Engellemeler Kadınları Durduramadı, Caddeler Doldu Taştı

Öfke ve isyan ateşi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde sokakları aydınlattı. Baskı ve gericiliğin kıskacına alınmaya çalışılan kadınlar, İzmir'den Artvin'e, Van'dan İstanbul'a 7'den 70'e kazandıkları haklarından vazgeçmeyeceklerini haykırdı.

Her gün en az bir kadının hayatını kaybettiği, adeta bir kadınkırımının yaşandığı bu topraklarda, onların sesi bir kez daha gür çıktı. Binlerce kadın, "Sesi sesimize karışamayan, bastırılan, her türlü şiddet ve sömürüyle zapt edilen kız kardeşlerimiz için bir aradayız" diyerek sokaklara döküldü.

yuru.jpeg

AKP iktidarının engellemelerine rağmen, kadınlar kentlerde hem mitingler hem de "Feminist Gece Yürüyüşleri"ni gerçekleştirdi.

İstanbul'da her yıl İstiklal Caddesi'nde gelenekselleşen gece yürüyüşü, bu yıl da tüm engellemelere rağmen gerçekleşti. Valiliğin Taksim'e ulaşımı engelleme girişimlerine rağmen, kadınlar Sıraselviler'de buluşarak, "Kurtuluşumuz feminist mücadele" sloganıyla yürüdü.

Yürüyüşte, kadınların yoksullaştırıldığına, ucuz işgücü haline getirildiğine ve her tür şiddete maruz bırakıldığına dikkat çekildi. İktidarın kadınların hayatını değersizleştirdiği vurgulanan açıklamada, kadın-erkek eşitliği için mücadele edileceği aktarıldı. İktidarın ataerkil dayatmalarına isyan edilen açıklamada, tüm kadınlar isyana davet edildi.

kadin.jpeg

Ankara'da da Sakarya Caddesi'nde buluşan kadınlar, Yüksel Caddesi'ne yürüdü. Gericiliğe, yoksulluğa ve cinayetlere karşı isyan eden kadınlar, "Yaşasın feminist mücadelemiz" sloganları attı. "Yıllardır adım adım büyüttüğümüz feminist mücadelemizle bir aradayız. Geri adım atmak yok" mesajı verildi.

dunya.webp

8 Mart Dünya Kadınlar Günü, bir kez daha kadınların direnişinin ve dayanışmasının günü oldu. Baskıya ve gericiliğe karşı yükselen bu ses, geleceğe dair umut ışığı olmaya devam edecek.