Erzincan'da Hasadı 10 Ay Boyunca Devam Ediyor! Ağır Metal Barındırmadığı İçin Sağlıklı Bulunuyor
![Erzincan'da Hasadı 10 Ay Boyunca Devam Ediyor! Ağır Metal Barındırmadığı İçin Sağlıklı Bulunuyor 1](https://cdn.halktv.com.tr/gallery/2024/07/1/WhatsApp Image 2024-07-08 at 15.24.25.jpeg)
Erzincan'ın Kemah ilçesine bağlı Kömür köyündeki tesiste tescilli tuz üreten işçiler, sıcak havalarda tuz hasadını sürdürüyor.
![Erzincan'da Hasadı 10 Ay Boyunca Devam Ediyor! Ağır Metal Barındırmadığı İçin Sağlıklı Bulunuyor 2](https://cdn.halktv.com.tr/gallery/2024/07/1/WhatsApp Image 2024-07-08 at 15.24.25 _1_.jpeg)
Kemah dağlarından çıkan tuzlu su, havuzlarda belirli işlemlerden geçiriliyor ve üretim tesisinde ağır metal mineralleri çökertildikten sonra sıcak havada buharlaşarak kristalize havuzlarda kullanıma hazır hale getiriliyor.
![Erzincan'da Hasadı 10 Ay Boyunca Devam Ediyor! Ağır Metal Barındırmadığı İçin Sağlıklı Bulunuyor 3](https://cdn.halktv.com.tr/gallery/2024/07/1/WhatsApp Image 2024-07-08 at 15.24.25 _2_.jpeg)
Tesiste normal şartlarda 3 ay olan üretim sezonunu uzatmak amacıyla inşa edilen "cam çatı" kaplamalı biriktirme havuzlarında da hasat işlemleri 10 ay boyunca devam ediyor.
![Erzincan'da Hasadı 10 Ay Boyunca Devam Ediyor! Ağır Metal Barındırmadığı İçin Sağlıklı Bulunuyor 4](https://cdn.halktv.com.tr/gallery/2024/07/1/WhatsApp Image 2024-07-08 at 15.24.25 _3_.jpeg)
Yetkililer tuz üretimi için hava sıcaklığının da önemli olduğuna işaret ederek, "Tuz üretimi yapabilmemiz için hava sıcaklığının en az 30-35 derece olması gerekiyor. Biz burada bazen 40-45 derece sıcak altında çalışabiliyoruz. Bundan dolayı çalışma şartları zor oluyor. Kısa bir üretim sezonu olduğu için hava sıcaklığı 45 derece de olsa tuzu üretip Türkiye'ye ve dünyaya Kemah tuzunu ulaştırmaya çalışıyoruz." dedi.
![Erzincan'da Hasadı 10 Ay Boyunca Devam Ediyor! Ağır Metal Barındırmadığı İçin Sağlıklı Bulunuyor 5](https://cdn.halktv.com.tr/gallery/2024/07/1/WhatsApp Image 2024-07-08 at 15.24.25 _4_.jpeg)
Yörede 3 bin yıldır üretildiği belirtilen ve lezzetinin yanı sıra gıda ürünlerinin raf ömrünün uzatılmasını sağlayan Kemah tuzu, yörede peynirciler, yaylacılar ve salamuracılar tarafından tercih ediliyor.
![Erzincan'da Hasadı 10 Ay Boyunca Devam Ediyor! Ağır Metal Barındırmadığı İçin Sağlıklı Bulunuyor 6](https://cdn.halktv.com.tr/gallery/2024/07/1/WhatsApp Image 2024-07-08 at 15.24.25 _5_.jpeg)
![Erzincan'da Hasadı 10 Ay Boyunca Devam Ediyor! Ağır Metal Barındırmadığı İçin Sağlıklı Bulunuyor 7](https://cdn.halktv.com.tr/gallery/2024/07/1/WhatsApp Image 2024-07-08 at 15.24.25 _6_.jpeg)