EMEP'ten deprem raporu: İhmaller zinciri sıralandı

EMEP'ten deprem raporu: İhmaller zinciri sıralandı
Emek Partisi’nin (EMEP) 6 Şubat'ta meydana gelen depremlere dair hazırladığı raporu kamuoyuyla paylaştı.'2023 Şubat Depremleri Raporu: Mülksüzleştirme, Sermaye Transferi ve Kentlerin Yeniden Talanı' başlıklı raporda ihmaller zinciri sıralandı.

6 Şubat'Ta Kahramanmaraş ve beraberinde 11 il 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde iki depremle sallandı. Depremlerde on binlerce çürük bina 50 bini aşkın kişiye mezar oldu. Deprem bir kez daha ihmal ve tedbirsizliğin boyutunu ortaya koydu.

EMEP, 2023 Şubat Depremleri Raporu: Mülksüzleştirme, Sermaye Transferi ve Kentlerin Yeniden Talanı' başlıklı bir rapor yayımladı. Raporda çarpıcı bulgular yer aldı.

6 Şubat depremlerinin birincil ve etkin sonuçlarının yıkım bölgesinde yaşanmakla birlikte, sosyal, politik, iktisadi, idari sonuçları bakımından ülke ölçeğinde etkili olduğuna dikkat çekilen raporda, devletin farklı kent ve kasabalara farklı stratejiler uyguladığı ileri sürülerek “devlet, göç ve iskan uygulamalarından çadır ve konteyner dağıtımına, kolluk güçlerinin işllev ve hacim olarak kullanımlarından kendisiyle iltisaklı dini vakıf ve cemaatleri öncelemektedir” denildi.

Halkın itiraz hakkı yok

Raporda deprem bölgesindeki yıkımın, istatistik ölçeklerin ötesinde yok edici düzeyde olduğu vurgulanarak, "Ülkemiz bazı kent, kasaba ve köylerini; insanları, hayvanları, doğası, kültürel ve tarihi mirasıyla birlikte yitirmiştir” ifadelerine yer verildi.

Raporda şu bilgilere yer verildi:

“Adıyaman, Hatay ve Maraş’ta özellikle OSB ölçeğinde kayıt dışı Suriyeli işçi çalıştırılması çok yaygın bir olgu olarak karşımıza çıkmıştır. Göçmen işçiler, daha düşük ücretle çalıştırıldıkları gibi depremden sonra yeniden çalışmaya ilk çağrılanlar onlar olmuştur.

Bölgedeki 11 ilin tamamında ücretler Türkiye geneli ve diğer 70 il ortalamasının oldukça altında bulunmaktadır. Sözleşmeli işçiler için ortalama günlük ücret Türkiye genelinde 378,55 TL, deprem bölgesinde 11 ilde ise 315,27 TL’dir. Bu çarpıcı farklar kamu için de geçerlidir. Kamu sektörü işçileri, deprem bölgesinde ülke ortalamasının 52 TL altında günlük ücretle çalışmaktadır. Özel sektörde ise durum daha vahim hale gelmektedir. Bu 11 ilde özel sektördeki günlük ücret ortalaması 300 liranın bile altındadır”.

Göçmen ve mültecilerin yaşadıkları sorunlar da ele alındı

EMEP Göç Bürosundan Ebru Ökten tarafından sunulan 'Göçmenler ve Mülteciler Açısından Deprem Raporu’nda ise deprem bölgesinde yaşayan mültecilerin yaşadıkları sorunlar ve mültecilere karşı yaklaşımlara yer verildi. Raporda yardımlardan faydalanmakta zorluk çeken mültecilerin bu durumunun sürdüğü belirtilerek Suriyeli mültecilerin ırkçı kışkırtmalarla karşı karşıya kaldığı vurgulandı.

Raporların açıklanmasından önce konuşan EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz deprem suçlarının hesabının sorulması için mücadelenin devam edeceğini söyledi. Depremin bir yas değil, bir mücadele ve yaşama tutunma sorunuolduğunu belirten Akdeniz “İktidar rant sevdalısı olduğunu depremden sonra da bir kez daha gösterdi. Deprem sınıfsal olarak tüm güçlerin turnusol kağıdı oldu” ifadelerini kullandı.

Etiketler :