Hatay Baro Başkanı Erdem Dönmez: Karakolda başıma ne geleceğini bilemiyorum

Hatay Baro Başkanı Erdem Dönmez: Karakolda başıma ne geleceğini bilemiyorum
Hatay Barosu Başkanı Erdem Dönmez, “Ters kelepçe takmaya dahi çalıştılar. Eğer İskenderun Kaymakamı'yla görüşmeseydim, karakolda başıma ne geleceğini bilemiyorum.“ dedi. 

Hatay’da eşi  ve çocukları ile otururken yanına gelen polisler tarafından zor kullanılarak gözaltına alınan Hatay Barosu Başkanı Erdem Dönmez yaşadıklarını Halk TV’de Can Coşkun ile gündem Özel’de anlattı. 

“Ben Baro Başkanı olduğumu söyleseydim sorun kalmazdı ama yurttaşlarımız bu konuda yanlış bir bilgiye sahip” diyen Dönmez’ şunları söyledi: “Yurttaşlarımız polis kimlik sorunca, hemen ibraz edilmek zorunda olunduğunu sanıyor. Bunun da bir usulu var halbuki.  Dayanak olmadığını belirttiler. Polis hiç sorulmadan bile dayanağı söylemek, yazılı olarak istenirse ibraz etmek zorunda. Geçmişte polis üniforması giyenler, kimlik kontrolü bahanesiyle bir mekandan insan kaldırdılar.  Kapalı alanda kimlik kontrolü yazılı kararla mümkündür. Bunu istedim, önce yok dediler. Sonra var yanımızda değil dediler. Sonra bir tanesi telefonundan bir anlığına gösterdi, hemen geri çekti. ''Ben size özetleyebilirim.'' dedi. Ben de ben okuyabilirim dedim. Keza kimlik göstermeyen birinin gözaltına alınabilmesi için savcılığın bilgilendirilmesi gerekir. Bu olmadan, canımı yakarak, çekiştirerek çocuklarımın, eşimin yanında gözaltına aldılar. Ya işlerini bilmedikleri için ya da bildikleri halde bunu yaptılar. Yetki verdiğiniz polise bunları anlatmazsanız böyle olur.  Keyfi bir şekilde özgürlüğümü kısıtladılar.Hastanede de zor kullanmaya devam ettiler. Ters kelepçe takmaya dahi çalıştılar. Eğer İskenderun Kaymakamı'yla görüşmeseydim, karakolda başıma ne geleceğini bilemiyorum.”

“Kaymakam idari işlem başlatacaklarını söyledi”

İskenderun Kaymakamı sağ olsun Hatay Valisi'ne, İl Emniyet Müdürlüğü'ne, gerekli bilgilendirmeyi yaptı. Onun üzerine Emniyet Müdür Yardımcısı hastaneye geldi, üzüntülerini ifade etti. Onun aracıyla karakola kimlik tespiti için ve ben de şikayetçi olmak için gittik. Olay tutanağında, şüpheli olduğum, üstümün arandığı, haklarımın bildirildiği yazıyor. Böyle bir şey olmadı. Ben şikayet için bekledim. Tutanak önce imzasızdı. Sonra ilgili polisler gelip imza attılar. Ben de tutanağın kısmen doğru olduğunu söyleyip imza attım. Kaymakam'ımız, idari işlem başlatacaklarını söyledi. Başsavcımız da işlem başladıklarını söyledi. İl Emniyet Müdürümüz olay bittikten sonra aradı: ''Neden büyütüyorsun?'' tarzı, polisin yaptığı suçu aklamaya dönük sözler sarf etti.

Etiketler :