Kahramanmaraş’ta 7.7 şiddetinde deprem: Can kaybı artıyor
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve 10 kenti etkileyen 7.7'lik depremde 04:34 itibarıyla 2921’e yükseldi. Yaralı sayısı ise 15 bin 834.
AFAD Başkanı Yunus Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde 2 bin 921 kişinin hayatını kaybettiğini, 15 bin 834 kişinin yaralandığını bildirdi.
Sezer, arama kurtarma çalışmalarına ilişkin şunları söyledi:
"243 artçı deprem meydana geldi. Bölgede bakanlarımızın koordinasyonunda 30 valimiz ve 47 kaymakamımız her il ve ilçede görev yapmaktadır. 16 bin 400 personelimiz ile yabancı ülkelerden gelen personellerle beraber şu anda afet bölgelerinde yoğun bir çalışma var. Diğer taraftan da kış şartlarından dolayı çadır hem de barınma ihtiyaçları için diğer barınma malzemelerini de bir şekilde sağlayarak afet bölgesine gönderiyoruz. Şu ana kadar 65 bin kadar çadır ve çadır içi malzeme afet bölgesine gönderilmiş durumda."
Oktay: 4 bin 758 bina yıkıldı
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "2 bin 379 vatandaşımız hayatını kaybetti. 14 bin 483 yaralımız var. 7 bin 840 vatandaş enkazdan çıkarıldı" açıklamasında bulundu.
Oktay, 4 bin 758 binanın yıkıldığını, 1459 binaya ilişkin de henüz teyit edilmemiş ihbar bulunduğunu aktardı.
Tatar: Bölgede 9 bin 618 personel görev yapıyor. 6 bin 545 kişi enkaz altından çıkarıldı
AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, deprem bölgelerindeki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu. Tatar 21.05 itibarıyla yaptığı açıklamada, "Bölgede 9 bin 618 personel görev yapıyor. 6 bin 545 kişi enkaz altından çıkarıldı" dedi.
Bakan Akar, "Bakanlığımızda kriz merkezi oluşturduk. Hava yardım koridorunu oluşturduk" dedi.
Akar: 900 civarında Mehmetçik yardım sağlamaya çalışıyor
Akar şu ifadeleri kullandı:
"Uçaklarımızla, yardım personelini söz konusu yerlere ulaştırdık. Çadır ihtiyacı var, Mehmetçik bu konuda çalışmalarını sürdürüyor. Seyyar sahra hastanesinin kurulması için çalışmalarımız sürüyor. İskenderun Gemisi'ni görevlendirdik, yaralılarımız daha donanımlı hastanelere sevk edilecek. 900 civarında Mehmetçik burada vatandaşlarımıza yardım sağlamaya çalışıyorlar."
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, "İlk defa böylesine yaşadım. Altyapılarımız yüksek deprem karşısında ciddi hasarlar aldı. Ekiplerimiz ilk andan itibaren arızalı müdahale etmeye başladılar ama ekiplerin bütün arızalara yetişmesi mümkün olmadığı için ekip takviyesinde bulunduk" diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay açıklamasında,"2 depremde 145 artçı deprem yaşadık, 3'ü 6'dan daha fazla büyüklüğe sahip. 6 ilde 11 trafo merkezinde elektrik verilemiyor" dedi.
AFAD Başkanı Yunus Sezer "Depremin ardından 130 artçı deprem oldu. Bölgede 15 bine yakın arama kurtarma personeli görevlendirilmiş durumda" diye konuştu. AFAD deprem Risk ve Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar, "Vatandaşlarımız, buradan vereceğimiz resmi bilgiler dışında hiçbir bilgiye itibar etmesin" ifadelerini kullandı.
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul'dan deprem bölgesine gitmek üzere 16 uçak, 2 bin 647 personel ve 311 iş makinesinin yola çıktığını açıkladı.
Yerlikaya, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "İstanbul'umuzdan deprem bölgesine; 16 uçak ve 2 bin 647 personelimiz ile Bölge Müdürlükleri, Büyükşehir ve İlçe Belediyelerince gönderilen 311 iş makinesi yolda" ifadelerini kullandı.
