik değişiklikler son tahlilde kendi ayaklarına dolanacaktır.  Daha yapılan son değişikliğin üzerinden iki sene dahi geçmemiş olan seçim kanununun değişikliğini gündeme getiriyorlar. Peki bu değişiklik gerçekten bir demokrasi ihtiyacından mı talep ediliyor? Yoksa mevcut seçim kanununun artık kendi faydalarına çalışmadığı için mi talep ediliyor?

Temel Karamollaoğlu’nun bir uyarısı var. Seçim güvenliğinin sağlanamamasına ilişkin bir uyarı. Önümüzde bir erken seçim tartışması var. İktidar sorumlu olduğu kadar muhalefet de sorumlu.

Siz ne tür önlemler alacaksınız? 

Türkiye’de artılarıyla eksileriyle işleyen bir demokrasi sistemi var. Bu süreç içerisinde seçmenlerimiz ve siyasi partilerimiz üstüne düşen vazifeyi yerine getirmelidir. Bunu biz de bugünden yapıyoruz. Her mahallemizde, her ilçemizde seçime hazır olacak şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu süreç içerisinde bir engelle karşılaşırsak tüm hukuki hakkımızı da sonuna kadar kullanacağız. Biz herkesi ‘uyanık’ olmaya davet ediyoruz."

Etiketler :