Binanın kolonunu kesip 35 kişinin ölmesine sebep olan kişiye tahliye

Binanın kolonunu kesip 35 kişinin ölmesine sebep olan kişiye tahliye
Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023'te gerçekleşen depremde yıkılan ve 35 kişinin öldüğü Ezgi Apartmanı davasının 4'üncü duruşmasında bitti. Davada binanın önemli kolonlarından birini kesen fenni mesul Mehmet Tekin (60) serbest bırakıldı.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat 2023'te gerçekleşen depremde yıkılan ve 35 içerisindeki kişinin öldüğü Ezgi Apartmanı davasının 4'üncü duruşması yapıldı. Dava sonunda Fenni Mesul Mehmet Tekin (60) serbest bırakılarak dosyanı yeni bilirkişi heyetine gönderilmesine karar verildi.

dha-97531-3-t-1.webp

Kahramanmaraş merkezli depremde 8 saniyede yerle bir olan ve yıkılma esnasında içerisinde bulunan 35 kişinin hayatını kaybettiği Ezgi Apartmanı'nın zemin katındaki pastanede kolon kesildiği tespit edildi. Ezgi Apartmanı davasının 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmasında "Bilinçli taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma" suçundan 22 yıl 6'şar aya kadar hapisleri istenen tutuklu şahıs Fenni Mesul Mehmet Tekin ve müteahhit Yakup Aktaş (82), taraf avukatları ile ölenlerin yakınları katıldı.

"Olası kastla kasten öldürme ve yaralama" suçundan 876 yıl 6 aya kadar hapsi istenen iç mekan dizayncısı Ertan Danacı (52) tutuklu olduğu cezaevinden SEGBİS aracılığı ile duruşmaya bağlandı. "Olası kastla kasten öldürme ve yaralama" suçundan 876 yıl 6'şar aya kadar hapisleri istenen ve haklarında tutuklamaya yönelik yakalama kararı bulunan Sami Kervancıoğlu ile Mustafa Pekel duruşmaya katılmadı.

dha-97531-6-t-1.webp

KESİLEN KOLON TAŞIMA GÜCÜ YÜKSEK OLANLARDAN BİR TANESİ

Kolon Duruşmasında ilk olarak müşteki avukatlarının isteği üzerine inşaat mühendisi Şeref Alpago, uzman bilirkişi sıfatıyla tanık olarak dinlendi. Alpago, sunum yaparak yıkılan binada tespit ettiği eksiklik ve hataları gösterdi. Davanın kritik noktalarından olan ve zemin katta kesildiği tespit edilen 45 santimetre çapındaki fretli kolonun, yapısı itibarıyla taşıma gücü yüksek olan kolon tiplerinden bir tanesi olduğunu belirten Alpago, statik ve mimari projeler arasında değişiklik olabileceğini fakat bunun bir eksiklik olduğunu ifade etti.

SİZ KENDİ ÇAĞINDA TAŞIYICI OLAN BİR KOLONU KALDIRIRSANIZ BİNA YIKILIR

Statik projede yer alan fretli kolonun mimari projede yer almamasının eksiklik olduğunu kaydeden Şeref Alpago, "Statiker, orada yukarı doğru gitmeyen bir kolon ihtiyacının hesabını eliyle yapmış. Kolonun mimariye geçmemesi eksikliktir ama hata değildir. Fretli kolon asma kattaki kirişlerle birleşiyor, kolonun üzerine basıyor ve yükün büyük bir çoğunluğunu kolon taşıyor. Projede kolonun döşemeyi sırtladığını, yükünü aldığını ve temele indirdiğini görüyoruz. Aklıma gelen ilk soru, diğer binalar neden ayakta? Zemin aynı, yapım dönemleri aynı, kullanılan malzemeler hemen hemen aynı, 8 saniyede bu bina inerken, diğer binaların da orta veya ağır hasar alması gerekirken, camları bile patlamamış. Dolayısıyla burada başka bir şey var. Siz kendi çağında taşıyıcı olan bir kolonu kaldırıp, perdeleri de kırınca bina yıkılır. Etriyelerin doğru bükülmemesi, eksik konulması varsa, bu tespit edildiyse, bu hatadır; suçtur. Eğer bu deprem 2000 senesinde olsaydı; 0.85 ile çarpacaklar mıydı? Hayır. Beton kalitesi dönemin şartlarına göre, çok iyi bir beton. 1975 yönetmeliğine göre yapılan binayı raporda 2018 yönetmeliğine göre analiz etmişler; sonra da "Bu bina yıkılıyordu" demişler" diye konuştu.

