Erzincan'da Hasadı 10 Ay Boyunca Devam Ediyor! Ağır Metal Barındırmadığı İçin Sağlıklı Bulunuyor
Yayınlanma:
08 Temmuz 2024 Pazartesi 15:37
"Kemah Doğal Kaynak Tuzu" ismiyle 2021 yılında tescil edilen tuzun hasadı yaz sıcaklarında bile açık havada devam ediyor. Sezonda ortalama 2 bin ton üretilen tuz, Türkiye'nin dört bir yanına ve yurt dışına pazarlanıyor.
1 7
Erzincan'ın Kemah ilçesine bağlı Kömür köyündeki tesiste tescilli tuz üreten işçiler, sıcak havalarda tuz hasadını sürdürüyor.
2 7
Kemah dağlarından çıkan tuzlu su, havuzlarda belirli işlemlerden geçiriliyor ve üretim tesisinde ağır metal mineralleri çökertildikten sonra sıcak havada buharlaşarak kristalize havuzlarda kullanıma hazır hale getiriliyor.
3 7
Tesiste normal şartlarda 3 ay olan üretim sezonunu uzatmak amacıyla inşa edilen "cam çatı" kaplamalı biriktirme havuzlarında da hasat işlemleri 10 ay boyunca devam ediyor.
4 7
Yetkililer tuz üretimi için hava sıcaklığının da önemli olduğuna işaret ederek, "Tuz üretimi yapabilmemiz için hava sıcaklığının en az 30-35 derece olması gerekiyor. Biz burada bazen 40-45 derece sıcak altında çalışabiliyoruz. Bundan dolayı çalışma şartları zor oluyor. Kısa bir üretim sezonu olduğu için hava sıcaklığı 45 derece de olsa tuzu üretip Türkiye'ye ve dünyaya Kemah tuzunu ulaştırmaya çalışıyoruz." dedi.
5 7
Yörede 3 bin yıldır üretildiği belirtilen ve lezzetinin yanı sıra gıda ürünlerinin raf ömrünün uzatılmasını sağlayan Kemah tuzu, yörede peynirciler, yaylacılar ve salamuracılar tarafından tercih ediliyor.
6 7
7 7