"İstanbul salgının başkenti oldu"
İTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, yönetilemeyen “normale dönüş” sürecinin vakaların artmasına neden olduğunu belirtti. Küçükosmanoğlu, "Geldiğimiz durum bir başarı hikayesi değil, yanlış politikalar sonucu yaşam savaşı verdiğimizin fotoğrafı" dedi.
İTO Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip ise “Geçtiğimiz bir yıl büyük acılar ve zorluklarla geçti. İlk vaka da ilk ölüm de İstanbul’da görüldü. Pandemi de eşit değil” diye konuştu.
Raporda öne çıkan tespitlerden bazıları şöyle:
İstanbul pandeminin bir yılı boyunca birden çok kez salgının başkenti oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin mezarlık kayıtları üzerinden günlük olarak açıkladığı ölüm sayılarına göre pandemi öncesi beş yılda yıllık ortalama 74 bin 30 ölüm meydana gelmişken 2020 yılında bu sayı 92 bin 583 ölüme çıktı.
Bir yıl süresince tespit edilebilen Covid-19’a bağlı 390 sağlıkçı ölümünün yüzde 31’i İstanbul’da meydana geldi.
Hekimler ve sağlık çalışanları, pandemi bahanesiyle izin, istifa, emeklilik haklarının kısıtlanması, engellenmesi nedeniyle de mağduriyet yaşadı. Covid-19’un meslek hastalığı sayılması talebinin karşılanmaması ise çalışanların motivasyonunu düşüren bir diğer faktör oldu.