dha-97531-5-t-2.webp

O KOLON ÜZERİNE 7 TON YÜK ALIYOR.

Ezgi Apartmanı'nın statik projesini duvara yansıtan Şeref Alpago, sunumlar ile binanın eksik yanlarını anlattı. Zemin kattaki taşıyıcı elemanların 8 ayrı noktasında tahribat yapıldığını ifade ederek "Kolonu kestiğinizde 105 ve 106 kirişi de gidecek.

Tahrip yapılırken burada 1 kolon ve 2 kiriş kesiliyor. Tahribatların yapıldığı perdelerin tamamı taşıyıcıdır. Şuna da bir açıklık getirmek lazım. Bir taşıyıcının aşağıdan yukarıya doğru gitmesi gerekmiyor. "Asma kattaki kolon yukarıya gitmiyor, bu taşıyıcı değil" demek; mühendislik okuryazarlığından uzak olmak demektir. Hesap da belli, o kolon üzerine 7 ton yük alıyor. Siz, 7 ton yük alan elemanı kaldırıyorsunuz ve "Yukarı kadar gitmiyordu" diyorsunuz. Kesilen perde betonun taşıyıcı bir özelliği yok, toprak etkisi için tasarlanmış bir perde. Tahribat yapılmasaydı, bu bina yıkılmazdı" Diyerek Açıklamalarda Bulundu.

dha-97531-2-t.webp

DOSYANIN TEKRAR BİLİRKİŞİYE GÖNDERİLMESİ TALEP EDİLDİ

Duruşmada, sanıklar Ertan Danacı, Mehmet Tekin ve Yakup Aktaş, suçlamaları reddedip, beraatlerini talep etti. Binada ölenlerin yakınlarının avukatları, 31 Temmuz'da dosyaya giren bilirkişi raporunun, soruşturma aşamasında alınan bilirkişi raporuyla çok çelişkili olduğunu, bu nedenle dosyanın tekrar bilirkişiye gönderilmesini talep etti. Avukatlar ayrıca firari sanıklar Sami Kervancıoğlu ile Mustafa Pekel hakkında kırmızı bülten çıkarılma taleplerini yineledi.

DURUŞMA 13 SAAT BOYUNCA DEVAM ETTİ

Cumhuriyet Savcısı, mütalaasında sanıklarının mevcut durumlarının devamına ve dosyanın yeniden bilirkişiye gönderilmesine karar verilmesini talep etti. Sanık avukatları da son raporun bilimsel bir rapor olduğunu, bu nedenle yeni bilirkişiye gönderilmesi, ayrıca firari sanıklar hakkındaki kırmızı bülten taleplerinin reddedilip, Samir Kervancıoğlu ile Mustafa Pekel hakkında yakalama kararının kaldırılmasını ve Mehmet Tekin ile Ertan Danacı'nın tahliye edilmesini talep etti. 13 saat süren duruşma sonunda mahkeme heyeti, fenni mesul Mehmet Tekin'in tahliye edilip adli kontrol uygulanmasına, dosyanın da yeni bir bilirkişiye gönderilmesine karar verdi. Heyet ayrıca firari sanıklar Sami Kervancıoğlu ile Mustafa Pekel hakkında kırmızı bülten ve yakalama kararlarının kaldırılma taleplerini de reddedip, duruşmayı erteledi.

Kaynak:DHA