İstanbul yeni AKM'ye kavuştu
Yenilenen Atatürk Kültür Merkez, Cumhuriyet'in 98'inci yaş gününde yeniden hizmete açıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle açılışı yapılan AKM'de13 yıl sonra Sinan Operası ile ilk konser gerçekleşecek.
Açılış sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan; "Mesela kimi çevrelerce ideolojik saplantı kimi çevrelerce kaos çıkarmaya dönüştürülerek bize vakit kaybettirildi. Gezi olayları sırasında AKM nasıl terör örgütlerinin gövde gösterisi yerine dönüştürüldüğünü unutmadık. Nihayet tüm bu sorunları birer birer aşarak gereken hazırlıkları yaptık ve 2019’da yeni binanın temelini attık" dedi.
Beyoğlu'ndaki AKM açılışına Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İletişim Başkanı Fahretin Altun, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve eşi Pervin Ersoy, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım ve kızı Büşra Köylübay, İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören ve eşi Revna Demirören katıldı.
Sinan Operası
Açılış töreninin ardından Hasan Uçarsu'nun bestelediği, librettosunu Halit Refiğ'in aynı adlı senaryosundan hareketle Bertan Rona'nın yazdığı "Sinan" operası sergilenecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla operayı Hasan Uçarsu besteledi, librettosunu Halit Refiğ'in aynı adlı senaryosundan hareketle Bertan Rona'nın yazdığı 'Sinan' operasında orkestrayı şef Gürer Aykal yönetiyor, eser iki perdeden oluşuyor.
Erdoğan, yapımı tamamlan Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) açılışında açıklamalarda bulunuyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasından satır başları şu şekilde;
Hiçbir engelin hiçbir tuzağın saldırının bizi Cumhuriyetimizin 100. Yılı için belirlediğimiz hedeflere ulaşmamızdan alıkoymasına izin vermeyeceğiz. Tüm milletimizin Cumhuriyet Bayramını tebrik ediyorum.
Cumhuriyetimizin 98. Yıl dönümüne erişiminin sevincini yaşadığımız bugün yeni bir kültür sanat eseri kazandırmanın gurur içerisindeyiz. Taksim2de 75 yıl önce temeli atılan AKM uzunca bir süre önce kullanılamaz hale gelmişti.
Biz İstanbul’un bu sembol yapısın inşa etmek için uzun yıllar önce harekete geçtik ancak attığımız her adımda engellerle karşılaştık.
Gezi olaylarında AKM terör örgütlerinin gövde gösterisi yeri oldu
Mesela kimi çevrelerce ideolojik saplantı kimi çevrelerce kaos çıkarmaya dönüştürülerek bize vakit kaybettirildi. Gezi olayları sırasında AKM nasıl terör örgütlerinin gövde gösterisi yerine dönüştürüldüğünü unutmadık. Nihayet tüm bu sorunları birer birer aşarak gereken hazırlıkları yaptık ve 2019’da yeni binanın temelini attık.
İlk AKM gibi bu eserinde bu eserin mimarı aynı aile oldu. Toplan alanı 95 bin metrekareyi bulan bu eserin inşası 2,5 yıl gibi rekor bir sürede tamamlandı.
Yeni AKM ile İstanbul’a ve dünyaya unutulmaz kültür sanat hizmeti sunacak bir ser ortaya çıkardık. Uzun yıllar boyunca AKM’nin yenilenmesi projesine karşı çıkanlar iftiralara başvuran kesimlerin ortaya çıkan eserler karşısında bir parça da olsa mahcubiyet duyacaklarını ümit ediyorum.
Eski ve yeni Türkiye fotoğrafının en belirgin şekilde görüldüğü yerdir
Bu eser eski ve yeni Türkiye fotoğrafının en belirgin şekilde görüldüğü yerdir. Biz bunun benzerini Harbiye’de de yaşadık. Biz yerin dibine girercesine Harbiye’deki merkezi de yaptık ve İstanbul’a yaptık.
