İstanbul'a Su Yetecek Mi? Uzmanlara Göre Tek Çare...
Beklenen yağışlar gelmedi, İstanbul barajları dip seviyeyi gördü. Megakente su sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 21'in altına düştü. Haber Global'den Mert İnan'ın haberine göre yabancı uyruklu İSKİ abone sayısının 8 yılda yaklaşık 10 kat arttığı, 2019 yılında 145 bin olan yabancı uyruklu abone sayısının bu yıl itibarıyla 255 bin 985’e yükseldiğinin ortaya çıkmasından sonra, su kaynaklarının mevcut nüfus yüküne yetip yetmeyeceği gündeme geldi.
"TERSİNE GÖÇ ÖNERİSİ"
İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, tersine göçün olması gerektiğini ifade ederek bundan sonraki süreçte İstanbul'da sürekli su kıtlığı görüleceğine dikkat çekti: "Tersine göç olmadığı, Anadolu'da cazibe merkezleri oluşturulmadığı sürece su yönetimi sürdürülebilir olamaz. İstanbul şişenin boğazı gibi, küçük bir alanda çok büyük bir nüfus barındırıyor. İstanbul çöküşe doğru gidiyor. Tersine göç olmadan yaşanan kaos ve sıkıntıların giderilmesi imkansız. Ülke nüfusunun beşte biri İstanbul'da yaşıyorsa bunun oturup incelenmesi ve farklı projelerin düşünülmesi gerekir."
DSİ eski yöneticilerinden Dursun Yıldız, 'su krizinin' başladığını belirtirken, "Kentteki barajların kapasitesi 9-10 milyon nüfusa yetecek kapasitede. Melen Havzasında da kuraklık başladığında İstanbul için su felaketi kaçınılmaz duruma gelecek. Bu şehir bu yükü kaldıramıyor. Tersine göç ve sanayinin mutlaka İstanbul dışına çıkartılması planlarının uygulanması gerekir" diye konuştu.
İSTANBUL NÜFUSU AZALTILMALI
Boğaziçi Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi ve iklim uzmanı Prof. Dr. Levent Kurnaz, İstanbul nüfusunun azaltılması gerektiğini kaydetti. Prof. Dr. Levent Kurnaz, şöyle konuştu:
"İstanbul nüfusu mutlaka azaltılmalı. Temel sorunlardan biri su toplama havzalarının yetersizliği. Dağ taş beton oldu. Yağmur suları kanalizasyona gidiyor. Su havzasına ev, kanalizasyon ve suyun boş yere denize akması demek. Atık yağmur suları mutlaka değerlendirilmeli.”