'Tsunami tehlikesi yok'
AFAD tarafından yapılan açıklamada, "Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan merkezli depremlerden sonra şu an itibarıyla Doğu Akdeniz'de kıyılarımızı etkileyecek herhangi bir tsunami tehlikesi bulunmamaktadır" denildi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AFAD Koordinasyon Merkezi'nden son duruma ilişkin bilgileri verdi. Erdoğan şöyle konuştu:
"Devletimiz deprem anından itibaren harekete geçmiştir. Valiliklerimiz tüm imkanları seferber etmiştir. Depremden etkilenen 10 ilimize ilave onlarla birlikte çalışacak 10 vali daha görevlendirilmiştir. AFAD ve diğer kurumlarımız ekiplerini göndermiştir. TSK ve belediyelerimiz afet çalışmaları konusunda altyapısı olan kurumlarımız göreve çağrılmıştır.
Önceliğimizi arama kurtarma çalışmalarına verdik. 9 bin personel arama kurtarma çalışması yürütmekte, bu sayı sürekli artmaktadır. Depremin hasara yol açtığı illerimizde yıkılan binaların altında kalan vatandaşlarımızı kurtarma faaliyetleri sürüyor.
Bakanlarımız deprem bölgesindeki şehirlerimize giderek çalışmaları koordine etmeye başladılar. Ülkemizin dört bir yanından deprem bölgesine arama kurtarma ekipleri ve ekipmanları sevk edildi, ediliyor. AFAD tarafından yapılan planlamaya göre arama kurtarma ve yardım ekiplerine vatandaşlarımız da yardımcı oluyor. Herkes canla başla çalışarak olabilecek en hızlı refleksi vermiştir.
AFAD koordinasyonu dışında bölgeye gönderilen yardımlar kargaşaya yol açmakta ve amacına ulaşması zorlaşmaktadır. Uluslararası yardımlar için temaslar kurulmaya başlanmıştır. NATO ve AB yanında 45 ülkeden yardım teklifleri ulaşmıştır.
Ülke ve millet olarak birlik ve beraberlik içinde bu felaket günlerini geride bırakacağız. Gün 85 milyon tek yürek olma günüdür."
Hatay'da çok sayıda bina yıkıldı.
Hatay'da devlet hastaneleri yıkıldı
Hatay'ın İskenderun ilçesi Devlet Hastanesi'nin Yoğun Bakım ünetisenin bulunduğu 6 katlı A Blok depremde yıkıldı. Binada arama kurtarma çalışması yapılırken, binanın Acil Servisi'nde ise yaralı depdemzedelere hizmet veriliyor. Serviste yatan hastalar da bahçeye tahliye edildi. Yogun Bakım Ünitesi'nde kaç hastanın ve personelin bulunduğu henüz açıklanmadı.
Hatay Valisi Rahmi Doğan, kentte devlet hastaneleri ile polis evinin yıkıldığını belirtti. Doğan "Antakya ve Kırıkhan'da yıkık binalar var. İskenderun'daki ve Antakya'daki devlet hastaneleri yıkıldı. Polisevi de yıkıldı. Vatandaşların oturduğu binalarda yıkıntılar var. Şu anda jandarmanın bahçesine bir karargah kurduk, bütün birimleri buraya topladık. Elimizdeki imkanlarla oralara müdahale etmeye çalışıyoruz. Havaalanı pistinde biraz sıkıntı var, uçakların inmesinde problem yaşanıyor. Mevcut imkanlarımızla faaliyetleri koordine ediyoruz. Hayatını kaybedenler var, çok sayıda da yaralımız var" dedi.
İskenderun ilçesinde farklı noktalarda birçok binanın yıkıldığı, onlarca binada da ağır hasar olduğu bildirildi.
Reyhanlı'da pansiyon yıkıldı
Hakay'ın Reyhanlı ilçesinde ise öğrenci pansiyonu olarak kullanılan ancak boş olduğu bildirilen 5 katlı Alice Tesisleri de yıkıldı. Reyhanlı'da toplam 4 binanın yıkıldığı, 7 kişinin hayatını kaybettiği kaydedildi.
Hatay'ın Dörtyol ilçesinde çöken 5 katlı bin binada ise arama kurtarma çalışması yapılıyor. Dörtyol ilçesi Sahil Yolu depremde zarar gördü.
Gaziantep'ten yardım çağrısı
Gaziantep’in İslahiye ilçesinde de yıkım olduğunu belirten yurttaşlar yardım çağrısında bulundu. Enkaz altında kalanlar olduğu belirtiliyor.
