İfşaların ardından güvenli gıda için rehber! İşin uzmanı yedi madde saydı

İfşaların ardından güvenli gıda için rehber! İşin uzmanı yedi madde saydı
Tarım Bakanlığı'nın hileli ve halk sağlığını zarara uğratan firma ve şahısları ifşa etmesinin ardından yurttaş panik oldu. Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu, sakıncalı gıdalardan nasıl uzak durulacağını yedi maddede anlatı.

Türkiye domuz eti skandalı ile sarsılırken ardından da bir firmanın sucuklarında eşek eti kullandığı ortaya çıktı. Birçok zeytinyağı markasının da tohum yağı karıştırdığı baharat adı altında satılanlarında yabancı maddeler içerdiği öğrenildi.

Halk sağlığını tehkiye atan ürünleri Tarım Bakanlığı'nın ifşa etmesiyle yurttaşın dışarıda satılan ürünlere karşı güveni sarsıldı.

Türkiye gazetesinden Cevdet Fırat Aydoğmuş'a konuşan; Gıda Mühendisleri Derneği Başkanı Abdussamed Boyu, yurttaşların, taklit, hileli ve sağlığa zararları ürünlerden kaçınabilmesi için yapması gerekenleri yedi maddede sıraladı. O maddeler şunlar:

"İSİMSİZ MARKALARDAN UZAK DURMAK RİSKİ AZALTABİLİR"

1-) Bilinen ve güvenilir markalar, kalite ve gıda güvenliği konusunda daha sıkı denetimlere tabi tutulur ve bu tür işletmelerde gıda güvenilirliğinin sağlanması için uzman teknik personeller görev yapmaktadır. Küçük ya da isimsiz markalardan uzak durarak risk azaltılabilir.

"AÇIKTA SATILANLAR BUNLARDAN YOKSUN"

2-) Ürünlerin etiketleri dikkatlice incelenmeli. Ambalajlı ürünlerin üzerinde yer alan üretim tarihi, son kullanma tarihi, parti numarası, içerik bilgisi gibi veriler, ürünü daha iyi değerlendirme imkânı sunar. Açıkta satılan ürünlerde ise bu bilgilerden yoksun kalınır.

"İFŞA EDİLEN LİSTELERİ İZLEYİN"

3-) Tarım ve Orman Bakanlığının yayınladığı taklit ve tağşiş listelerini takip ederek, hangi firmaların uygunsuz ürün sattığını öğrenmek ve bu firmalardan uzak durmak önemli. Düzenli olarak ifşa edilen bu listeler, tüketicilere rehberlik eder.

"MALİYET KALİTEYİ YANSITIR"

4-) Gıda ürünlerinin maliyeti genellikle kalitesini yansıtır. Piyasa fiyatının çok altında satılan bir ürün, kalitesiz ya da taklit ürün olma riskini artırır. Özellikle et ve baharat gibi ürünlerde olağan dışı ucuzluklara karşı dikkatli olunmalı.

"SERTİFİKALI ÜRÜNLER"

5-) Şüphe duyulan ürünlerle karşılaşıldığında, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ya da ilgili tüketici hakem heyetlerinin şikâyet hatlarına başvurulabilir. Vatandaşlar şikâyet ederek denetimlerin artırılmasına katkı sağlayabilirler.

6-)Doğrudan güvenilir üreticilerden alışveriş yapmak ve tedarik zincirinin daha şeffaf olduğu yerel üreticileri tercih etmek de önemli bir adımdır. Özellikle organik ya da sertifikalı ürünler tercih edilmeli.

7-)Gıda güvenliği hakkında temel bilgi sahibi olmak, özellikle evde gıda hazırlarken dikkat edilecek noktalar hakkında bilinçlenmek, uzun vadede daha güvenli bir tüketim alışkanlığı kazandırır.

Kaynak:Türkiye gazetesi