Erkan Baş: “1 saatte asgari ücretin 3'te 1'ini harcayabilene fiyatlar uygun elbet'

Erkan Baş: “1 saatte asgari ücretin 3'te 1'ini harcayabilene fiyatlar uygun elbet'
TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın PR çalışmalarının giderek daha komik ve utanç verici bir hal aldığını belirterek, "1 saatte asgari ücretin 3'te 1'ini harcayabilene fiyatlar uygun elbet. Asgari ücretlinin 2825 liraya mahkum olduğu bir ekonomide maaşı 90 bin lira olan birisinin 'fiyatlar gayet uygun' deyişini öfke ve hayretle izliyoruz" dedi.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın market alışverişini eleştirdi.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın PR çalışmalarının giderek daha komik ve utanç verici bir hal aldığını belirterek "Vatandaşın evine yiyecek almak için marketlerin kredi açtığı bir memlekette, asgari ücretlinin 2825 liraya mahkum olduğu bir ekonomide maaşı 90 bin lira olan birisinin 'fiyatlar gayet uygun' deyişini öfke ve hayretle izliyoruz. İnsanların marketten alış veriş yapamayacak hale gelmesi, evine ekmek götürebilmek için bile banka kredisi kullanmak zorunda kalması mı uygun?” diye sordu.

“1 saatte asgari ücretin 3'te 1'ini harcayabilene fiyatlar uygun elbet'

Baş haftalık gündem değerlendirme toplantısında, Türkiye’nin AKP eliyle uçuruma sürüklendiğini belirterek “Başkası adına utanmak tabirini iliklerimize kadar hissediyoruz. Durumun vehameti nedeniyle AKP tarafından hiç olmadık saçmalıkta gündemlere ve ancak bir cahilin cesaret edebileceği komiklikte pr girişimlerine maruz kalıyoruz. Geçen haftaki basket oynanıyormuş gibi yapılan görüntülerden söz etmiyorum, o başlı başına bir trajikomik. Ama daha önemlisi ve sinir bozucu olanı Erdoğan’ın sözde market alışverişine çıktığı görüntülerdi. Tarım Kredi Koooperati satış mağazından alışveriş yapan Erdoğan’ın “fiyatlar gayet uygun” deyişi. Fiyatlar gayet uygun" diyen Erdoğan'ın temel gıdaları almadığı market alışverişine, 1 saatte, bin 2 TL lira ödemiş, yani asgari ücretlinin bir aylık maaşından en düşük kirayı çıkarınca kalan parayı 1 saatlik alışverişe ödemiş ve fiyatları uygun bulmuş” dedi.

Zincir marketlerde alışveriş kredisinin başladığının altını çizen Baş, gerçek enflasyonun yüzde 40’ın üzerinde olduğuna dikkat çekerek “İnsanlar çocuğuna alacağı sütü krediyle alacak duruma gelmiş ama fiyatlar iyi öyle mi? Bebek bezine alarm takılan bir ülkenin vatandaşı yandaş bir müteahhit 210 milyon dolar parayı vergi cennetine kaçırmış ama fiyatlar uygun değil mi! Halkın sırtından lüks ve şatafat içerisinde yaşayıp milyonları yutanlar, bir asgari ücretli için o fiyatların ne anlama geldiğini gayet iyi biliyorlar aslında” ifade etti.

'AKP için tek yeşil doların yeşilidir'

TİP Genel Başkanı, bu hafta Genel Kurul’da görüşülecek Paris İklim Anlaşması ile ilgili olarak da AKP’nin “yeşil mutabakat” ifadesinden anladığının sadece doların yeşili olduğunu ifade ederek, “6 yıldır AKP, bu anlaşmayı çeşitli gerekçelerle Meclis’e taşımamakta diretiyordu. 6 yılın sonunda Genel Kurul’a gelmesi gecikmiş fakat hayırlı bir iş. Sonunda bu kürsüden iklim kriziyle ilgili gerçekleri, iktidarın bu konuda ne yaptığını ve ne yapmadığını konuşabileceğiz. Artık köprüden önceki son çıkıştayız. Şimdi demek ki önümüzde bir köprü var, arkamızda bıraktığımız, bizi o köprünün ayağına kadar getiren bir yol var. O yol, 200 yıldır kârdan başka bir şey bilmeyen, işçiyi sömürdüğü gibi doğayı da sömüren, tüm kaynakları köküne kadar tüketen, elinde tuttuğu kömürü, petrolü, doğalgazı istediği gibi satabilsin diye tertemiz yenilenebilir enerji kaynaklarını elinin tersiyle iten sermayenin düzdüğü, adlı adınca kapitalizmin yoludur. Patronlar öyle istedi diye fosil yakıtları tükete tükete bugünlere geldik. Dünyamız tam 1 derece ısındı. 1 dereceyle bile ne felaketler yaşandığını gördük. Elimizi çabuk tutmazsak yüzyılın sonuna kadar bunun 2, 3, hatta 4-5 derecelere yükselmesi an meselesi. Yeryüzünü bir avuç uluslararası tekellerin ve politikacıların sözde iyi niyetlerine, boş vaatlerine bırakamayacağımız açık. Saray’ın gözü elbette kömürden, petrolden, inşaattan, termik santralden başka bir şey görmüyor. Gözleri beton beton, kömür kömür parlayan siz AKPliler, şimdi bu anlaşmayı da, 3 milyar dolarlık iklim projeleri kredisine konmak için kabul ediyorlar. AKP’nin yeşil diye sevdiği tek şey dolar yeşili” dedi.

Etiketler :