"Kadınlara silah eğitimi ve ruhsat verilmeli" demişti: Zülfü Livaneli'den yeni açıklama
Twitter hesabından yaptığı paylaşımda tehdit altındaki kadınlara silah eğitimi ve ruhsat verilmesi gerektiğini söyleyen sanatçı Zülfü Livaneli, "Aşırı bir mesaj olabilir ama bu kadınlar devletten koruma istedikleri halde korunmuyor" dedi. “Bir savcı hanım ‘ben tecavüze uğramıyorum da sen uğruyorsun’ demiş. Gizlice kadınlarımızı modern hayattan caydırma politikası uygulanıyor. Bu kadınların ellerinde silah olsa belki kendilerini koruyabilirlerdi” ifadelerini kullandı.
Habertürk TV’de canlı yayına katılan Livaneli’nin sözleri ile ilgili aynı programda konuşan Gazete Duvar yazarı ve avukat Tuba Torun ise, “Zülfü Livaneli’yi örnek alarak büyüdük ama bu öneri hukuka uygun değil. Biz nasıl ki silaha silahlanmaya karşıysak bu öneriyi yapmamalıyız. Odaklanmamız gereken ataerkil zihniyetin dönüştürülmesi. Ancak Livaneli’nin çağrısı farkındalık yaratmak için çok etkili oldu” dedi.
Tehdit altindaki kadinlara silah egitimi ve ruhsat verllmeli Uc bes katil adayi temizlenirse ancak durur bu isler Keske Ozgecan’da , Ceren’de, Emine’de, Sule ve benzerlerinde silah olsaydi Katil erkekler geberseydi Iste bu ulke hepimizi bu uc noktalara kadar getirdi https://t.co/gBOh4oXrNR
— Zülfü Livaneli (@LivaneliZulfu) December 12, 2019
Gazete Duvar'ın aktardığına göre, Zülfü Livaneli de Torun’un sözlerine, “Hukukçu olarak haklısınız ancak bir filmde devamlı dayak yiyen ve yardım bulamayan bir kadın hayal edin, tam bıçakla öldürülecekken babasından kalan bir silahı çekip kendisini öldürmeye çalışandan kurtulsa ‘oh’ demez miyiz? Biz bunları konuşurken bile bir kadın öldürülüyor. İstanbul Sözleşmesi yürürlüğe girene kadar kadınların ölmesini mi izleyeceğiz. Bana bir çözüm önerin” yanıtını verdi.
Torun da, “Biz özsavunmanın olması gerektiğini zaten söylüyoruz. Yoksa bir kadın kendisini korumak için ruhsatlı silah alabilir. Ancak önemli olan toplumda buna gerek kalmayacak bir değişimin gerçekleşmesi” dedi. Livaneli ise, “İşte benim dediğim de tam bu” şeklinde konuştu.
Yayına telefonla katılan ve tweet’inin açtığı tartışmanın önemli bir sonuç olduğunu belirten Zülfü Livaneli, “Türkiye’de toplum sözleşmesi bozuldu, hukukun üstünlüğü bozuldu. Mağdurun kendisini savunmasına ne zaman şiddet denilmiş? Ceren Özdemir’in annesi orada oturuyor olsa İstanbul Sözleşmesi gibi teorik çözümleri orada öyle konuşamazdınız. Ne olur bana bir çözüm üretin. 23 kere koruma isteyen kadın öldürülüyor. Parkta bir kadını kesen katil başında kan kaybından ölmesini bekliyor polis de onu bekliyor, bacağından vurup yakalamıyor” dedi.