Kanal İstanbul'un maliyetine 'güncelleme': 75’ten 88 milyar liraya çıktı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuk olarak Kanal İstanbul projesiyle ilgili konuştu. Bakan, projenin yapılmasıyla bölgedeki arazilerin değerinin 10 katına çıkacağını açıkladı.
Bakan Turhan, bölgedeki arazilerin değerlenmesi hakkında yaptığı açıklamada, “Projeyle arazilerin şu andaki değeri belki de 10 katına çıkacak. Buradan kamu faydalanacak. Bu kanalın etrafındaki şehircilik projelerinden de elde edilecek gelirden en fazla faydalanacak olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Arnavutköy Belediyesi, Küçükçekmece Belediyesi, Başakşehir Belediyesi ve bir miktar da Esenyurt Belediyesi. Bunlar şu anda buralardan bir gelir elde etmiyorlar. Kamu adına herkes bu projeden faydalanacak. Bu projenin İstanbul’a getirecek olduğu turizm gelirlerinden de tüm İstanbullular faydalanacak” ifadelerini kullandı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kanal İstanbul’a dair yaptığı açıklamada projenin duyurulduğu 2011 yılından bu yana bölgede 30 mi,lyon metrekarelik arazi hareketliliği olduğunu söylemişti. İmamoğlu, “Daha acı bir şey söyleyeyim mi size, en büyük arazisi olan ilk üç şirket de Arap şirketi” demişti.
Söz konusu Arap şirketlerin Kuveyt, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri uyruklu olduğu ortaya çıkmıştı.
75’ten 88 milyar liraya çıktı
Açıklamalarında Kanal İstanbul'un maliyeti hakkında da bilgi veren Turhan, "Kanalın projelendirmesinden sonra yapım maliyetini 15 milyar dolar (87,9 milyar TL) olarak belirledik. Bu maliyetin de kanalın inşaatından önce yapılacak mevcut altyapıların yenilenmesi inşaatları işi olduğunu tespit ettik. 10 milyar dolar da kanalın kendi inşaat bedeli. Yani 15 milyar dolarlık bir bütçesi olan, finansman gerektiren bir projeden bahsediyoruz" diye konuştu.
Daha önce yapılan açıklamalarda Kanal İstanbul’un maliyetinin 60 milyar TL olacağı belirtilmiş, geçen aylarda yapılan son açıklamada ise maliyetin 75 milyar TL olacağı öne sürülmüştü.
İmamoğlu'na yanıt: Zaten ikna olmaz!
Turhan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Kanal İstanbul'a ilişkin eleştirileri hakkında da konuşan Bakan, "Her sorusuna vereceğimiz cevap olmakla birlikte ikna olmayacağını bildiğimizden cevap vermeye gerek duymuyoruz” ifadelerini kullandı.
Sazlıdere Barajı sorunu
Kanalın yapılmasıyla Sazlıdere Barajı'nın yüzde 60'ının devre dışı kalacağına işaret eden Turhan, bu şekilde ortaya çıkacak İstanbul'un yüzde 2,5'lik su ihtiyacının karşılanması için kentin yakın çevresinde Hamzalı, Pirinççi ve Karacaköy barajlarının yapılacağını ve bunların söz konusu su ihtiyacını fazlasıyla karşılayabileceğini savundu.