'Malatya felaketi yaşıyor'
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremin vurduğu Malatya'da çok sayıda binanın yıkıldığını belirterek "Burada en önemli ihtiyaç tecrübeli arama kurtarma ekiplerinin ve vinçlerin olması. Çalışmalar devam ediyor. Malatya, tarihin en felaket günlerinden birini yaşıyor. Belediye başkanları arkadaşlarımız ile birlikte olay yerlerini geziyoruz. Umarım çok fazla can kaybı olmaz, can kaybı daha fazla artmaz" dedi.
Ağbaba: Kurtarma ekiplerinin üstüne çöktü
Veli Ağbaba Twitter hesabından bir paylaşımda bulunarak Malatya'da 13.35'te yaşanan depremin hasarlı bir binayı yıktığını söyledi. Ağbaba "Biraz önceki depremi maalesef canlı yaşadık. Yıkılmış bir binanın üstünde ekipler arama kurtarma çalışması yaparken, yandaki binalar üstlerine yıkıldı. Temennimiz kurtarma ekipleri ve vatandaşların zarar görmemiş olması" dedi.
CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız da "Yıkılan binaların yanındaki binalar da yıkıldı. Binalar boş ama kurtarma görevlileri altında kaldı. Gittikçe zorlaşıyor, kabusa dönüyor. Artçı ile çok sayıda bina daha yıkıldı. İkinci deprem sonrası insanlar evlerine giremiyor. Acil çadır ihtiyacı var” notuyla video paylaştı.
'Ulaşılamayan yerler var'
İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, “Depremin ardından artçı depremler devam ediyor, henüz ulaşılamayan mahalleler, birtakım yerler olduğu bilgisi bize geliyor” dedi.
MEB'e çağrı
Hasar görmemiş okulların vatandaşların kullanıma açılması için Milli Eğitim Bakanlığı’na çağrı yapan Zorlu, “Hava çok soğuk şu anda hızlı bir biçimde bu insanların barınma sorunları var, dolayısıyla bütün bu kamu kuruluşlarının hızlı bir envanteri çıkarılarak halkımızın kullanımına bu geceden itibaren açılmasının çok sağlıklı olacağına inanıyoruz” dedi.
Acil ihtiyaç listesi
Zorlu "Acil ihtiyaç duyulan bazı malzemeler var. Bilhassa çadır, çok soğuk ve çetin koşulların yaşandığı bir dönemde gerçekleşti bu facia, insanlarımızın en büyük beklentisi; çadır, battaniye, uyku tulumu, kışlık kıyafet ve doğal gaz, elektrik sıkıntısından dolayı katalitik diyebileceğimiz tüple çalışan soba ve ısıtıcılar, bunlar acil ulaştırmamız gereken malzemeler. Bunun yanı sıra başta çocuk bezi, hijyen malzemeleri, fener, pil, konserve gıdalar ve su... Özellikle ilaç sıkıntısıyla da karşı karşıya kalabiliriz. Antibiyotikler, ağrı kesiciler, ateş düşürücüler" diye konuştu.
Minare parçaları düştü, yaşamını yitirdi
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesi merkezli 7,4 büyüklüğündeki depremden etkilenen Hilvan ilçesindeki Hacı Abuzer Camisinin minaresi yıkıldı. Minarenin parçaları, deprem nedeniyle evinden çıkmaya çalışan Raziye Tanlap'ın üzerine düştü. Sağlık ekiplerince hastaneye kaldırılan Tanlap, yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamadı. Tanlap'ın Gölcük İmam Hatip Lisesinde Arapça öğretmeni olduğu öğrenildi.
Araçla yola çıkmayın
Deprem bölgesinde ciddi trafik sıkışıklıkları yaşanıyor. Ambulanslara ve arama kurtarma ekiplerine yol açabilmek için deprem bölgesindeki vatandaşlarımıza araçları ile yola çıkmamaları öneriliyor. Önceliğin enkaz altındakilere ulaşabilmek için yolların açık tutulması gerektiği belirtiliyor. Yine deprem bölgesindeki vatandaşların cep telefonlarını mümkün olduğu kadar kullanmaması bunun yerine iletişimlerini internet üzerinden sürdürmeleri öneriliyor.
Deprem bölgesinde yoğun kar yağışı olduğu bilgisi geliyor.
