Emek Partili Demir: Şiddetin kaynağına inilmesi gerek. İstanbul Sözleşmesi'ne geri dönülsün

Emek Partili Demir: Şiddetin kaynağına inilmesi gerek. İstanbul Sözleşmesi'ne geri dönülsün
Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Demir, çocuk ve kadınlara yönelik şiddete dair basın açıklaması gerçekleştirdi. "Şiddetin kaynağına inerek mücadele edilmesi gerekiyor" dedi.

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Demir, Meclis'te yaptığı basın toplantısında, Türkiye'de kadınların ve çocukların geçen hafta canını bir kere daha yakan pek çok acı olayla karşı karşıya kalındığının altını çizdi. Kadınların ve gençlerin yaşananlar sonucu ayağa kalktığını belirtti.

'KADINLAR VE GENÇLER AYAĞA KALKTI'

Sadece adli önlemler ve cezalandırma sisteminin yeterli olmayacağını, şiddetin kaynağına inerek mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Demir, ülkenin pek çok ilinde gerçekleştirilen eylemlere dikkat çekti.

Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca Demir, "Lise sıralarından üniversite bahçelerine, yurtlardan kent meydanlarına kadar her yerde 'Ölmek istemiyoruz' diyen kadınlar ve gençlerin çığlıkları yükseliyor" dedi. Demir, gençler ve kadınlar, eşitlik, adalet ve güvenli bir yaşam talep ettiğini dile getiriyor diye ekledi.

aa-20241009-35865064-35865063-emek-partisi-emep-gaziantep-milletvekili-sevda-karaca-demir.jpg

ŞİDDETLE MÜCADELE KAYNAĞINDA YAPILMALI

Emek Partili Demir, kadın ve çocukların öldürülmesinin engellenmesi için sadece adli önlemler, cezalandırma ve kısasa kısas mantığının yeterli olmayacağını ifade etti.

Açıklamasında, "Biz, bugün Türkiye'de kadınlarla ilgili her türden hukuki mevzuat askıya alınmış durumdayken var olan yasaların uygulanmasını ve sadece cezalandırma değil, kaynağına inilerek şiddetle mücadele edilmesini talep ediyoruz." sözlerine yer veren Demir, İstanbul Sözleşmesi'ne geri dönülmesini istedi.

Kadının beyanını esas alan İstanbul Sözleşmesi'nin temel ilkeleri nedir:

  • Kadına yönelik her türlü şiddetin ve ev içi şiddetin önlenmesi
  • Şiddet mağdurlarının korunması
  • Suçların kovuşturulması
  • Suçluların cezalandırılması
  • Kadına karşı şiddet ile mücadele alanında bütüncül, eş güdümlü ve etkili işbirliği içeren politikaların hayata geçirilmesi

Kadına karşı şiddeti bir insan hakkı ihlali ve ayrımcılık türü olarak tanımlayan, bağlayıcı nitelikte ilk uluslararası düzenlemedir.


Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)