Biz her zaman her konuda olduğu gibi AKM tartışmalarında da sözümüzü eserlerimiz ve hizmetlerimizle söyledik Biz 94 yılından beri bu şehir için neler yapmadık ki, Haliç’i temizleyip halkımızın hizmetine sunduk, tünelleri otoyolları ile güçlü bir ulaşım altyapısı kurduk çünkü biz İstanbul’a aşıktık.
Kentsel dönüşüm projeleri ile yeşil alanları ile şehrin çehresini değiştirdik. Kanal İstanbul gibi küresel düzeyde stratejik projelerle şehrimizi dünyanın kalkınma gündeminin merkezine yerleştirdik.
Projesinden inşasına kadar her aşamasını yakından takip ettiğim bu muhteşem eserin İstanbul’umuza hayırlı olmasını diliyorum. Yeni AKM’yi milletimize kazandıran bakanlığımız mimarımız Murat Tabanlıoğlu’nu ve kardeşlerini emeği geçen herkesi milletim adına tebrik ediyorum.
4 Kasım tarihine kadar sürecek Beyoğlu Kültür Yolu Projesi’ni de başlatmış oluyoruz. 64 farklı noktada sürdürülecek etkinliklere gençlerimiz başta olmak üzere herkesi davet ediyoruz. Artık her yıl ilkbahar ve sonbaharda yapılara geleneksel hale getirilecek bu festival AKM ile Galataport arasında yapılacak.
Beyoğlu’nun batı ve doğu kültürünün sergileneceği bu tarz etkinliklerle yükseleceğinden memnuniyet duyuyoruz. Böyle bir eser meydana getirilmesinde Bakan Ersoy’u özellikle kutluyorum.
İstanbul Cumhuriyetimizin de en kıymetli markasıdır
Buraya sadece ara sıra uğramak değil buraya gerçekten kendini vermek suretiyle yakın markajda burayı takip etmesi ekininin aynı şekilde takip etmesi işte bugün bu açılışı yapma şanına bizi kavuşturdu. İstanbul hak ettiğin değere ulaşan bir şehir değildir.
3 imparatorluğun başkentini yapan İstanbul Cumhuriyetimizin de en kıymetli markasıdır. İstanbul'un fethinden beri şehre vurduğumuz mühürlerin son halkası AKM, ülkemizin kültür-sanat nabzının attığı yer olarak asırlar boyunca ayakta kalacaktır.
İstanbul’un her meselesi ile yakından ilgilendik. Bu kadim şehir geri dönüşü olmayan tahribatlara uğradı ama şu gerçeği de kabul etmeliyiz artık karşımızda çehresi değişmiş imkanları artmış hedefleri büyümüş bir İstanbul vardır.
Eğitimden sağlığa her alanda dünyanın en gelişmiş şehirleri ile yarışan ve çoğunu geride bırakan bir İstanbul’a sahibiz. Ülkemizin kültür sanatına kalıcı iz bırakan bir ser arzumuzu da dile getirdik. Sanatçılarımız gece gündüz çalıştılar ve bu milli eseri ortaya çıkardılar. Kocasinan operası ile AKM’nin resmi açılışını yapıyoruz.
İnşa ettiği yüzlerce eser hala dimdik ayakta olan Mimar Sinan’ı böyle bir eserle anmamızı ecdadımıza ve tarihimize vefa borcu olarak görüyorum. Mimar Sinan’ın eserleri sadece taştan topraktan değildir. BU eserlerin asıl önemi ülkemizin önemli sanatçılarından Abidin Dino’nun ifadesiyle İstanbul’un fethi 1453’te başlamış Süleymaniye’nin inşasının bittiği güne kadar sürdürmüştür. Sinan Constantiniye’yi İstanbul yaptı.
#CANLI | Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Kültür Merkezi açılışında konuşuyor | #HALKTV https://t.co/rGY1fJXAo3
— Halk TV (@halktvcomtr) October 29, 2021