Deprem sonrası açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Şu an son gelen artçı 6.4 olduğunu arkadaşlar ifade etti. Geçmiş olsun dileklerimi bütün milletimize, ülkemize iletiyorum. En yüksek seviyede alarmı verdik" ifadelerini kullandı.
Kızılay'dan kan bağışı çağrısı
Kızılay'dan yapılan son açıklamada, "Deprem bölgesine kan sevkiyatı yapıyoruz. Ulusal kan stoklarımız mevcut, ilave ihtiyaçlar için Tüm Türkiye’de vatandaşları kan bağışına davet ediyoruz" denildi.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve TSK komuta kademesi deprem bölgesine gidiyor. MSB'den yapılan açıklamada, deprem bölgesindeki bazı birliklerin de hasar gördüğü belirtildi. Açıklamada, TSK İnsani Yardım Tugayı unsurları ile nakliye uçaklarının göreve hazır olduğu kaydedildi.
Uluslararası yardım çağrısında bulunuldu
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından, Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen 7,4 büyüklüğündeki depreme ilişkin, "Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC (Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi) üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur" bilgisi verildi.
AFAD'dan yapılan açıklamada, Kahramanmaraş'taki 7,4 büyüklüğündeki deprem sonrasında en büyüğü 6,6 olmak üzere 32 artçı sarsıntının meydana geldiği belirtildi.
Depremin Kahramanmaraş, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Malatya ve Adana başta olmak üzere çevre illerde yoğun şekilde hissedildiği aktarılan açıklamada, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin "4. seviye" olarak ilan edildiği bildirildi.
AFAD merkezinde tüm afet gruplarının toplandığı bilgisine yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Dışişleri Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ERCC üzerinden kentsel arama ve kurtarma alanında uluslararası yardım çağrısında bulunulmuştur. Bölgede koordinasyona destek sağlamak üzere Kahramanmaraş'a Kayseri Valisi, Hatay'a Mersin Valisi, Gaziantep'e Mardin Valisi, Adıyaman'a Tunceli Valisi, Osmaniye'ye Bingöl Valisi ve Malatya'ya Sivas Valisi görevlendirilmiştir.
Genelkurmay Başkanlığı tarafından bölgeye yönlendirilen ekipleri taşımak üzere 2 uçak görevlendirilmiştir. Tüm il AFAD Müdürlükleri teyakkuza geçirilmiş olup arama ve kurtarma başta olmak üzere tüm ekipler bölgeye sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
Deprem çoğu Orta Doğu ülkesinde hissedildi
Birçok Orta Doğu ülkesinde Maraş ve Antep merkezli deprem yoğun şekilde hissedilirken, artçı sarsıntılar Suriye, Filistin, İsrail, Lübnan, Kıbrıs ve Ürdün'ü de salladı.
Bölgedeki ülkelerde herhangi bir hasar ya da can kaybı olup olmadığına ilişkin bir bilgi henüz mevcut değil.
Suriye Sağlık Bakanlığı, Türkiye'de yaşanan depremin etkilediği Halep, Hama ve Lazkiye'de 42 kişinin öldüğünü ve 200 yaralı olduğunu açıkladı. Suriye devlet medyasının daha sonra aktardığı bilgilere göre, Halep, Hama ve Lazkiye'de deprem nedeniyle en az 100 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce kişinin de yaralandığı açıklandı.
Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı bölgede acil durum ilan etti
Yaşanan büyük deprem sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri ve Jandarma Genel Komutanlığı bölgede acil durum ilan etti.
Adıyaman'da belediye başkanlığı binası yıkıldı
Depremin yıkıcı etkileri ortaya çıkmaya başladı. Bin 14 yurttaşın yaşamını yitirdiğini, en az 5 bin kişinin yaralandığı depremden etkilenen iller arasında yer alan Adıyaman’da ise Belediye Başkanlığı binası da yıkıldı.
Peş peşe artçı sarsıntılar
İlk depremin ardından aynı bölgede yaklaşık 9 dakika sonra 6,4 büyüklüğünde ikinci bir deprem daha Gaziantep merkezli meydana geldi. Bölgede artçı sarsıntılar yaşanmaya devam ediyor.
Gaziantep Islahiye'de ise saat 04.58'de 5,2 büyüklüğünde bir artçı daha gerçekleşti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Kahramanmaraş valisini aradı
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pazarcık'ta yaşanan 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun'u arayarak bilgi aldı.
