Kadına şiddeti önleyemeyen hükümet elektronik kelepçe üretimine geçti
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi İşbirliği Projeleri (SİP) kapsamında üretilen elektronik kelepçelerin eylül ayından itibaren test amaçlı Adalet Bakanlığı'na teslim edilmeye başlanacağını açıkladı. Test aşamalarının tamamlanmasının ardından 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren yabancı ürünler tamamen devreden çıkarak yerini milli ürünlere bırakacak.
Kadınların haklarını koruyan İstanbul Sözleşmesi’nin hedef alındığını günlerde, Bakan Varank ‘milli’ olacak elektronik kelepçelelerle kadınları koruyacaklarını ifade etti. Varank şunları söyledi:
“Bu ürün, denetimli serbestlik uygulamalarında kullanıldığı gibi özellikle kadına yönelik şiddette, uzaklaştırma cezalarında kullanılıyor. Panik butonu olarak kullanılıyor. Adalet bakanlığımızın yeni tip infaz uygulamalarının yanında özellikle kadına yönelik şiddette teknolojik ürünlerle kadınlarımızın koruma altına alınması da önemli bir konu diye düşünüyoruz."
Cezaevlerinde doluluk oranı: 2020 yılında 300.000 hükümlü var
Türkiye'deki toplam 355 cezaevinde halen yüzde 120 doluluk oranı var. CHP'nin araştırmasına göre geçen yıl 28 kapalı ve açık, bu yıl için de 61 ceza infaz kurumunun açılması planlandı. Cezaevlerindeki doluluk oranı yüzde 120'yi aştı. Koğuşlarda sırayla yatılıyor. Bu sayılar Türkiye'yi Avrupa'da birinci yaptı.
"Yabancı üründen yerli ürüne doğru bir geçiş olacak"
Bakan Varank, Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) ana yükleniciliğinde Mahrek Teknoloji ile birlikte kelepçeleri üreten ve Bilişim Vadisi’nde faaliyetlerini sürdüren Ortem firmasını ziyaret etti. Bakan Varank, "Denetimli serbestlik uygulamaları kapsamında Türkiye’de elektronik kelepçe kullanımı var. Eylül ayında ilk ürünler teslim edilmeye başlanacak. Ekimden itibaren de yabancı üründen yerli ürüne doğru bir geçiş olacak" dedi.
"Elektronik kelepçe ihalesi bunun en güzel örneklerinden bir tanesi"
Bakan Varank, 'Milli Teknoloji Hamlesi' ile kendi kendine yetebilen, dünyada öncü teknolojiler üretebilen bir ülke haline gelmek istediklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Bakanlığımızın, diğer bakanlıklarla yapacağı iş birlikleri ile Türkiye’de yerlileşme hamlesini hızlandırmak istiyoruz. Elektronik kelepçe ihalesi bunun en güzel örneklerinden bir tanesi. Sanayi İşbirliği Projesi mevzuatı, çok uzun süredir yürürlükte olmasına rağmen bu konuda başarılı bir ihale şimdiye kadar yapılmamıştı. İlk örneğini elektronik kelepçe ile başardık. Bu ürünü yerlileştirdik. Artık kimseye muhtaç olmadan bu ürünü kendi ihtiyacımızı görecek şekilde kullanabileceğiz. Yurt dışından bu ürüne dönük talepler var. Burada da ihracat potansiyeli var. Elbette firmalarımız bunu değerlendirecek.