Figen Yüksekdağ zorla SEGBİS odasına götürüldü
Halkların Demokratik Partisi (HDP), önceki dönem eş genel başkanları olan tutuklu Figen Yüksekdağ'ın, mazeret bildirmesine SEGBİS ile duruşmaya katılmaya zorlandığını duyurdu.
HDP'nin resmi internet sitesinde yayımlanan açıklamanın tamamı şöyle:
Önceki Dönem Eş Genel Başkanımız Figen Yüksekdağ, bugün Diyarbakır 13. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasında mazeret bildirmesine rağmen, zorla SEGBİS'e çıkarılma kararı alınmış ve uygulanmıştır.
Yüksekdağ, savunmasında hukuksuz uygulamaya ilişkin şunları söylemiştir:
"Ben mazeretimi sunmama rağmen benim bu mazeretim kabul edilmemiştir. SEGBİS salonuna getirilmem konusunda zorla getirme yapılmıştır. Mahkemenin beni zorla SEGBİS odasına getirme işlemi uygulaması usule uygun değildir. Her şeyden önce benim mazeretimin değerlendirilmesi ve kabul edilmesi gerekirdi. Hakkımda zorla getirme işlemi uygulanarak cezaevinde bulunan SEGBİS odasına zorla getirme işleminin uygulanması mahkemenin bana karşı kasıtlı bir tutumu olduğunu göstermektedir. Cumhurbaşkanı'na karşı hakaret davalarında tarafımıza hasmane bir tutum gösterilmektedir. Zaten bu tür dosyalarda Cumhurbaşkanı talimatıyla hareket edildiği bilinmektedir. En baştan bizim cezamızın kesilmiş olduğunu görüyoruz. Cumhurbaşkanı'nın duygularının tatmin edilmesi amacıyla bu şekilde söylediğimiz suç teşkil etmeyen sözlerden dolayı dava açılmıştır. Bunu herkes görmektedir, mahkeme bize karşı saygılı bir tutum da sergilememiştir. Mahkemenin bize karşı tarafsız davrandığını düşünmüyorum. Ben bunları belirtmek istedim, başka da bir diyeceğim yoktur."
Ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla duruşma icrası ve diğer usulî işlemler
MADDE 60 – (1) Mahkeme veya hukuk dairesi, tarafların rızası olmak şartıyla, kendilerinin veya vekillerinin, SEGBİS veya benzeri sistemlerle aynı anda ses ve görüntü nakledilmesi yoluyla bulundukları yerden duruşmaya katılmalarına ve usul işlemleri yapabilmelerine izin verebilir.
(2) Tarafların rızası olmak kaydıyla, mahkeme veya hukuk dairesi tanığın, bilirkişinin, uzmanın veya bir tarafın dinlenilmesi esnasında başka bir yerde bulunmalarına izin verebilir. Dinleme, SEGBİS veya benzeri sistemler vasıtasıyla ses ve görüntü olarak aynı anda duruşma salonuna nakledilir.
(3) Yemin edecek taraf, mahkeme veya hukuk dairesinin bulunduğu yerden başka bir yerde oturuyor ise SEGBİS veya benzeri sistemler vasıtasıyla aynı anda ses ve görüntü nakledilmesi yolu ile yemin icrası mümkündür.
(4) SEGBİS veya benzeri sistemlerle elde edilen ses ve görüntü verileri de Kanunun 199 uncu maddesine göre elektronik belge hükmündedir.
(5) Kimlik tespiti ve dinleme işleminin yapıldığına dair UYAP Bilişim Sisteminde veya zorunluluk nedeniyle haricen tutulan tutanak, dinleme işlemi sırasında hazır bulunan tüm ilgililerce duruma göre güvenli elektronik imza ya da el ürünü imza ile imzalanır. Tutanakta, dinlenenlerin ad ve soyadları, dinlemenin başlangıç ve bitiş zamanı, dinlemenin süresi, hazır bulunanlar ve varsa sunulan deliller gibi hususlar belirtilir.
(6) Elektronik ortamdaki tutanak aynen, fizikî olarak tutulan tutanak ise taranıp, elektronik imza ile imzalanmak suretiyle dinleme talep eden makama UYAP üzerinden gönderilir. Belge asılları mahallinde saklanır.
(7) SEGBİS veya benzeri sistemlerle duruşmaya katılan tarafların beyanlarının imzalanması gerektiğinde, dinlemenin yapıldığı yer mahkemesince talepte bulunan mahkemece tutulan tutanağın bir çıktısı alınarak imzalatılır, imzalanan tutanak tekrar elektronik ortama aktarılır ve tutanağın aslı mahkemesine gönderilir.
(8) Bu maddede hüküm bulunmayan hallerde 20/9/2011 tarih ve 28060 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Ceza Muhakemesinde Ses ve Görüntü Bilişim Sisteminin Kullanılması Hakkında Yönetmeliğin bu Yönetmeliğe aykırı olmayan hükümleri uygulanır.