Hafter'in barış anlaşması imzalamadan ayrılmasına Dışişleri'nden tepki

Hafter'in barış anlaşması imzalamadan ayrılmasına Dışişleri'nden tepki
Hafter'in dün Moskova'da gerçekleşen Libya zirvesinden barış anlaşması imzalamadan ayrılmasına Ankara'dan açıklama geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Libya'daki iç savaşı durduracak ateşkes anlaşmasını imzalamak için bu sabaha kadar süre isteyen General Halife Hafter'in kararını dünya ile paylaştı.

Türkiye ve Rusya'nın öncülüğünde ilan edilen ateşkesi kalıcı hale getirmek üzere Moskova'da toplanan zirvede, taraflar dün akşam bir ateşkes metninde uzlaşmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan ve Türkiye'nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başbakanı Fayez el Sarrac, anlaşmaya imza koydu.

Ancak masanın diğer tarafındaki isyancı general Hafter, anlaşmayı imzalamak için bu sabaha kadar süre istedi. Rusya, bu sabah Hafter'in imza atmadan Moskova'dan ayrıldığını açıkladı.

Türkiye'den ilk tepki

Hafter'in masayı devirmesine Türkiye'den ilk tepki geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, anlaşmanın imzalanmamasıyla Berlin'de düzenlenecek Libya konferansının anlamını yitirdiğini söyledi. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Hafter'in ne dediği önemli değil, siyasi sürecin kendisi önemli" açıklamasından bulundu.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise, "Libyada ateşkesi mutlaka başaracağız. Olmaz olur mu, Dünyanın sonu mu geldi. Hem Libya hem idlibde siyasi bir çözümle oradaki sükunun sağlanması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Akan kanın durması umudumuz." ifadelerini kullandı.  

Hafter'in Moskova'dan ayrıldığı saatlerde kendisine bağlı Libya Ulusal Ordusu da websitesinden bir açıklama yaptı. İsyancı grup, Trablus'a yönelik taarruzu sürdüreceklerini ve zafere ulaşmak için 'hazır ve kararlı olduklarını' savundu.

Libya Ulusal Ordusu'nu destekleyen sosyal medya hesapları da bugün Bingazi'de Hafter'e destek eylemlerinin yapılması çağrısı yaptı.

Al Jazeera Arabic kanalı da, Ulusal Mutabakat Hükümeti kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Hafter güçlerinin Trablus'un güneyine yönelik saldırılara başladığını ve ateşkesin bozulma riskinin bulunduğunu belirtti.

Libya'da 2011 yılında başlayan iç savaşın ardından uzlaşma ve istikrar sağlama çabaları sonuçsuz kalmıştı.

Ülke, batıda Trablus merkezli Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti ile doğuda Tobruk merkezli General Halife Hafter'e bağlı gruplar arasında iktidar çatışmalarına sahne oluyor. Libya'nın büyük oranda çöl olan güney kesimlerinin kontrolü ise yerel aşiretlerin elinde.

Hafter'e bağlı güçler Nisan ayından bu yana Trablus'a doğru ilerlemeye çalışıyor.

Ulusal Mutabakat Hükümeti, geçtiğimiz haftalarda Türkiye'den asker desteği istedi. Türkiye de Libya'ya asker göndermeye başladı. General Halife Hafter'i destekleyen ülkeler ise Fransa, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Suudi Arabistan.

Etiketler :