GÜNÜN ÖYKÜSÜ

GÜNÜN ÖYKÜSÜ
6 Ağustos 2020 tarihinde dünyada ve Türkiye'de neler oldu? İşte son 24 saatte öne çıkan başlıklar...

GÜNÜN NEŞESİ!

Tayvanlı sıradan bir çift. Çamaşır yıkama işiyle uğraşıyorlar. Ama, unutulan kıyafetlerle çektirdikleri fotoğraflar sayesinde artık dünya çapında bir üne sahipler. Instagram'da Hollywood yıldızlarını kıskandıracak kadar takipçileri var. Nedenini, çifti kapak yapan Vogue ve Marie Claire dergilerinin başlıkları anlatıyor: "2020 yılının ilk mutlu haberi".

https://www.indyturk.com/sites/default/files/styles/1368x911/public/article/main_image/2020/08/01/432116-1381827898.png?itok=JWEMY4Ip 

Yeterince mutlu olduysanız, şimdi günün başlıklarına geçebiliriz!

GÜNÜN OLAYI: KİM TUTAR DOLARI!

Piyasalarda kritik eşikler gün boyu birer bire aşıldı. Ve uzun süredir Merkez Bankası rezervlerinin azalmasına neden olan döviz arzı ile baskılanan dolar ile euro 6 Ağustos günü tarihi bir rekora imza attı.

Bir gün öncesinden kendisini gösteren fırtına, 6 Ağustos sabah saatlerinde kasırgaya döndü. Küresel piyasalarda değer kaybeden Dolar, Türkiye'de yüzde 3'e yaklaşan ciddi bir artışla 7 liranın üzerine çıktı. Gün boyunca da çıkışını sürdürdü. Euro da, yüzde 2 buçuk dolayında bir artışla dolardan geri kalmadı. 

Dövizdeki artışla, altın, son haftalardaki yükselişini devam ettirdi. 2020 Haziran başında yaklaşık 610 TL'den satılan çeyrek altın, 6 Ağustos'ta 811 TL'yi gördü!

Elbette soru hep aynı: Ne oluyor da böyle oluyor!!?

Yanıtını da, ekonomi yönetimini her fırsatta uyaran bir gazeteci, Uğur Gürses şöyle veriyor:

"Döviz borçlusu ülkede ulusal paranızı bollaştırırsanız paranızın fiyatını (faizini) ucuzlaştırsanız bir de sabit kurdan tanzim satış yaparak kuru tutmaya çalışırsanız; böyle 4 ayda 40 milyar dolar rezervi eritirsiniz, bir işe de yaramaz. Kuru tutamadığınızla kalırsınız. 

Sosyal medya gün boyu dövizdeki "uçuşu" konuşurken, kimileri "dolar 1.88 TL'den 2.90'lara çıktı" diye Gezi eylemlerini hedef gösterenleri hatırladı. Bu nedenle Gezi günlerini "kaos / darbe planı" diye sunan siyaset ve medya erbabının kulaklarını çınlattı.

GÜNÜN KARESİ: CORONA'DA "OHAL" GİBİ!

İstanbul'da jandarmadan yolcu otobüslerinde koronavirüs denetimi 

Fotoğraf: AA

Günün öyküsünde başrol güvenlik ekiplerindeydi. Türkiye'nin her köşesinde, ancak özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerde birkaç kilometrede bir polis ekipleri şehir içi ve şehirlerarası otobüsleri, taksileri, dolmuşları durdurdu. Yolcular da denetimden geçti. Seyahat izni almamış 65 yaş üstü yolcular ve maskesiz oldukları tespit edilenler yola devam edemedi. 

Vaka sayısının yeniden 1000'in üzerine çıkmasıyla "Corona'da gerçek tablo ne?" tartışmasını hararetlendirdi. Okulların açılış tarihinin yaklaşması nedeniyle "kısıtlama olacak mı" sorusu da tazelendi. İçişleri Bakanı Soylu, "şimdilik" kaydını düşmeden "sokağa çıkma yasağı gündemimizde yok" yanıtını verdi!

Ankara ve İstanbul'daki hastanelere dair korkutucu iddialar, haberler gelirken TBMM de bu gündemde yerini aldı. 
Meclis Başkanı Şentop durumu şöyle özetledi: “Şu anda evden takip edilen personel sayısı 32, hastanede tedavi gören personel sayımız 1, yeni tespit edilen personel sayısı ise 2. Evde takip edilen milletvekili sayısı 5, hastanede takip edilen milletvekili sayısı 4.” 

Hatırlanacaktır, evde ya da hastanede tedavi altında olan milletvekillerinden bazılarının Ayasofya'nın açılışında bulunduğu ortaya çıkmıştı. Buna göre, akıllardaki yeni sorulardan biri, o gün Ayasofya'da bulunan diğer isimlerin testten geçirilip geçirilmediği. 

