İHD basın açıklaması yapacağız dedi valilik yine yasaklama kararı aldı

İHD basın açıklaması yapacağız dedi valilik yine yasaklama kararı aldı
İHD Tunceli şubesi tarafından Cumartesi annelerine destek için yapacağı basın açıklamasına Tunceli valiliği ikinci kez yasaklama kararı getirdi.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü İHD Tunceli Şubesi tarafından yapılan basın duyurusunda Cumartesi günü Seyit Rıza Meydanında Galatasaray meydanında her hafta basın açıklaması yapan ve eylemleri engellenerek gözaltına alınan Cumartesi anneleri ile kayıp yakınları için basın açıklaması ve oturma eylemi yapılacağı duyurulmuş ardından Tunceli valiliği 24 saatlik eylem ve etkinlik yasağı getirmişti.

Valiliğin yasak kararının hukuksuz olduğunu öne süren 6 İHD yöneticisi basın açıklaması yapmak istemiş ancak polis müdahalesi sonrası gözaltına alınmışlardı.


İHD Gece yarısı Basın duyurusu yaptı valilik anında yasaklama kararı getirdi


İHD ile Tunceli valiliği arasında devam eden basın açıklaması –yasaklama gerilimi ikinci haftasına girdi. İHD Tunceli şubesi tarafından dün gece yarısında gazetecilere gönderilen basın duyurusu metninde; “Değerli Basın Emekçileri, Duyarlı Kamuoyu, Emek ve Demokrasi Güçleri, İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi olarak, AYM kararının uygulanarak kayıplarla buluşma mekânı olan Galatasaray ablukasının kaldırılması için, kayıplarımızın bulunması için, faillerinin cezalandırılması için, mevcut adaletsizliğe itiraz sesimizi Seyit Rıza Meydanından yükselteceğiz” denilerek cumartesi saat 12.00’de basın açıklaması yapılacağı belirtildi.


Bu duyurudan dakikalar sonra Tunceli valiliği internet sitesinde yayınladığı yasaklama kararı duyurusunda Tunceli genelinde 24 saat boyunda her türlü eylem ve etkinliğin yasaklandığı belirterek şu bilgilere yer verdi;” Toplumsal huzuru tehdit edebilecek olası olayların önüne geçilmesi, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin korunması, huzur ve güven ortamının sürdürülmesi amacıyla, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. ve 19. Maddeleri ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11.Maddesi hükümleri gereğince; Kamu kurum ve kuruluşlarının düzenleyeceği resmi bayram, tören kutlama ve etkinlikler hariç olmak üzere Tunceli il sınırları genelinde tüm umuma açık alanlarda; yapılması planlanan basın açıklaması, toplantı ve gösteri yürüyüşü, miting, açık yer toplantısı, protesto eylemi, oturma eylemi, anma programları, stand açmak, imza kampanyası düzenlemek, konser-şenlik gibi organizasyonlar ile afiş ve poster asmak, meşale yakmak/taşımak vb. eylem ve etkinliklerin 29.07.2023 günü saat 00.01 ile 29.07.2023 günü saat 23.59'a kadar 1 (bir) gün süre ile mülki amirce izin verilenler hariç yasaklanmasına karar verilmiştir. İzinsiz yapılacak olan hiçbir eylem/etkinliğe müsaade edilmeyecek olup alınan tedbirlerin uygulanmasında ilgili kurumlarımıza yardımcı olunması hususu; Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”


Valiliğin yasaklama kararını İHD yöneticilerine duyuran Tunceli emniyet müdürlüğü güvenlik şubesi müdürlüğü ekipleri basın açıklamasının yasaklandığını bu nedenle açıklamanın yapılamasına izin verilmeyeceğini belirterek açıklamanın İHD önünde yapılmasını talep etti ancak İHD yöneticileri açıklamanın Seyit Rıza Meydanında yapılacağını belirtti. Emniyet kaynakları açıklamanın yapılması durumunda müdahale yedileceğini belirtiyorlar.