İlker Başbuğ'un dosyası Yüce Divan talebiyle Anayasa Mahkemesine gönderildi

İlker Başbuğ'un dosyası Yüce Divan talebiyle Anayasa Mahkemesine gönderildi
Genelkurmay eski Başkanı Org. İlker Başbuğ ve 18 kişinin dosyası Anayasa Mahkemesi'ne gönderildi.

Genelkurmay eski Başkanı Org. İlker Başbuğ ve 18 kişinin dosyası Anayasa Mahkemesi'ne gönderildi.

Yargıtay'ın bozma kararının ardından Ergenekon ana davasına bakan İstanbul 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi, İlker Başbuğ ve bağlantılı suç işledikleri iddia edilen e. Dnz. Albay ve CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, e. Org. Hasan Iğsız, e. Kolg. İsmail Hakkı Pekin,  e. Tuğg. Nusret Taşdeler'in de aralarında bulunduğu toplam 19 sanığın dosyasının görevsizlik kararıyla Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesine karar verdi.

Mahkeme gerekçe olarak ise, Yargıtay’ın bozma ilamında da açıkça vurguladığı gibi mahkemenin görevsiz olduğunun ortada olduğunu belirterek, “Dosyada yapılabilecek tüm tartışmaların ve gerekirse delillerin değerlendirilmesinin yüksek görevli mahkemece yapılmasının uygun olacağı her türlü izahtan ötedir. Bozma ilamı da açıkça bunu belirtmektedir” ifadelerini kullandı.

ÖNCELİKLE GÖREV HUSUSU DEĞERLENDİRİLMELİ

“Derhal beraat kararı verilip verilmeyeceği değerlendirmesinin dahi yüksek görevli mahkemece yapılmasının yerinde olacağı” ifadeleri kullanılan gerekçede, “Zira görev hususunun öncelikle değerlendirilmesi zorunlu hususlardan olduğu görevli olmayan mahkemece yapılan işlemlerin hükümsüz olduğu, bu nedenle olası bir beraat kararının da yüksek görevli mahkemece verilmesinin en doğru olacağı sonucuna varılmıştır” denildi.

Gerekçenin hüküm kısmında; “Açıklanan bu nedenlerle uyma kararı verilen Yargıtay’ın bozma ilamı gereği olarak görevsizlik kararını vermek gerekmiştir. Bu nedenle İlker Başbuğ, Dursun Çiçek, Mustafa Bakıcı, Hasan Iğsız, Mehmet Eröz, Hüseyin Nusret Taşdeler, Fuat Selvi, Ziya İlker Göktaş, Hulusi Gülbahar, Cemal Gökçeoğlu, Sedat Özüer, İsmail Hakkı Pekin, Hıfzı Çubuklu, Mehmet Otuzbiroğlu, Alaettin Sevim, Orhan Güçlü, Murat Uslukılıç, Mehmet Bülent Sarıkahya ve Meryem Kurşun’un iddianamedeki sevk maddeleri gereğince yargılanmaları için dosyanın Yüce Divan sıfatıyla yetkili ve görevli Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verilmiştir” denildi.

DOSYALARI ERGENEKON DAVASINDAN AYRILMIŞTI

Ergenekon kumpası kapsamında İnternet Andıcı Soruşturması kapsamında Cumhuriyet tarihinde ilk kez eski bir Genelkurmay Başkanı olarak sivil bir savcının makamında ifade veren İlker Başbuğ, "Terör örgütü yöneticisi olmak ve darbeye teşebbüs" suçlarını işlediği iddiasıyla sevk edildiği mahkemede 6 Ocak 2012 tarihinde tutuklandı. Başbuğ, Ergenekon kumpasını ortaya çıkmaya başlamasıyla, İstanbul Nöbetçi 20. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği tahliye kararının ardından 7 Mart 2014 tarihinde Silivri Cezaevi'nden çıkmıştı.

İlker Başbuğ'un da arasında bulunduğu 19 sanık ile ilgili dava Ergenekon dosyasından ayrılmıştı.

ADALET YÜRÜYÜŞÜNÜ DESTEKLEMİŞTİ

Başbuğ, CHP’nin başlattığı ‘Adalet Yürüyüşü’nün demokratik bir hak olduğunu söyledi. Başbuğ, “Ümit ediyoruz ki yargı bağımsızlığının sağlanmasında ve toplumun adalete olan duyarlılığının artmasında önemli bir rolü olur” ifadelerini kullandı.