Hulusi Akar'dan çok önemli açıklama: YPG bölgeden çekilmedi

Hulusi Akar'dan çok önemli açıklama: YPG bölgeden çekilmedi
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, YPG/PKK terör örgütünün ABD ve Rusya ile yapılan anlaşmaları ihlal ederek bölgeden çekilmediğini söyledi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, YPG'nin ABD ve Rusya ile yapılan anlaşmaları ihlal ederek bölgeden çekilmediğini söyledi. Akar, ''YPG'li teröristler pek çok suç işledi. Burada güvenli bölgenin oluşturulması lazım. Suriye Milli Ordusu'nun (eski ismiyle ÖSO) terörizmle bağlantısı yok'' açıklamasını yaptı.

Bakan Akar, Bağdadi'nin öldürülmesinde ABD ile Türkiye'nin askeri ve istihbari alanda işbirliği yaptığını bildirdi.

ABD heyetiyle görüşme ve Soçi Mutabakatı

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo öncülüğündeki ABD heyeti Türkiye'ye gelerek Barış Pınarı Harekâtının durdurulması için AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşmüş ve görüşmeler sonucunda, YPG'nin bölgeden ABD garantörlüğünde çekilmesi karşılığında 120 saatlik operasyonu durdurma kararı verilmişti.

Erdoğan, YPG'nin 120 saat sonunda bölgeden çekilmemesi durumunda Barış Pınarı Harekâtının 'tüm hızıyla' devam edeceğini açıklamıştı.

Bunun üzerine Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Soçi'ye gitmiş ve görüşme sonucunda 10 maddelik bir mutabakata varılmıştı. Mutabakat metnine göre Rusya, Kamışlı hariç Barış Pınarı Harekâtı bölgesinin dışında kalan Suriye sınırının 30 kilometre derinliğinden YPG'nin çekileceği sözünü vermişti. Erdoğan, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, ABD'yle yapılan görüşmeyi kastederek "Verilen sözler yerine getirilmedi" ifadelerini kullanmıştı.

Yerleşik YPG unsurları ve tartışmalı 'YPG silahları' akıbeti

halktv.com.tr'ye konuşan Rusya Uzmanı Aydın Sezer, bölgede yerleşik YPG unsurlarının bulunduğu ve bunların nasıl çıkartılacağının muamma olduğunu ifade etmiş ve 10 kilometre derinlikteki bölgede devriye yapılacağını hatırlatarak geri kalan 20 kilometrede Rusya ve ABD'nin sözüne güvenmek durumunda kalındığını belirtmişti.

Öte yandan Erdoğan'ın, YPG'nin silahlarının imha edileceğini belirtmesine rağmen Soçi Mutabakatında, sözkonusu bölgeden 30 kilometre öteye YPG unsurları ve silahlarının çıkartılacağı ifade edilmişti. 150 saatlik sürenin dolmasının ardından Rusya'dan yapılan açıklamada ise YPG unsurlarının 'silahlarla birlikte' bölgeden çekildiği belirtilmişti.

Soçi Mutabakatının tam metni ve ayrıntıları için tıklayın

Ayrıntılar geliyor...