GÜNÜN ÖYKÜSÜ

GÜNÜN ÖYKÜSÜ
7 Ağustos 2020 tarihinde dünyada ve Türkiye'de neler oldu? İşte son 24 saatte öne çıkan başlıklar...

GÜNÜN OLAYI: UFO / "TANIMLANAMAYAN UÇAN CİSİM" 

Medya 7 Ağustos gününde "bir şey uçuyor ama ne?" sorusunun izini sürdü.  

Bağımsız gazete ve televizyonlarla, çok sayıda ekonomist dövizin uçuşa geçtiği kanaatindeydi. 

Erdoğan'a ve destekçisi gazetelere / televizyonlara göre ise, Türkiye ekonomisi uçuştaydı. Nitekim Erdoğan, Ayasofya'da kıldığı cuma namazı sonrasında dövizdeki hareketliliği şöyle değerlendirdi: "İhracat 36 milyar dolardı, şu anda 180 milyar dolar. Türkiye adeta bir uçuşun içerisinde. Ama gözü olup görmeyenler hâlâ bu gerçekleri yansıtmaya çalışıyorlar. Biz tırmanışımızı yüksek oranda devam ettiriyoruz, ettireceğiz." 

Dövizdeki iki günlük artış ve peş peşe kırılan rekorlar, ekonomi yönetimini hedef haline getirdi. Sosyal medyada Berat Albayrak'ın istifasını isteyen paylaşımlar birbirini izledi. 

Bunun üzerine, yine sosyal medyada, ancak BeratAlbayrakınYanındayız etiketiyle destek kampanyası başlatıldı. 

Kampanya çerçevesinde paylaşılan mesajlardan biri dikkat ve aynı zaman tepki çekti. 

Ekonomideki kötü gidişten, ekonominin başındaki Berat Albayrak'ı sorumlu görerek istifaya davet eden yurttaşlara AKP'li Celalettin Güvenç'ten "Köpekler havladı diye atlar ölmez" mesajı geldi. 

Dolar ve euro başta, döviz, bütün bu siyasi atışmalar ve polemiklere aldırmadan tırmanışını sürdürdü. 7 Ağustos gününü kayıtlara geçirecek rekor artışlara tanık olundu. Günün ikinci yarısında gerileme görülse de, dolar 7 TL'nin, euro da 8.50'nin üzerinde takılıp kaldı. 

Ve dövizdeki artışla beklendiği üzere, akaryakıt ürünlerindeki zam gündeme geldi.  

Dolar ne kadar, bugün (11 Mayıs) dolar kuru kaç TL? - Finans ...

İlk olarak, motorine 8 Ağustos sabahından geçerli olmak üzere 16 kuruşluk zam yapılacağı açıklandı. 

Dolardaki panik atak üzerine gözler, Merkez Bankası'na çevrildi. Ancak Merkez Bankası (TCMB) politika faizini artırmak yerine şimdilik örtülü faiz artışı anlamına gelebilecek adımlar atmaya başladı. Piyasa yapıcı bankalara Açık Piyasa İşlemleri çerçevesinde tanınan likidite imkân limitleri yarıya düşürüldü ve haftalık repo ihalesi açılmayarak faiz koridorunun üst bandı olan yüzde 9,75'lik faiz oranının kullanılacağı sinyali verildi. Eski TCMB Başkan Yardımcısı Fatih Özatay, "Bunun adı faiz artırmaktır. Ortalama fonlama faizini ne kadar yukarı çekerse o kadar faiz artırmış olur" dedi. TCMB'nin asıl politika faizini yüzde 8,25'ten yüzde 11'lere çekmesi gerektiğini belirten Özatay, "Faizi önemli ölçüde artırarak kur hareketini durdurmak mümkün ama sorunun temelini çözmüyor. Sadece panik havasını durdurur" ifadelerini kullandı.  

GÜNÜN SORUSU: CORONA'DA NE OLUYOR? 

Günlük vaka sayılarının yeniden 1000'in üzerine çıkması ve günlerdir bu çıkışı sürdürmesi akılları karıştırdı.  

Corona konusunda özellikle Anadolu kentlerinden kritik haberler de akmaya devam etti. 

En dikkat çekici haber, Şanlıurfa'da İl Sağlık Müdürlüğü'nden gelen, yani "resmi" açıklama oldu. Açıklamada, son parti test kitlerinin "arızalı" çıktığı ve bu nedenle vaka tespiti yapılamadığı vurgulandı. 

Bir başka haber de, "yine" Konya'dan geldi. İYİ Parti Konya İl Başkanı Gökhan Tozoğlu, partisinin Meram İlçe Başkan Yardımcısı İsmail Ethem Taboru'nun corona virüsünden dolayı hayatını kaybettiğini, İYİ Parti Konya İl başkan Yardımcısı Nevzat Kale ve eşi Şeref Gül’ün ise testlerinin pozitif çıktığını duyurdu.  

İçişleri Bakanlığı'nın 6 Ağustos günü yürüttüğü kapsamlı denetimin sonuçları da, gelinen noktayı gösteriyordu. Bakanlık açıklamasında, "Cuma günü saat 09.30 itibarıyla 32 ilimizde, 4 belde, 37 köy, 39 mahalle ve 3 mezra olmak üzere toplam 83 yerleşim yerinde karantina tedbirleri uygulanmaktadır. Karantina tedbiri uygulanan yerleşim yerindeki toplam nüfus 54 bin 53’tür." denildi. 

GÜNÜN ADAMI: ELBETTE YİNE TRUMP! 

Corona konusunda kabusu yaşayan ABD'de Başkan Trump, seçmenlerini bile şaşırtmaya devam ediyor. Trump en son açıklamasında Covid 19 aşısının bulunmak üzere olduğu "müjdesini" verdi! İnanmayanlar için tarihi bile telaffuz etti: "3 Kasım'da bulunmuş olacak". 

3 Kasım mı? Tesadüfe bakın, başkanlık seçim günü!! 

GÜNÜN POLEMİĞİ: İNCE KALICI MI GİDİCİ Mİ? 

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya'nın haberine göre, CHP'den ayrılarak yeni bir parti kuracağı iddia edilen Muharrem İnce 12 Ağustos günü bir basın toplantısı düzenleyecek.İnce, ‘ortadan kaybolmakla’ eleştirildiği Cumhurbaşkanlığı seçimi gecesine ilişkin belge açıklayacak. 

CHP cephesinde sessizlik devam ederken, Muharrem İnce'ye en yakın çalışma arkadaşından mesaj geldi. CHP eski İzmir milletvekili Sabri Ergül, "Bir bölen'in haklı mazereti yoktur. CHP'den ayrılmak, parti kurmak aklın işi olamaz" diye tepki gösterdi. 

GÜNÜN KARESİ: BEYRUT'TA ATEŞ SÖNMÜYOR! 

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta, Salı günü meydana gelen ve en az 137 kişinin ölümüne 5 bine yakın kişinin de yaralanmasına neden olan patlamadan hükümeti sorumlu tutan göstericiler güvenlik güçleriyle çatıştı. 

Perşembe akşamı parlamento binası yakınlarındaki gösterilerde protestoculara karşı biber gazı kullanıldı. 

Hükümet yetkilileri, patlamaya limandaki bir depoda 2013'ten beri güvensiz bir şekilde tutulan 2 bin 750 ton amonyum nitratın yol açtığını açıklamıştı. Protestocular faciaya hükümetin ihmalinin yol açtığını söylüyor. 

whatsapp-image-2020-08-07-at-19-15-16.jpeg