Karadenizde Vampir Kelebek Kabusu! Fasulyeden Çaya Kadar Her Şeye Musallat Oldu...

Karadenizde Vampir Kelebek Kabusu! Fasulyeden Çaya Kadar Her Şeye Musallat Oldu...
Vampir Kelebek 'Ricania simulans' bitkilerin öz suyunu emiyon ve kurumalarına neden oluyor. Fasulyeden kabağa, kividen çaya hemen her üründe dallar ve yapraklar vampir kelebeklerle dolu.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde son 15 yılda hızla artış gösteren 'Ricania simulans' adlı Kelebek türü böcek, tarım arazilerini olumsuz yönde etkiliyor. Halk arasında bitkilerin öz suyunu emdiği için ‘Vampir’ olarak da bilinen kelebek türü Trabzon'un Of ilçesinden Artvin'in Hopa ilçesine kadar tüm sahil şeridinde etkili oldu.

Gürcistan üzerinden bölgeye girdiği belirlenen ve son 10 yılda bölgedeki tarım arazilerinde hızlı bir artış gösteren kelebek, suyunu emdiği sebze ve yabancı otlardan beslenerek kurumalarına neden oluyor.
Vampir Kelebek taşıma yoluyla İstanbul'a kadar geldi.

vampir-kelebek111.jpg

Ordu Olay gazetesinin haberine göre Doğu Karadeniz, bugünlerde bu tehditlerden biriyle karşı karşıya bulunuyor. Adı “Ricania simulans.”

vampir-kelebek20.jpg

Bölgede “vampir kelebek” olarak anılıyor. Aslında bir çekirge türü. Gelişme çağındaki bitkilerin öz suyuyla beslendiği için, bitkileri kurutup tarım ürünlerinde büyük hasara yol açıyor. Yaklaşık 20 yıl önce Gürcistan’dan Doğa Karadeniz’e giriş yapmış. O tarihten bu yana da dönem dönem bölgede baskın bir istilacı olarak boy gösteriyor. Bu yıl, popülasyonunda büyük bir artış var. Özellikle Artvin ve Rize’nin sahil bölgelerinde, sebze ve meyvelere vampir kelebekler dadanmış durumda. Fasulyeden kabağa, kividen çaya hemen her üründe dallar ve yapraklar vampir kelebeklerle dolu.

vampir-kelebek19.jpg

Ziraatçılar “Hayvan her şeye musallat oldu emiyor. Çayda son sürgünlerin üzerinde görüyoruz. Yapraklardaki su oranları azaldığı için ürün zayıf geliyor. Bazı bostanlarda tüm sebzeler kurudu. Muhtarlar arayıp vampir kelebeklerden şikâyet etmeye başladı. Sıkıntının büyük olduğunu söylüyorlar” diyor.

vampir-kelebek18.jpg

Bu yıl sıcaklık rekorlarının art arda kırılması da vampir kelebeklerin üremesini hızlandırdı.

Bu yılki kış sıcaklığı artışının etkisiyle sahada “Ricania simulans” popülasyonunda 10-15 kat artış gözlemlediklerini aktaran Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Zooloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Akıner, artık bu türün Türkiye için yerli bir türe dönüştüğü görüşünde.

Türün tarım ürünlerinin taşınması yoluyla İstanbul’a kadar yayıldığını anlatan Doç.Dr. Akıner, “Bölgedeki bir çiçeği ya da meyveyi taşıdığınızda erişkinlerin sonbaharda bitkilere bıraktığı yumurtaları da naklediyorsunuz. Ve gittiği bölgede yumurtadan çıkan hayvanlar yayılmaya başlıyor. Artık bu süreci durdurmak mümkün değil. Etkin bir mücadele yürütüldüğünü de söyleyemem. Bölgede ilaçlamalar yapıldı ama sonuç alınamadı. Biyolojik mücadeleyle popülasyonu belirli seviyelerde tutma şansınız var. Sonbahar döneminde bu hayvan yumurtasını bırakıyor. O dönem, çiftçi tarlalarında temizlik yapacak ki, sayıları artmasın” diyor.

vampir-kelebek1.jpg

VAMPİR KELEBEK NEDİR?

Ricania simulans veya halk arasından bilinen adıyla vampir kelebek ya da yalancı kelebek, 1851 yılından keşfedilmiş bir çekirge türü. Vampir kelebekler, 2006 yılında ise ilk defa Türkiye'nin Doğu Karadeniz bölgesinde görüldü. Türkiye'de ilk görüldüğü yer olan Artvin'in Kemalpaşa ilçesinden Trabzon'un Araklı ilçesine ve aradaki bölgeye dokuz senede yayıldı.

Türkiye'de en yoğun bulunduğu ilçeler sırasıyla Kemalpaşa, İyidere, Derepazarı, Sürmene ve Rize'nin merkez ilçesidir. İstanbul'da ilk kez 2010 yılında Sarıyer ilçesinde görüldü.

VAMPİR KELEBEK İNSANA ZARAR VERİR Mİ?

Vücudu genellikle açık gri renkte olan ve rahatsız edildiklerinde hızla zıplayabilen böceğin, özellikle suyunu emdikleri sebze ve yabancı otlardan beslenerek kurumalarına neden olduğu biliniyor. Vampir kelebeklerin insanlara herhangi bir zararı yok. Bitki dışında herhangi bir şeyle beslenmezler. Bu böcek ne vampir özelliğinde ne de kelebek özelliğinde bir hayvandır.