İstanbullunun depremle ilgili beklediği yönetmelikler İBB Meclisi’nde: İşte o yönetmeliklerin ayrıntıları

İstanbullunun depremle ilgili beklediği yönetmelikler İBB Meclisi’nde: İşte o yönetmeliklerin ayrıntıları
İBB, İstanbul'u depreme daha dayanıklı hale getirmek için yeni imar düzenlemesine ve riski altındaki binaları güçlendirmek için yeni bir yönetmelik hazırladı. Teklifler bugün İBB Meclisi gündemine gelecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), şehri depreme daha dayanıklı hale getirmek için yeni imar düzenlemesine ve riski altındaki binaları güçlendirmek için yeni bir yönetmelik hazırladı. Teklifler bugün İBB Meclisi gündemine gelecek. Tekliflerin ayrıntılarına göre asma kat kaldırılacak, binalarda çıkma sınırlandırılacak, güçlendirme yapılması mümkün olan yapılara güçlendirme izni verilecek.

İBB Meclisi gündemine bugün imar yönetmeliği değişiklik taslağı ve yapı güçlendirme yönetmeliği taslağı geldi. Tekliflerin bugün ilgili komisyonlara havale edilmesi bekleniyor.

‘Çıkma sınırlandırılıyor’

Edinilen bilgilere göre meclisin oylamasına sunulacak “İstanbul İmar Yönetmeliği Revizyon Çalışması”nın ayrıntıları şöyle:

- 100’den fazla bağımsız bölüm bulunan veya 2000 metrekareden büyük parsellerde deprem konteyneri konulması zorunlu olacak.

- Asma kat kaldırılacak.

- Çıkma sınırlandırılıyor, 5 kata kadar yapılarda 1 metre çıkma yapılabilecek.

- 2 kattan fazla katı olan yapılarda bodrum kat zorunlu olacak.

- Meydan, park ve deprem toplanma alanı olarak belirlenmiş alanlarda afet sonrasında insanların asgari gereksinimlerinin karşılanması amacıyla tuvalet, kanalizasyon, fosseptik, temiz su ve benzeri temel ihtiyaçlara yönelik altyapı imalatlarının tesis edilmesi zorunlu hale gelecek.

- 12 Ağustos 2001 tarihinden önce yapılmış ruhsat ve eklerine uygun yapılara Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği şartlarına uygun hale getirilmeden yapı kullanım izin belgesi verilmeyecek.

- Dükkân, işyeri ve benzeri kullanımların birleştirilmesi veya ayrılması gibi yapının taşıyıcı sistemini etkileyen her türlü imalat, yapı ruhsatına tabi olup tadilat ruhsatı düzenlemesi zorunlu hale gelecek.

- Yapı kullanma izni verilen yapıların her 5 yılda bir ruhsat ve eklerine uygunluğu bakanlıkça belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde denetlenecek.

‘Güçlendirme izni verilecek’

Yine İBB Meclisi’nin oylamasına sunulacak “İstanbul Yapı Güçlendirme Yönetmeliği Çalışması”nın ayrıntıları ise şöyle:

- Riskli olduğu bu yönetmelikteki esaslara göre belirlenmiş, güçlendirme yapılması mümkün olanlar, talep edilmesi halinde, güçlendirme projeleri doğrultusunda kısmi yapı güçlendirme izni verilecek.

- Yapının tamamı veya bir kısmı imar planlarında donatı alanlarında bulunan riskli yapılara güçlendirme izni verilmeyecek.

- Güçlendirilecek yapının üzerinde bulunduğu taşınmazın mülkiyeti belediyeye, hazineye, kamu kurum ve kuruluşlarına ait olması durumunda taşınmaz satın alınmadan güçlendirme izni verilmeyecek.

- Mevcut tüm yapıların 5 yılda bir kontrol edilmesine ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

- Muayene ve kontroller, ilgili ilçe belediyesince veya ilçe belediyesi ile protokol imzalayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından İstanbul ili dahilinde riskli yapıların tespiti için yetki verilen kurum ve kuruluşlarca, İnşaat Mühendisleri Odası veya İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirakleri tarafından yapılacak.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi