HAYTAP’tan ‘Hayvan Hakları Kanunu’ çağrısı

HAYTAP’tan ‘Hayvan Hakları Kanunu’ çağrısı
HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu Ankara temsilciliği, 29 Ocak’ta Yenikent’te 20 sokak hayvanının zehirlenerek öldürülmesiyle ilgili Ankara Batı Adliyesi’ne suç duyurusunda bulundu.

Yenikent İlksen TOKİ Konutları’ndaki boş alanda 14 kuş ve 6 köpeğin zehirlenerek öldürülmesi üzerine HAYTAP Hayvan Hakları Federasyonu harekete geçti. HAYTAP Ankara Temsilciliği bugün Ankara Batı Adliyesi’ne giderek 20 sokak hayvanını zehirleyenlerin bulunması için suç duyurusunda bulundu. Batıkent köpek katliamındaki sanıkların da cezalandırıldığı, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 151 ve 181’inci maddeleri üzerinden suç duyurusunda bulunan HAYTAP üyeleri adliye önünde yaptıkları basın açıklamasında 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun hayvanları korumaktan çok uzak olduğunu ve kanun değişikliğinin meclisten bir an önce geçmesi gerektiğinin altını çizdiler.

“Hayvana yönelik şiddet sicile işlememekte”

HAYTAP Ankara Temsilcisi Pınar Sayılgan yaptığı basın açıklamasında, “Ülkemizde sürekli artış gösteren hayvana şiddet vakaları karşısında mevzuatımız maalesef yetersiz kalmaktadır. 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu hayvanı korumaktan çok uzaktır. Yasa sahipli ve sahipsiz hayvan ayrımı yapmakta, hayvana şiddeti yasak yerde sigara içmekle aynı kategoride değerlendirmektedir” dedi.

Yenikent’teki sokak hayvanlarını zehirleyenler hakkında TCK’nın 151 ve 181’inci maddeleri üzerinden suç duyurusunda bulunduklarını belirten Sayılgan, “Vatandaşlar tarafından sokağa bakılan bu hayvanlar, sahipli hayvan sınıfına girdiği için sanık sahipli mala zarar verme suretiyle TCK madde 151’i ihlal etmiş bulunmaktadır. Burada vahim olan mesele, TCK’yı işletebilmemizin yolunun hayvanı sahipli mal kategorisine sokmaktan geçmesidir. Hayvana yönelik şiddet Kabahatler Kanunu kapsamında olduğu için canilerin siciline işlenmemekte, bu kişiler basit bir idari para cezasıyla kurtulmakta ve aramızda yaşamaya devam etmektedir” diye konuştu.

Etiketler :