Fahrettin Altun'un evi soruşturması büyüyor: Kaftancıoğlu'na da soruşturma

Fahrettin Altun'un evi soruşturması büyüyor: Kaftancıoğlu'na da soruşturma
Fahrettin Altun'un eviyle ilgili soruşturma büyüyor. Kaftancıoğlu hakkında 'suçluyu övme ve suça azmettirme' suçundan soruşturma başlatıldı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un evinin fotoğraflanmasıyla ilgili soruşturmanın genişletildiği öğrenildi. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında 'suçluyu övme ve suça azmettirme' suçundan soruşturma başlattı.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un evinin fotoğraflanmasıyla ilgili olarak başlattığı soruşturmayı genişlettiği öğrenildi. 

CHP Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş hakkında 'özel hayatın gizliliğini ihlal' suçlamasıyla başlatılan soruşturmaya yeni bir isim eklendi.

Avukat Onur Cingil'den tepki: Hangi suçu, hangi suçluyu övmek; hangi suça teşvik?

halktv.com.tr'ye konuşan Onur Cingil, ortada suç ve suçlu olmadığı için övme veya teşvikin de olamayacağını belirtti. Soruşturmanın asıl kaynağından, yani Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un boğazda bulunan bir araziyi aylık 258 liraya kiralamasından ve bundan önce de kaçak bir şekilde kullanıyor olmasından uzaklaştırılmak için yargının devreye sokulduğunu ifade eden Cingil, "Şu an adliyelerde savcı bulmak imkansız ama bazı insanlar rahatlıkla bulup soruşturma açtırabiliyor" diye konuştu.

Cingil şu ifadeleri kullandı:

Hangi suçu, hangi suçluyu övmek; hangi suça teşvik? Bunların hiçbiri belli değil. Savcının soruşturma açması için tabii ki suçun sabit olması aranmaz ama bununla ilgili olarak şüphe derecesi önemli. Burada ilk soruşturmaya ilişkin hiçbir adım atılmamışken, iddianame yazılması için kuvvetli şüphe dahi oluşmamışken; ortada bir suçun, suçlunun olmadığı ve buna bağlı olarak da herhangi bir suçu ve suçluyu övmediği çok açık. Doktrinde bununla ilgili bir tartışma vardır ama şurası çok açık ki ortada bir suç eyleminin olması gerekir. Bunun da tespiti birinci soruşturmayla ancak yapılabilir. Dolayısıyla burada suç ve suçlu olmadığı gibi övme de yok teşvik de yok.

 

Olay mecrasından kaçırıldı. Asıl mevzu olan Fahrettin Altun'un boğazdaki bir yerde, böyle değerli bir yeri aylık 258 TL'ye kullanması. Daha öncesinden de zaten kaçak bir şekilde kullanıyor olması. Yargı makamı da bir anlamda kullanılarak, bir hücumla bunu örtbas etmek istiyorlar anladığım kadarıyla. Şu an adliyelerde bırakın savcıyı, bir memur bile bulmak imkansız salgın nedeniyle. Ben sade bir vatandaş olan bir müvekkilimin itirazı için haftalardır savcı bulamıyorum, savcılar nöbet usulüne geçmiş. Mesela savcı bugün nöbetçiyse, ondan karar alamazsanız 2 hafta beklemeniz gerekiyor. Bazı insanlarsa çok kolay savcı buluyor ve soruşturma açıyor. Türkiye'nin bu kronik bir problemi. Ben bulamıyorum savcı, bulanlar açıklasın nereden bulduğunu biz de bulalım.

Ne olmuştu?

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu dün Twitter hesabında bir açıklama yaparak, Özçağdaş’a partisinin talimat verdiğini belirtmişti. Bunun üzerine Fahrettin Altun’un avukatının Kaftancıoğlu hakkında 'suçu ve suçluyu övme, suça teşvik' iddiasıyla yaptığı suç duyurusu üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı yeni bir soruşturma başlattı.

Araziyi 258 liraya kiraladı

Vakıflar Genel Müdürlüğü “Boğaz’da kaçak var” başlıklı haber üzerine yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un 8 Nisan 2020 tarihinde gerçekleşen ihalede, söz konusu arsa için en yüksek teklifi verdiğini açıklamıştı.

Cumhuriyet'ten Hazal Ocak'ın haberine göre, arazi kiralama ihalesinde en yüksek teklifi verdiği belirtilen Altun, söz konusu araziyi yıllık 3 bin 100 liraya 10 yıl süreyle kiraladı. Arazinin 10 yıllık toplam kiralama bedeli 31 bin lira ediyor.

13 Nisan 2020 tarihinde başlayan kiralama 12 Nisan 2031 tarihinde sona erecek. Kiralama amacı arsa - bahçe görünen toplam 241 metrekare arsanın aylık kirası ise yaklaşık 258 lira ediyor. Kiranın her ay peşin ödeneceği öğrenildi.

Altun, Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi’nde yer alan Kuzguncuk’ta kiraladığı evinin yanındaki araziye yol, şömine ve çardak gibi peyzaj düzenlemesi yaptırmış mahalle sakinlerinin çivi bile çakamadığı bölgede araziye birçok noktadan görünen beton taşlardan bir de duvar ördürmüş, jiletli teller çekmişti. Mahalle sakinlerinin şikâyeti üzerine geçen pazartesi günü çardak ve şömine İstanbul Büyükşehir Belediyesi ekiplerince yıkılmıştı.