"Erken seçim hazırlıkları başladı" diye yazdı, Ankara hareketlendi!
Ankara kulislerinin önde gelen gazetecilerinden Hürriyet yazarı Deniz Zeyrek, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın son Giresun ziyareti üzerinden erken seçim analizi yaptı.
Zeyrek, 2019'dan önce 2018 ortasında bir erken seçime gidilebileceğini ifade etti.
İşte Zeyrek'in yazısından ilgili bölüm:
SEÇİME HAZIRLIK BAŞLADI
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın son iki aylık programı, siyasette bir kez daha “seçime hazırlık” atmosferi yarattı. Erdoğan, son bir ay içinde, parti yönetim organlarıyla sıkça bir araya gelerek “metal yorgunluğu” diye genellediği temel aksaklıkları not ediyordu. Karadeniz’de ziyaret ettiği illerde ise, hem yönetim toplantılarında duyduğu, hem değişik kaynaklardan kendisine gelen “metal yorgunluğu” göstergelerini yerinde denetleme fırsatı buldu.
GİRESUN DENEYİ
Erdoğan’ın duraklarından biri Giresun’du. Bu kent, belediyesi CHP’de olduğu halde, kabinede bir temsilcisi olan bir kent. Giresunlu Nurettin Canikli, AK Parti içinde hep ön planda olmuş, Grup Başkanvekilliği, Başbakan Yardımcılığı gibi görevlerden sonra şimdi de Milli Savunma Bakanı olmuştu. Böyle bir kentte, Erdoğan’ın ülkenin Cumhurbaşkanı ve AK Parti’nin genel başkanı sıfatıyla konuştuğu bir toplantıya, AK Parti saflarında görev almış herkesin katılması beklenmez mi? Ama öyle olmadı. Örneğin AK Parti İl Danışma Toplantısının yapıldığı salonda, Giresun Belediye Meclisinden sadece dört kişi vardı. Oysa Giresun Belediye Meclisi’nde 17 CHP’li, 12 AK Partili, iki de MHP’li üye bulunuyordu. Yani AK Partili Meclis üyelerinden sekizi gelmemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ismi anons edip, ayağa kalkanları görme yöntemiyle Giresun’un Merkez ve ilçe teşkilatlarının durumunu yokladı. Şöyle bir sonuç çıktı: - Giresun Merkez teşkilatından katılım “az” - Bulancak teşkilatından Merkez İlçeden daha kalabalık katılım - Çamoluk teşkilatı “çok az” katılım - Çanakçı teşkilatı da “çok az” katılım. - Görele teşkilatı “az” katılım. Erdoğan, karşılaştığı bu tabloyla ilgili tepkisini orada, o anda doğrudan muhataplarına iletti. Mesela MSB Canikli’ye dönerek, “Nurettin arkayı da görüyorum da, yani kusara bakma burada da ciddi eksiklik var” dedi.
RAKİBE DEĞİL KAZANMAYA ODAKLI
Erdoğan’ın bu çabasını görüp, mesajlarını dinleyen muhalefet, her zamanki gibi “İktidarı kaybedeceğini anladı, bu yüzden kolları sıvadı” gibi yorumlara sarıldı. Oysa Erdoğan, bu çabasıyla, mesajlarıyla yeni sisteme, yani yüzde 50 artı 1’e göre bir kez daha kazanmaya odaklandığını çok net gösteriyor. Kendisinin ve partisinin konumunu, muhalefete değil, kazanma arzusuna göre belirliyor. Konuşmalarında üç ayrı seçim için hep 2019 tarihini telaffuz ediyor ama partisini, bir yıl sonra 2018 ortasında bir seçim için hazır hale getirmeye uğraşıyor.