İrlanda'da azınlık hükümeti muhbir skandalıyla sarsılıyor

İrlanda'da azınlık hükümeti muhbir skandalıyla sarsılıyor
İrlanda Cumhuriyeti'nde azınlık hükûmetini dışarıdan destekleyen Fianna Fáil Partisi, hükûmetteki Fine Gael Partisi'nden Başbakan Yardımcısı Frances Fitzgerald istifa etmediği takdirde, hükûmete olan desteğini geri çekeceğini...

İrlanda Cumhuriyeti'nde azınlık hükûmetini dışarıdan destekleyen Fianna Fáil Partisi, hükûmetteki Fine Gael Partisi'nden Başbakan Yardımcısı Frances Fitzgerald istifa etmediği takdirde, hükûmete olan desteğini geri çekeceğini açıkladı.

AZINLIK HÜKUMETİNE DESTEK ÇEKERİZ TEHDİTİ

İrlanda'nın azınlık hükûmetini destekleyen Fianna Fáil, geçenlerde ortaya çıkan "Emniyet Müdürü-muhbir polis memuru skandalı"nın ardından Başbakan Yardımcısı istifa etmediği takdirde, hükumete olan desteğini geri çekeceğini açıkladı ve "erken seçim" sinyali verdi.

Skandal, İrlanda Başbakan yardımcısı Frances Fitzgerald'a yollanan Mayıs 2015 tarihli bir e-posta üzerindeki bilgilere dayanıyor. Fitzgeral, dönemin Emniyet Müdürü Noirin O'Sullivan ile polis memuru ve aynı zamanda muhbirlik yapan Maurice McCabe arasındaki, "görevi kötüye kullanma soruşturması"nda orta çıkanların üzerine gitmemekle suçlanıyor.

GÜVEN OYU VERİLMEYECEK

Fianna Fáil, Fitzgerald istifa etmediği takdirde hükûmete olan desteğini çekeceğini belirtti.  Gelen Salı yapılacak güven oylamasında, Başbakan Yardımcısı'na güvensizlik oyu kullanacağını açıkladı.

İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, gelecek ay kadar yakın bir süre içerisinde erken seçime gitme durumuyla karşı karşıyayken, Fitzgerald'ın istifasını kabul etmemişti. Başbakan'ın kararına karşılık, Fianna Fáil Lideri Michael Martin, Fitzgerald'ın "genel seçimin engellenmesi için kenara geçmesi" gerektiğini söyledi.

EPOSTALARI HATIRLAMADIĞINI İDDİA ETTİ

Başkent Dublin'de Martin ile görüşen Başbakan Varadkar, ileri görüşmelerin yapılacağını ve krizin yatıştırılması için gerekli çalışmaların başlatılacağını söyledi. İrlanda'yı erken seçime götürebilecek olan e-postaları hatırlamadığını söyleyen başbakan yardımcısı Fitzgerald, 2015 yılında gerçekleşen olayın iç yüzünü bilmediğini söyledi. Fitzgerald bilmesi durumunda da yasal olarak müdahale etmeyeceğini söyledi.

İrlanda Dışişleri Bakanı Simon Coveney da Cuma günkü açıklamasında, kritik Brexit eşiğinde, ülkenin en son ihtiyacının erken seçim olduğunu belirtti.

Etiketler :