En çok korsan yazılım kullanılan ülkeler belli oldu: Listede Türkiye'de var

En çok korsan yazılım kullanılan ülkeler belli oldu: Listede Türkiye'de var
Dijitalin iş süreçlerinin merkezine dönüşmesi, korsan yazılım kullanımında artışı da beraberinde getirdi. Araştırmalar dünya çapında 5 kişiden yaklaşık ikisinin yazılımlar için lisans bedeli ödemediğini gösterirken, Türkiye en çok korsan yazılım kullanılan 14. ülke oldu.

İş süreçlerinin dijitalleşmeyle ofis programları ve tasarım yazılımları her iş bilgisayarının olmazsa olmazına dönüşürken, korsan yazılım kullanımı da kritik bir sorun halini aldı. Revenera Compliance Intelligence tarafından yürütülen araştırmalarda, dünya çapında 5 kişiden yaklaşık ikisinin yüzde 37 yazılımlara lisans ödemediği görüldü. Öte yandan Türkiye, dünya sıralamasında en çok korsan yazılım kullanılan 14. ülke oldu.

Maliyeti 46 milyar doları aştı

Kurumsal ölçekte yazılım geliştiren teknoloji şirketleri veya platformlar abonelik modelleri geliştirse de korsan yazılım kullanımının önüne geçilemedi. Küresel çapta yazılımlara lisans ödenmemesi probleminin 46,3 milyar dolar maliyete sebep olduğu tespit edildi. Dünyada en çok korsan yazılım kullanılan 5 ülke ise Çin, Rusya, ABD, Hindistan ve Almanya olarak sıralandı.

Bulut dönüşümün ve servis modelinin Türkiye'deki kullanıcılar ve işletmeler tarafından tam olarak benimsenemediğini belirten Hepsilisans.com kurucusu Emre Arslan, "Kullanıcılar, profesyonel ihtiyaçları için kullanacakları ofis yazılımlarını, antivirüs programlarını, işletim sistemi yükleme dosyalarını yasa dışı yazılım paylaşımı yapan internet sitelerinden indiriyor. Bunu yalnızca bireysel kullanıcılar değil, küçük ölçekli işletmeler dahi yapabiliyor" dedi.

Kaynak:DHA

Etiketler :