HDP’li Sancar: Kimse bizi yedek güç olarak görmesin

HDP’li Sancar: Kimse bizi yedek güç olarak görmesin
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, DİTAM tarafından düzenlenen Tigris Buluşmaları'na Zoom Platformu üzerinden katıldı.

Dicle toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Vural’ın açılış konuşması yaptığı “Yeni Dönemde Türkiye Siyasetinde Muhalefet ve HDP’nin Tutumu” başlıklı toplantının moderatörlüğünü Gazeteci Mahmut Bozarslan yaptı. HDP Eş Genel Başkanı Sancar, önemli açıklamalarda bulundu.

HDP’nin 7 Haziran seçimlerinde elde ettiği başarıyı anlatan Sancar, bu başarının milliyetçi-sağcı cenahın sinyal vermesine yol açtığını kaydetti. Sancar, 8 Haziran akşamında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bugünkü gelişmelerin işaret fişeğinin attığını söyledi.
AKP-MHP-Ergenekon güç iktidarının bir patikaya girdiğini söyleyen Sancar, 1915 yılından bu yana bu cenahın fırsatları hukuk dışı yöntemlerle yaptığını gördüklerini, mevcut gelişmelerin sadece bir partinin beka meselesiyle açıklayamayacaklarını, bölgenin şekillenmesi adına yeni bir yüzyıl hesaplarının olduğuna dikkat çekti. 12 yıl önce yaptığı bir konuşmasını hatırlatan Sancar, “2008 yılında Türkiye için en büyük felaket muhafazakar ideolojisine milliyetçi elbisenin giydirilmesinin yaratacağı tahribatlar olduğunu söylemiştim. Konuştuğum gazeteci ‘AKP'nin milliyetçiliği Çiller'den tehlikeli’ başlığıyla röportajımı manşetine taşımıştı” dedi.

"Kimse bizi yedek güç olarak görmesin"

Konuşmasına katılımcıların sorularıyla yanıtlayarak devam eden Sancar, HDP’nin kuruluş amaçlarını anlattı. Seçimlerde ittifaklara açık olduklarının altını çizen Sancar, tek şartlarının eşit bir muhataplık olduğunu belirtti. Sancar, “Kimse bizi yedek güç olarak görmesin. Kazanımları belirlenmemiş bir ittifakın içinde olmayacağız” dedi.

HDP’nin yer almadığı bir yerde mevcut toplumsal ve yönetim krizinin çözülemeyeceğine dikkat çeken Sancar, normalleşme isteniliyorsa bunun için HDP’nin önemli bir aktör olduğunu ifade etti. Seçimlere endeksli bir siyasetlerinin olmadığını, toplumsal dönüşüm gibi büyük hedeflerinin olduğunu belirten Sancar, yeni dönemde yönetimde olmak istediklerini söyledi. Politikalarının demokrasi güçlerine geniş bir alan açma üzerine kurulduğunu ve bunun olumlu sonuçlarının yaşandığını söyleyen Sancar, HDP’nin AKP’de süreklileşen bir kaybetme korkusunu yarattığını aktardı. Kılıçdaroğlu’nun vekilliği düşürülen HDP’lilerin ismini anmaması konusunda hiçbir gerekçenin kabul edilemeyeceğini söyleyen Sancar, daha hassas olunması gerektiğini ifade etti.

MA

Etiketler :