Hafter ve Yunanistan Türkiye'ye karşı deniz yetki alanı anlaşması hazırlığında

Hafter ve Yunanistan Türkiye'ye karşı deniz yetki alanı anlaşması hazırlığında
Türkiye, 2019’un kasım ayında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan meşru Ulusal Mutabakat Hükûmeti (UMH) ile deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşması imzalamıştı. Bu anlaşmaya Atina ve Tobruk'tan karşı hamle geliyor.

halkta.com.tr Haber Merkezi

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, cumartesi günü Libya'nın Tobruk kentinde Halife Hafter'e bağlı hükümetin meclis başkanı Akila Salih ile bir araya geldi.

Dendias ve Salih yaptıkları görüşmede Türkiye'nin 2019 yılının kasım ayında UMH ile deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasına karşı hamle niteliğinde bir karar aldılar.

Buna göre Tobruk'ta konumlanmış Hafter'e bağlı hükûmet, Libya ve Yunanistan arasında deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasını belirlemek için uzman görevlendirecek. Bu hamle Atina ve Tobruk'un, Türkiye ve UMH, arasındaki anlaşmayı tanımamaları anlamına geliyor.

Türkiye, Libya ile deniz yetki alanlarını belirlemişti

2019’un aralık ayında UMH ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmayla iki ülke arasındaki deniz yetki alanlarını belirlemişti. Yunanistan bu anlaşmayı kendi egemenlik haklarına saldırı olarak değerlendirmişti.

deniz-yetki.jpg

Etiketler :