İBB'den Londra çıkarması: Fatih İstanbul'a dönüyor

İBB'den Londra çıkarması: Fatih İstanbul'a dönüyor
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İtalyan ressam Gentile Bellini tarafından 1480 yılında yapılan Fatih Sultan Mehmet ile bir başka kişinin bulunduğu resmi 770 bin sterline aldı. İmamoğlu, satın almayı Twitter hesabından duyurdu.

Müzayedede İBB'yi Dış İlişliler Daire Başkanı Mehmet Alkanalka temsil etti. Londra'nın dünyaca ünlü Christie's salonunda gerçekleşen müzayedede portre alıcılara sunuldu. İBB, portreye 770 bin sterlin (6,5 milyon lira) karşılığında sahip oldu.

Portrenin geçmişi

Ressam Bellini'nin en iyi eserleri arasında sayılan Fatih Sultan Mehmet'in portresinin 25 Kasım 1480 tarihinde tamamlandığı tahmin ediliyor. Şayet bu tarih doğruysa, portre Fatih'in 3 Mayıs 1481 tarihinde ölmesinden 6 ay önce tamamlanmış demektir.

Portredeki diğer kişinin kim olduğu ise bilinmiyor. Kimi sanat tarihçileri padişahın üç oğlundan biri olduğunu ileri sürerken, aradaki yaş farkının az olması nedeniyle bu teori çok olası görünmüyor. Diğer bir iddia ise, kişinin fiziksel özelliklerinden ötürü Avrupalı bir kimse olduğu yönünde.

Etiketler :