İçişleri Bakanı Soylu'dan açıklama
Deprem sonrası açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, "Şu an son gelen artçı 6.4 olduğunu arkadaşlar ifade etti. Geçmiş olsun dileklerimi bütün milletimize, ülkemize iletiyorum. En yüksek seviyede alarmı verdik." ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Şükrü Ersoy:
Deprem uzmanı Prof. Şükrü Ersoy, ''7.4 büyüklüğünde deprem gerçekten büyük bir deprem. Burası kritik yerlerden bir tanesi. Hatay'dan geçen Ölüdeniz fayı var ve Doğu Anadolu fayının birleştiği yerde. Önemli bir yıkım olabilir.'' ifadelerini kullandı.
Deprem sonrası yangın çıktı
7.4 büyüklüğünde deprem sonrası Kahramanmaraş'ta bir bölgede büyük bir yangın çıktı.
#DEPREM: Kahramanmaraş ili Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de 7,4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.
— AFAD (@AFADBaskanlik) February 6, 2023
Gelişmeleri takip ediyoruz.
➡️ https://t.co/cofXSurHiN
Bakan Koca: Göçük ihbarları aldık
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Kahramanmaraş Pazarcık’ta 7.4 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Kahramanmaraş başta olmak üzere, birçok ilimizden göçük ihbarları aldık. Muhtemel yaralılara ulaşmaya çalışıyoruz. Ayrıntılı bilgileri paylaşacağız. Büyük bir acı yaşamamayı temenni ediyoruz" açıklamasını yaptı.
İletişim Başkanlığı: GSM operatörleri kapasite artırdı
İletişim Başkanlığı, "Tüm GSM operatörleri kapasite arttırarak kapanan telefon hatları açılmıştır. Tüm vatandaşlarımıza duyurulur" açıklamasını yaptı.
Deprem sonrası AFAD'dan uyarı
AFAD, 7,4 büyüklüğündeki depremin ardından iletişimin sürekliliğinin sağlanması için kritik uyarılarda bulundu.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş'ta yaşanan 7,4'lük depremin ardından vatandaşlara "Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının" uyarısı yapıldı.
AFAD tarafından yapılan uyarıda şu ifadeler kullanıldı:
"Afet ve acil durumlarda iletişimin kesintisiz sürdürülebilmesi hayati önemdedir. Haberleşmelerinizi kısa mesaj servisi (SMS) ve internet tabanlı mesajlaşma yazılımları üzerinden yapınız. Hayati durumlar dışında telefon görüşmesi yapmaktan kaçının"
BOTAŞ: Deprem bölgelerinde tedbiren doğalgaz akışı kesildi
BOTAŞ, Hatay ve Kahramanmaraş İl merkezi de dahil olmak üzere deprem bölgelerine doğalgaz akışının tedbir amaçlı durdurulduğunu bildirdi.
Kurumun açıklamasında "Ham petrol boru hatlarımızda yapılan kontroller sonucu herhangi bir hasar tespit edilmemiştir" ifadelerine de yer verildi.
BOTAŞ açıklamasında şunlar belirtildi:
"06.02.2023 tarihinde saat 04.17’de merkez üssü Kahramanmaraş İli Pazarcık İlçesi olarak açıklanan ve çevre illerde de hissedilen deprem meydana gelmiş olup BOTAŞ tarafından tüm ekipler hemen teyakkuza geçirilmiş, gerekli güvenlik tedbirleri alınarak hasar tespit çalışmalarına başlanmıştır.
Hatay İl merkezi ile Kırıkhan İlçesi, Kahramanmaraş İl merkezi ile Pazarcık ve Narlı İlçelerine tedbir amaçlı doğalgaz akışı durdurulmuştur. BOTAŞ teknik ekipleri sahada gerekli kontrol ve müdahaleleri yapmaktadır.
Bölgedeki Doğal Gaz Dağıtım Şirketleri ile koordineli olarak vatandaşlarımıza güvenli gaz akışı sağlanması amacıyla gerekli çalışmalar yürütülmektedir.
Ham petrol boru hatlarımızda yapılan kontroller sonucu herhangi bir hasar tespit edilmemiştir."
Kahramanmaraş merkezli depremin ardından yıkılan Malatya'nın Yeşilyurt ilçesindeki Hayat sitesinde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.
AYRINTILAR GELİYOR...