Kanser hastaları ilaç bekliyor ama devlet vermiyor

Kanser hastaları ilaç bekliyor ama devlet vermiyor
Binlerce akciğer kanseri hastasının tek dileği, tedavide gerekli ilaçların SGK tarafından karşılanması. Hastaların bu ilaçlara 21 günde bir ödediği rakam 20 bin lirayı geçiyor.

Kanserin ilerlemesini bloke eden çok sayıda ilaç, Türkiye'de Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) onayına takıldı.

Deutsche Welle'nin haberine göre binlerce akciğer kanseri hastasının tek dileği, tedavide gerekli ilaçların SGK tarafından karşılanması.

Onay bekleyen ilaç sayısı 20'yi bulurken bu ilaçlardan özellikle 2'sinin geri ödeme kapsamına alınmasını bekleyen 10 bin akciğer kanseri hastası var. Hastaların bu ilaçlara 21 günde bir ödediği rakam 20 bin lirayı geçiyor. Bir başka deyişle bir ilacın fiyatı asgari ücretin 14 katı. Perişan haldeki aileler ‘biz bu rakamı nasıl öderiz' diyor.

KAYNAK BULUNSUN

Konunun uzun yıllar takipçisi olan CHP'li eski vekil Barış Yarkadaş ise hükümetin sağlık politikalarının toplumu mağdur eden bir çizgide gittiği görüşünde. Yarkadaş'a göre kanser hastalığına yakalanıp ilaçlarını alamayan hastaların durumu da bunun en önemli kanıtı.

Yarkadaş, “Milletvekilliğim sırasında dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı bu sorunu çözecekleri yönünde teminat verdi. Ancak üzerinden bir yıl geçmesine rağmen bir adım atılmadı. AKP iktidarı kamu kurumlarında yaptığı israfı önlese yurttaşlarının ilaçlarını da ödeyecek kaynağı bulur” değerlendirmesini yapıyor.

5 YAŞINDAKİ YAĞMUR İLİK NAKLİ BEKLİYOR

Adana'da özel bir hastanede lösemi tedavisi gören Yağmur Demir (5), hayata tutunmak için ilik nakli bekliyor. Minik Yağmur'a uygun donör bulunabilmesi için ilik nakli kampanyası başlatıldı.

Yağmur'un ailesi, kızları ve kızlarının durumunda olan binlerce kişi için vatandaşları, Kızılay'a başvurup kan vererek uygun kök hücre bulunması konusunda duyarlı olmaya çağırdı. Baba Ramazan Demir, “Türkiye'nin her bir yanından yalnız benim kızım için değil, tüm ilik nakli bekleyen lösemi hastaları için çocuklara yardımcı olalım” dedi.

İHA