İBB deprem riskine karşı binalara test yapıyor: 76 bin başvuru aldık

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bina tespit uzmanları bugün Bakırköy, Zuhuratbaba Mahallesi’nde Aydınlar sokaktaki Gül Apartmanı’nda hızlı tarama yöntemiyle uygulamalı test yaptı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) bina tespit uzmanları bugün Bakırköy, Zuhuratbaba Mahallesi’nde Aydınlar sokaktaki Gül Apartmanı’nda hızlı tarama yöntemiyle uygulamalı test yaptı. Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut “Biz bu süre içerisinde 107 bin binayı ziyaret edip inceleme izni istedik ancak bu zamana kadar 29 bin bina binalarının incelenmesi için bizlere izin verdi. Bugün itibariyle toplam 76 bin başvuru aldık. Bunların hepsine cevap vereceğiz” dedi. İnceleme sonucu durduğu yerde çökme ihtimali olan 318 bina tespit ettiklerini anımsatan Tut, “İlkini depremden 4 gün önce yıktık. 2 şubattı. Diğer binalarla ilgili de bina bina bilgilendirmelerini yaptık içinde bulunan kişilere. İlçe belediyeleriyle ortak toplantılar düzenledik. Şimdi bu binalarla ilgili de yenileme ve tahliye süreçleri devam ediyor” diye konuştu.

Türkiye’yi yasa boğan Kahramanmaraş depreminin ardından İstanbullular da evlerinin depreme dayanıklı olup olmadığı konusunda endişe yaşıyor. İBB bugün Zuhuratbaba Mahallesi’nde Aydınlar sokaktaki Gül Apartmanı’nda bir daire sakininin talebi üzerine uygulamalı hızlı tarama testi yaptı.

‘Ev bakma arayışındayız’

Daire sakini Aykut İrevül, 3 gün önce başvuru yaptıklarını belirterek “Bireysel olarak da başvuru yapıldığı zaman İBB hemen çalışma yapıyor. Ülkemizde yaşanan üst üste depremler sonrasında da hep beraber çok üzüldük. Buranın deprem bölgesi olduğunu biliyoruz. Buralardaki binalar eski. 40 yıldan beri Bakırköy’de ikamet eden biri olarak biz de her hane gibi tedirginiz. Dolayısıyla tespit yapalım istedim. Gerekli aksiyonu sonrasında alacağız. Hasar çıkarsa yıkılıp yeniden yapılacak. Kiracılara da Kiptaş kira desteği sunuyorlarmış. Bu yapıların tekrar yapılması gerekiyor. Yeni ev bakma arayışındayız hepimiz. Her hanede bu konuşuluyor şuanda” dedi.

whatsapp-image-2023-02-23-at-13-43-50.jpeg

‘Sadece 29 bin bina izin verdi’

Dairede yapılan hızlı tarama testi sonrasında bilgi veren Özlem Tut ise “Başkanımız göreve geldiğinde başlatılmış bir projedir bu. 3 yılı aşkın süredir devam ediyor. Biz bu süre içerisinde 107 bin binayı ziyaret edip inceleme izni istedik ancak bu zamana kadar 29 bin bina binalarının incelenmesi için bizlere izin verdi. Bugün itibariyle toplam 76 bin başvuru aldık. Bunların hepsine cevap vereceğiz” dedi. Bu yöntemin sadece 10 kat altı binalar için uygulandığını belirten Tut, “2000 sonrası binalar başvuramıyordu. Fazlaca başvuru aldık, bu hafta itibariyle bu başvuruları da değerlendireceğiz. Ancak bildiğiniz gibi 2000 yılı öncesi yapılar bizim kırılgan yapı stokumuzu oluşturuyor. Bu yapıları önceliklendirerek bu başvuruları değerlendireceğiz. Kiracıların da başvurularını alacağız” diye konuştu.

‘Tahliye devam ediyor’

Tut, incelemeler sonucunda 318 binanın d ve e grubu dahi çıkmadığını vurgulayarak şöyle devam etti:

“Bu binalar deprem yükü taşıma kapasitesi olmayan durduğu yerde çökme riski bulunan binalardı. Bu binaların kentsel dönüşüm süreçlerini hızlandırmak ve hızlıca tahliyelerini sağlamak için kira yardımımızı 4500 TL olarak belirledik. Hem malikler hem de kiracılar bu kira desteğinden yararlanabilecekler. 318 binayla ilgili işlemlerimiz birkaç aydır devam ediyordu. İlkini depremden 3 gün önce yıktık. 2 Şubattı. Diğer binalarla ilgili de bina bina bilgilendirmelerini yaptık içinde bulunan kişilere. İlçe belediyeleriyle ortak toplantılar düzenledik. Şimdi bu binalarla ilgili de yenileme ve tahliye süreçleri devam ediyor.”

‘Günde 3 bina inceleniyor’

Tut, deprem bölgesinde çalışmalarda bulunan ekiplerinin bu hafta itibariyle döndüğünü ve saha çalışmalarına başladığını belirterek özetle şöyle konuştu:

“Ekibimizi de hızla genişleterek bu çalışmaları tamamlayacağız. Günde bir kişi 3 binayı inceleyebiliyor. Gördüğünüz işlem sadece 1 kolondu, bu 5 kolonda uygulanıyor. İşimizi titizlikle mümkün olan en kısa sürede yaparak geri dönüşlerini sağlayacağız.

6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapı ilan edilmeden önceki aşamadır bu yöntem. Bunun sonrasında bina riskli yapı çıkarsa İstanbullulara bu bilgilendirmeyi yapıyoruz. 6306 sayılı yasa kapsamında gerekli işlemleri başlatılması için bilgilendirme yapıyoruz. Bilimsel bir yöntemdir. Bu inceleme sonuçlarına göre KİPTAŞ üzerinden yenilenme süreçleri için gerekli başvuruları da yapabilirler.”

İstanbul Şehircilik Atölyesi Şube Müdürü Rahmi Hızır da söz konusu binada hızlı tarama işlemi yöntemiyle yaptıkları işlemleri ve topladıkları verileri anlattı.

whatsapp-image-2023-02-23-at-13-43-49.jpeg

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :