Hükümet Araç Takipten Kaçtı, 810 Milyon TL Havaya Uçtu!

Hükümet Araç Takipten Kaçtı, 810 Milyon TL Havaya Uçtu!
Aşırı savurganlıkla kullanılan kamu araçlarında, araç takip sisteminden kaçıldı.Kamudaki araçların geçen yılki akaryakıt ve madeni yağ masrafı 4.8 milyar liraydı.Bu uygulama hayata geçseydi, 5.4 milyar liralık akaryakıt...

Aşırı savurganlıkla kullanılan kamu araçlarında, araç takip sisteminden kaçıldı.

Kamudaki araçların geçen yılki akaryakıt ve madeni yağ masrafı 4.8 milyar liraydı.

Bu uygulama hayata geçseydi, 5.4 milyar liralık akaryakıt tüketimi yıllık 810 milyon lira birden azalacaktı.

Özel sektör, araç takip sistemi sayesinde gereksiz kullanımı önledi, yılda 1.5 milyar lira akaryakıt tasarrufu sağladı. Büyük savurganlık yaşanan kamuda ise sistem kurulmadığı için makam araçları eş ve çocukların emrinde geziyor, yılda 810 milyon liralık akaryakıt boşa harcanıyor.

Mobiliz CEO’su Özlem Yeşildere, Türkiye’de araç takip sistemlerinin öncelikli olarak yakıt tüketimini düşürmek ve filo disiplinini sağlamak amacıyla kullanıldığını söyledi. Araç takip sistemi kullanan ülke genelindeki 50 binden fazla şirketin son 10 yılda 5 milyar liranın üzerinde akaryakıt tasarrufu sağladığını bildiren Yeşildere, 2015 yılından itibaren yıllık tasarruf miktarının 1.5 milyar liranın üzerine çıkmasını beklediklerini açıkladı. Yeşildere, Türkiye’de halen 750 bin ticari aracın takip sisteminden yararlandığını, 2018 yılında bu sayının 2 milyona çıkacağını belirtti.

YAKIT GİDERİ AZALIYOR

Sistem sayesinde sürücülerin sürüş karakteri izlenerek gereksiz kullanım, aşırı hızlı kullanım, gereksiz yere rölantide çalıştırma, ani duruş ve kalkış gibi akaryakıt tüketimini artıran kullanımların önüne geçildiğini belirten Özlem Yeşildere, “Müşterilerimiz için geliştirdiğimiz Filo Rapor ile araçların rölanti zamanları, yakıt tüketimleri ve mesai dışı araç kullanımları özel olarak raporlanıyor ve rapor sayesinde gerekli önlemler alınarak akaryakıt tüketiminin yüzde 20’lere varan oranda azalması sağlanıyor. Sisteme yapılan yatırımlar çok kısa sürede geri dönüyor” dedi.

KAMUDA BİR TÜRLÜ BAŞLAMADI

Yeşildere, sistemden kamu araçlarının da yararlanması halinde özel sektör gibi devletin de yüzde 15-20 oranında akaryakıt tasarrufu sağlayabileceğini söyledi. Kamuda sistemin kurulmasının konuşulduğunu ancak henüz tümden başlamadığını belirten Yeşildere, “Bazı belediyeler ve il özel idareleri sistemi kullanıyor. Bir il özel idaresine kurduk, bir yıl sonra bir baktık araçlardan hiç sinyal gelmiyor. Meğerse sim kartların ücretleri ödenmemiş, sistem iptal olmuş” dedi. SÖZCÜ’nün Maliye Bakanlığı “Genel Yönetim” bütçe verileri üzerinden yaptığı hesaplamalara göre, tüm kamu kurum ve kuruluşlarının akaryakıt ve madeni yağ tüketimi 2014 yılı sonu itibarıyla 4 milyar 868 milyon liraya ulaştı. Bu yıl bu giderlerin yüzde 10 civarında artacağı düşünüldüğünde 2015 itibarıyla toplam tüketim 5.4 milyar lira düzeyine yaklaşacak. Buna göre, takip sisteminin kurulması halinde kamu araçlarındaki savurgan kullanım bitecek, makam araçları eş ve çocukların keyfi kullanımına tahsis edilemeyecek, sonuçta kamu akaryakıttan yıllık yaklaşık 810 milyon lira tasarruf elde edecek.

Erdoğan Süzer