İran'da kadınlar saçlarını açıyor: Yetkililer istihbarata emirler yağdırıyor
İran'da çok sayıda kadın ülkede giderek sıkılaştırılan giyim baskısına tepki gösteriyor. 1979 yılında İslam Devrimi sonrası yürürlüğe giren Şeriat kanunlarına göre İran'da tüm kadınların kamusal alanlarda başörtü takması ve uzun, bol kıyafetler giymesi zorunlu hale getirildi.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre; Başörtü takmayan kadınlara ise para ve hapis cezası verilmeye başlandı.
Artık yasayı uygulamakta zorlanıyorlar
Ancak devrimden yıllar sonra hükümet yetkililerinin bu yasayı uygulamakta zorlandığı ve kadınların giyiminin ülkenin tümünde eşit şekilde denetlenmediği ifade ediliyor.
Yöntemleri değiştiriyorlar
Kadın hakları savunucuları yetkililerin bunun üzerine tutumlarını sertleştirmeye karar verdiğini ve başörtü zorunluluğunu uygulamak için yeni yöntemlere başvurduğunu belirtiyor.
'Tesettür ve İffet' günü
Bu yöntemlerden bir tanesi bu yıl ilk defa 12 Temmuz'da düzenlenen 'Tesettür ve İffet' günü. Bu günde kadınların başörtü takma kuralına uymalarını sağlamak amacıyla birtakım etkinlikler yapılıyor. Örneğin İran'ın başkenti Tahran'da bir futbol stadyumunda kadınların başlarını örtmesini teşvik edici bir miting düzenleneceği bildirildi.
İstihbarata emir verdi
Öte yandan İran'daki yargı erki başkanı başörtüsü takmak istemeyenler "İslam Cumhuriyeti'nin yeminli düşmanları" diyerek istihbarat servislerinin bu kişilere karşı harekete geçmesini talep etti. Polis yetkilileri ise toplu taşıma servislerinde, devlet kurumlarında ve bankalarda çalışanların başörtüsüz veya başörtüsünü doğru şekilde takmayan kadınlara hizmet vermemesini söyledi.
'Kadınlar aldıkları riskin farkında'
Tüm bu baskılara cevaben kadınlar, başörtülerini çıkarma eylemi yapmaya karar verdi. Ülkede birçok erkek de bu harekete destek verdi. İngiltere merkezli İndependent gazetesine konuşan Uluslararası Af Örgütü'nden Allan Hogarth, İran'ın çok uzun süredir giydikleri kıyafetleri seçme haklarını kullanmak isteyen kadınların üzerinde bu şekilde baskı kurduğunu söyledi ve şöyle konuştu:
"İran'da bu cinsiyetçi kanunlara karşı bir duruş sergileyen cesur kadınlar aldıkları riskin farkındalar. Monireh, Yasaman ve Mojgan adlı üç genç İranlı kadına Tahran'da başörtüsüz bir şekilde metroda kadınlara çiçek dağıttıkları için 30 yıldan daha fazla miktarda hapis cezası verildi. Bu kadınlar İran'daki tüm kadınların giydikleri kıyafetlere karar verme özgürlüğüne sahip olduğu bir gelecek ümit ediyordu."