Meraklısına son bir not: Dünya ikinci dalgaya hazırlanırken Çin, günlük test sayısını 4.8 milyona çıkaracağını açıkladı

GÜNÜN TARTIŞMASI: BAHÇELİ'NİN MESAJI

Siyaset sahnesi, MHP lideri Bahçeli'nin sürpriz bir mesajla İYİ Parti lideri Akşener'e yaptığı "eve dön" çağrısıyla hareketlendi. 

Akşener, bu çağrıya, Bahçeli'ye değil Erdoğan'a seslenerek ilginç bir karşılık verdi. 
Televizyon ekranları ve gazete köşeleri de konuya mercek tutup, Bahçeli'nin mesajının "arka planını" anlamaya çalışanlarla renklendi!

İktidara yakınlığı nedeniyle kulis notları dikkate alınan isimlerden biri, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan da, köşesinde durumu değerlendirdi. Ve şu yorumu yaptı:
 
“Devlet Bahçeli, Meral Akşener’e neden ‘Evine dön’ çağrısı yaptı?”
Ben de işte bu sorunun cevabını aradım dün gün boyu...

Ulaştığım sonuçları tek tek açıklıyorum:
*
‘Cumhur ittifakı’, İYİ Parti’yi kendi safına çekmek istiyor... Bu bir.
*
Devlet Bahçeli’nin “yuva” ya da “ev”den kastettiği MHP değil, ‘Cumhur İttifakı’... Bu iki.
*
Cumhurbaşkanı Erdoğan da seçime “AK Parti, İYİ Parti ve MHP” üçlüsüyle girmek istiyor. Bu üç.
*
Bahçeli’nin açıklaması, bu yolda atılan ilk önemli adım... Bu dört.
*
İYİ Parti cenahıyla kurulan bir temas var mı, bilmiyorum. Ama alttan alta yoklamaların yapıldığı kesin... Bu beş.
*
Bu girişimin en temel amacı şu: CHP’yi HDP ile baş başa bırakmak... Bu da altı."

GÜNÜN EN ACI ÖYKÜSÜ: BEYRUT CAN ÇEKİŞİYOR

Beyrut patlamasının fotoğrafları - 14 

Beyrut'un neredeyse üçte biri yok oldu. Ölü sayısı her geçen saat artıyor. Yaralıların sayısı bilinmiyor. Ekonomik yıkım ise milyar milyar dolarlarla ifade ediliyor. Beyrut'un yeniden inşası için de, pek çok ülke şimdiden kollarını sıvamış bekliyor. 

Böylesine korkunç bir öykü olur da "kötü karakteri" olmaz mı!
İsrail'deki sağcı Zehut (Kimlik) partisi başkanı ve eski Meclis Başkan Yardımcısı Moshe Feiglin bu rolü kendiliğinden üstlendi. Şu sözleriyle: "Sevgililer günü (İbrani takviminde 4-5 Ağustos) onuruna, Beyrut Limanı'nda muhteşem bir havai fişek gösterisi seyrettik."

Ona ve çirkin sözlerine yanıt ise "içerden", yine İsraillilerden geldi. Tel Aviv'de belediye binasının ön cephesine Beyrut ile dayanışma adına Lübnan bayrağı yansıtıldı. 

Tel Aviv'de belediye binasına Lübnan bayrağı yansıtıldı 

GÜNÜN KÖPÜĞÜ: ŞURADAN BURADAN NOTLAR

* ABD eski başkanı Obama'nın eşi Michelle Obama, pandemi döneminde depresyona girdiğini açıkladı. Depresyonu "hafif" diye tanımlayan eski first lady, ruh halinde "ırkçı sorunların" etkili olduğunu da vurguladı.
* Pandemide yaşananlar mı ilham verdi, kimbilir! The Walking Dead'in yeni sezonunda zombilere tedavi aranacakmış.
* Bu da pandeminin gelecekte yaşamı nasıl şekillendireceğine örnek: Kanadalı Guylain Desjardins, piyangoda kazandığı 6 milyon doların çekini, ilk kez yaşanan bir tabloda, bir robottan aldı. 

A lottery prize winner got her check from a robot. Because ... 

* Son notumuz yine sağlık başlığında ama Türkiye'den. Sağlık turizminde İLK "Sağlık Turizmi Yetki Belgesi Menzil Cemaati'nin hastanesi Özel Emsey Hospital'e verildi. BirGün Gazetesi'nden İsmail Arı'nın haberine göre, yetki belgesindeki " ST-0001 kodu da, belgenin İLK olduğunu ortaya koyuyor.