Depremden yıllar sonra ortaya çıktı
Gölcük'ün Değirmendere Mahallesi'nde, 1999 depremi sonrası denizin altına gömülen Çınarlık Meydanı, yıllar sonra su altı dalışlarıyla tekrar gündeme geldi.
Su altı fotoğrafçısı ve belgesel yapımcısı Tahsin Ceylan ile Değirmendere Sualtı Topluluğu Kurucu Başkanı, 1. sınıf dalgıç Murat Kulakaç, bölgeye gerçekleştirdikleri dalışta çarpıcı görüntülerle karşılaştı.
ZAMANINDA İNSANLARIN VAKİT GEÇİRDİĞİ, ÇAY İÇTİĞİ VE MAÇ İZLEDİĞİ BİR YERDİ...
Kıyıdan yaklaşık 50 metre açıkta, su altında kalan çınar ağaçlarının büyük bölümünün hala dik konumda durduğu ve gövdelerinin sarı renkte olduğu tespit edildi. Dalış ekibi, bölgenin deprem felaketinin izlerini taşıdığını vurgularken, Ceylan, buranın bir zamanlar insanların vakit geçirdiği, çay içtiği ve maç seyrettiği bir alan olduğunu hatırlattı. Ancak, depremle birlikte bu alan sular altında kaldı ve bugün yalnızca dalgıçlar tarafından ziyaret edilebiliyor.
DEVASA ÇINAR AĞAÇLARI HALA DİMDİK AYAKTA
Ceylan, "Depremin hafızasının bulunduğu bir noktadayız. Suyun altındaki devasa çınar ağaçları hala dimdik ayakta. Deprem gerçeğiyle yüzleşmek isteyenler buradaki manzarayı görmeli" ifadelerini kullandı. Kulakaç ise suyun altındaki ağaçların, depremin izlerini en çarpıcı şekilde yansıttığını belirtti.
Bu dalış, deprem felaketinin kalıcı etkilerini gözler önüne sererken, doğanın bu acı hatıraları nasıl sakladığını da bir kez daha gösterdi.