Hal kayıt sistemi nedir?

Hal kayıt sistemi nedir?
Ücretsiz olarak telefonlara yüklenen 'Hal Kayıt Sistemi' (HKS) ile market raflarındaki sebze ve meyvelerin etiketindeki karekodu okutup ürünün nerede, ne zaman üretildiği görülebiliyor.

İstanbul’da meydana gelen ıspanak zehirlenmeleri ardından dün semt pazarlarında ve halde ıspanak denetimi vardı. Halden inceleme için numuneler alındı. Ümraniye Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri de bir pazar yerinde tezgahlardaki ıspanakları ve diğer yapraklı sebzeleri inceledi.

Uygulamayı yükle, geçmişini öğren

Ticaret Bakanlığı’nın geliştirdiği ‘Hal Kayıt Sistemi’ni (HKS) ücretsiz olarak cep telefonlarına yükleyen yurttaşlar da market raflarındaki sebze ve meyvelerin etiketindeki karekodu okutup ürünün nerede, ne zaman üretildiğini, kaç kez el ve fiyat değiştirdiğini öğrenebiliyor.

Bazı akıllı telefonu uygulamaları ile marketlerden alınarak tüketilen paketli gıda ürünleri hakkında bilgilere erişmek de mümkün.

Resmi mobil uygulama olan HKS Mobil de, Ticaret Bakanlığı’nın “Hal Kayıt Sistemi” web sitesinde bulunan ürün künyesi sorgulama hizmetinin mobil cihazlar için geliştirilmiş olan bir versiyonu.

“HKS Mobil” adı verilen uygulama, iOS cihazlar için App Store‘dan, Android cihazlar için ise Google Play Store’dan ücretsiz olarak indirilebiliyor. Uygulama ile kullanıcılar, gittikleri bir süpermarketteki meyve ve sebze reyonunda etiketlerin yanında bulunan QR kodlarını taratıp, ürün bilgilerine erişebiliyor.

Yüzde 50'si halden alınıyor

Bu uygulama 'Paketli ürünün içerisinde, nişasta bazlı şeker, trans yağ var mı, koruyucu maddeler var mı?’ gibi sorulara cevap veriyor.

Türkiye Halciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Sedat Recep Toktürk, marketlerin manav reyonunda yer alan ürünlerin sadece yüzde 50’sinin halden alındığını belirtip“ Halden çıkan ürünlerin künyeleri var. Sistem doğru çalışırsa ürünün kim tarafından nerede üretildiğini öğrenmek mümkündür” dedi.HKS mobil uygulamasında neler var?

Tüketiciler, HKS Mobil ile mobil cihazlarından şu bilgilere erişebiliyor:

 Perakende satış noktalarında yer alan kare kodlu ürün künyelerini sorgulayabilme

 Satın alınan sebze ve meyvelerin üreticisini, üretildiği bölge ve miktar bilgilerini öğrenebilme

 Satın alınan sebze ve meyvelerin üretim zamanını ve hangi üretim yöntemi ile (organik, iyi tarım, konvansiyonel) üretildiğini görebilme

 Ürün geçmişine, geçmiş firma bilgilerine, kaç kez ve hangi fiyattan el değiştirdiği bilgisine ulaşabilme

 Ürünün satışa sunulduğu il/ilçe/belde perakende satış noktası bilgilerini öğrenebilme

Diğer bir yöntem 'e-kod'

Habertürk’ten Necdet Çalışkan’ın haberine göre; paketli çoğu hazır gıda ürününün ambalajlarında “E” harfiyle başlayan kodlar bulunuyor. E-Kod adı verilen bu numaralar, söz konusu ürünün içinde yer alan gıda katkı maddelerinin listesini veriyor. Bu E-Kod’da, Avrupa Birliği’ndeki güvenlik testlerini geçmiş her gıda katkı maddesine adanmış bir numara olarak bulunuyor.

Tükettiğiniz ambalajlı gıdaların hangi gıda boyası, renklendirici, alerjik etkiler gibi bileşenleri kapsadığını görmek için bu kodlara dikkat etmekte fayda var. Yine yurtdışında bunun için geliştirilmiş çok sayıda mobil uygulama mevcut: E-Codes, E-Numbers, Food Additives Checker... Bu alanda Türkiye’de öne çıkan ise “E Kodları” adlı mobil uygulama. Türkçe olarak hangi E kodunun ne anlama geldiğini, olası yan etkilerini ve kabul edilebilir günlük alım miktarını Gıda Güvenliği Derneği’nin internet sitesinden (www.ggd.org.tr) de incelemek mümkün.

Etiketler :