Engin Altay: "Başkanın Yaptığı Açıkça İşgüzarlıktır"
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, muhalefetten gelen soru ve araştırma önergelerine yönelik sayısı her geçen gün artan, “iade” kararlarıyla muhalefetin hedefinde. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Kahraman’ın tutumunu eleştirirken “Geçmiş başkanlar da koruma güdüsüyle belli tasarruflarda bulunmuşlardı, ama Sayın Kahraman’da bu pik yaptı, had safhaya çıktı. Başkanın yaptığı açıkça işgüzarlıktır."
Kahraman’ın HDP’nin bir araştırma önergesini daha iade etmesinin ardından Genel Kurul’da hafta içi tartışma yaşandı. Kahraman’ın tutumuna isyan eden HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, birleşimi yöneten TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı’dan oturuma ara verip, Kahraman’ı grup başkanvekilleriyle görüşmeye davet etmesini ya da kendisinden İçtüzük ve Anayasa’ya aykırı olmadığı halde neden önergeleri idae ettiğine ilişkin bilgi alıp, bu bilgileri Genel Kurul ile paylaşmasını istedi.
‘Keyfilik göstergesi’
Kahraman’ın kendilerine gönderdiği iade yazılarından bazılarını da okuyan Baluken, bir önergelerinin “Sivil yurttaşların yaşam hakkı ihlal edilmiş”, bir başkasının, “Bu yasaklar sırasında 78 sivil yurttaşımız yaşamını yitirmiştir” denildiği için iade edildiğini söyledi. Baluken, “’Sivil yurttaş yaşamını yitirmiştir’ cümlesi üzerinden bile eğer önergelerimiz iade ediliyorsa, burada HDP’ye ‘Kendi yapmış olduğunuz tespitler ya da görüş açınız doğrultusunda bu Meclis’te çalışma yapamazsınız’ mesajı verilmek isteniyor” dedi. Kahraman’ı bu konuda, “keyfi” davranmakla suçlayan Baluken, 15 ve 22 Aralık 2015 tarihlerinde Genel Kurul’da görüşülen bir araştırma önergelerinin tekrarlandıktan sonra iade edilmesinin de bu keyfiliğin göstergesi olduğunu savundu.
‘Yaptığı işgüzarlıktır’
HDP’nin Kahraman’a yönelik “iade” tepkisine CHP’den de destek geldi. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Kahraman’ın tutumunu eleştirirken, “Geçmiş başkanlar da koruma güdüsüyle belli tasarruflarda bulunmuşlardı, ama Sayın Kahraman’da bu pik yaptı, had safhaya çıktı. Başkanın yaptığı açıkça işgüzarlıktır. Buna hakkı da haddi de yoktur” dedi. Özellikle yargılamanın sürdüğü konuda Meclis’te soru sorulamayacağı, görüşme yapılamayacağı hükmünü de içeren anayasanın yargı bağımsızlığına ilişkin 138. maddesinin sık sık “iade” gerekçesi yapıldığına işaret eden Altay, “Ben bir araştırma önergesi vererek, bir soru önergesi vererek bir konuyla ilgili, bir yetkiliyle, bir makam işgal eden biriyle ilgili laf ederim. ‘Efendim 138’... Bu 138’i de herkes kafasına göre yorumluyor. 138’i herkes iyi okusun. 138 sadece yargı yetkisinin kullanılmasıyla ilgili bir tahdit getirmiş. Yoksa bir konu mahkemelik oldu diye bu konuda herkes ağzına fermuar çekecek değil” ifadelerini kullandı.
Yüzde 11.9’u iade
HDP’nin, Kahraman’la görüşülmesi için çalışmalara ara verilmesi talebini kabul etmeyen Bahçekapılı’nın, TBMM yönetiminin ilettiği bilgilerle Genel Kurul’a yaptığı sunum ise, Kahraman’ın araştırma önergeleri iade oranıyla, rekora koştuğunu ortaya koydu.
Bahçekapılı’nın verdiği bilgiye göre, Köksal Toptan ve Mehmet Ali Şahin’in Meclis Başkanlığı yaptığı 23. dönemde başkanlığa sunulan bin 113 araştırma önergesinden sadece yedisi yani yüzde 0,67’ı iade edildi. Cemil çiçek’in başkan olduğu 24. dönemde ise bu oran yaklaşık iki katına çıktı. Çiçek, başkanlığa sunulan 3 bin 355 araştırma önergesinden sadece 38’ni yani yüzde 1,13’nü iade etti. 22 Kasım’da Genel Kurul’da yapılan seçim sonucu başkanlık koltuğuna oturan Kahraman ise aradan geçen yaklaşık 2.5 ayda, muhalefetten gelen 494 araştırma önergesinden 59’unu, yani yüzde 11,94’ünü çeşitli gerekçelerle iade etti.
Milliyet