Halkın sağlığı işçilerin sağlığından geçer: Fırınlarda çalışan işçiler için önlem alınmalı

Halkın sağlığı işçilerin sağlığından geçer: Fırınlarda çalışan işçiler için önlem alınmalı
DİSK, coronavirüs salgını sebebiyle fırınlarda çalışan işçiler ile ilgili önlem alınması çağrısında bulundu.

DİSK'in çağrısının tam hali:

"Koronavirüs salgını (COVID-19) tüm dünyada hızla yayılıyor. Hastalığın yayılmasına karşı gece demeden, gündüz demeden mücadele eden, hayatlarını riske atarak hastalığın yayılmasına karşı mücadele eden sağlık emekçilerini selamlıyoruz. İyi ki varlar. Ancak ülkeyi yönetenler aynı duyarlılığı göstermiyor. Patronlar için önlem alan iktidar işçilerin hayatını hiçe sayıyor ve işçilerin hayatını kapitalistlere teslim ediyor. Bu tutum kurda kuzuyu teslim etmek gibidir. İnsan sağlığının yanında temiz ve sağlıklı gıdaya ulaşmak, hastalığın önlenmesinde önemli bir yer tutmaktadır. Gıda fabrikalarında gıdanın sağlıklı üretimi ve halka ulaşımı aynı zamanda virüsle mücadelede önemli olacaktır. Gıda üretiminde halka iç içe olan alanların başında ekmek fırınları gelir. Fırın işçilerinin sağlıkları ne kadar güvencede olursa, halkın sağlığı o kadar güvencede olacaktır. Türkiye’deki fırınlarda çalışan işçilerin önemli bir bölümü mülteci işçilerden oluşan ve güvencesiz çalışan işçilerden oluşmaktadır. Fırınlarda çalışma koşulları yeniden ele alınması koronavirüs salgınına karşı mücadelede önemli olacaktır.

Kaymakamlıkların, valiliklerin ve belediyelerin bu süreçte denetimleri daha da sıklaştırması ve ihmal etmemesi gerekir. Gıda-İş olarak da bu sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Tüm kamu kurumlarıyla bu süreçte işbirliğine hazırız.

Fırınlarda alınması gereken önlemler:

* Tüm fırınlarda işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri çerçevesinde koruyucu kıyafet, eldiven, maske kullanılmalıdır. Havalandırma sitemleri çalışır vaziyete getirilmeli, havalandırma olmayan fırınlarda havalandırma sistemleri kurulmalı. Fırınlarda hijyen koşulları en üst seviyeye çıkarılmalı.
* Fırınlarda çalışan tüm işçilere koronavirüs testi öncelikli olmak üzere genel sağlık kontrolleri yapılmalı.
* Fırınlarda uzun ve yorucu çalışma saatleri kaldırılmalı, çalışmada vardiyalı sisteme geçilmeli.
* Fırınlarda risk gurubundaki işçilere ücretli izinler verilmeli ve yaşamları güvence altına alınmalı.
* Fırınlarda kalan işçiler için sağlıklı barınma yerleri oluşturmalı, işçiler hiçbir koşulda fırınlarda yatırılmamalı, işçilerin kalacak yerleri işverenler tarafından sağlanmalı.
* Fırınların girişine dezenfektanlar konulmalı.
* Fırınlardan alışveriş yapacak vatandaşlarımızın sosyal mesafeyi koruması hem fırın çalışanları hem de vatandaşların kendi sağlığı için elzemdir.

Seyit Aslan
DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı ve DİSK Yönetim Kurulu Üyesi"

Etiketler :