DSİ Vermediği Suyun Parasını Faiziyle İstemiş!

DSİ Vermediği Suyun Parasını Faiziyle İstemiş!
Sayıştay raporlarına bir usulsüzlük daha yansıdı. İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün su alamadığı Gördes Barajı için DSİ’ye ödeme yapmak zorunda kaldığı ortaya çıktı.

Sayıştay, İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün su alamadığı Gördes Barajı için DSİ’ye ödeme yapmak zorunda kaldığını tespit ederek uyarıda bulundu.

GECİKME FAİZİ DE İSTENMİŞ

Raporda, “DSİ 2011 yılında ilk suyu vermesine rağmen 2010 yılından başlayarak protokole istinaden, kendi hesabıyla dört yıl sonra, 2014 yılında alacak talebinde bulunmuş, 2014 yılına kadar borç tespiti ve talebinde bulunmamış olmasına rağmen, bu dönemler için de gecikme faizi talep etmiştir.

DSİ tarafından İZSU Genel Müdürlüğü’ne ödeme için tahakkuk ettirilen toplam tutar 100.706.168 TL anapara ve 16.245.078.02 TL faizden oluşmaktadır. Alınması gereken su miktarı ve alınan su miktarı kıyaslanıp çıkan sonuç, tahakkuk eden ödeme tutarına oranlandığında, eğer alınan suyla orantılı bir ödeme yapılacak olsaydı İZSU Genel Müdürlüğü tarafından yapılması gereken ödeme tutarının 25.328.537.10 TL olması gerekirdi. Bunun sonucu olarak, gelirlerinin yaklaşık yüzde 80’ini su satışından elde eden bir kuruma, dağıtımını yapacağı suyu vermeden, maliyet yüklemek, ana iştigal alanının (su satışı) birim maliyetini yükseltmek anlamına geleceğinden, kent sakini olan her abonenin ek maliyete katlanmasına sebep olmaktadır” denildi.