Dikkat çeken araştırma: 'İleri demokrasi' diye çıkılan yolda 'ılımlı otokrasiye' düşüş

Dikkat çeken araştırma: 'İleri demokrasi' diye çıkılan yolda 'ılımlı otokrasiye' düşüş
Almanya’nın Würzburg Üniversitesi’nde yapılan demokrasinin gelişimine ilişkin araştırmada Türkiye’yle ilgili dikkat çeken bir sonuca ulaşıldı.

Ülkeleri demokratiklik ölçeğine göre sıralayan araştırmada Türkiye 179 ülke arasında 140’ıncı sırada yer alırken “ılımlı otokrasi” olarak sınıflandırıldı.

DW Türkçe’de yer alan habere göre, ülkeler demokratiklik ölçeğinde sırasıyla “işleyen demokrasi”, “eksik demokrasi”, “melez rejimler, “ılımlı otokrasi” ve “sert otokrasi” olarak sınıflandırıldı. Türkiye ise bu sınıflandırmada kendine “ılımlı otokrasi” grubunda yer buldu.

Demokrasi Matriksi, 1900’lü yılların başlarından itibaren 175’ten fazla ülkenin yönetim şekilleri ve demokrasi kalitelerini değerlendiriyor. Matriksin 2019 yılı verilerinde Türkiye, 2012-2019 yılları arasında en sert düşüşü yaşayan ülkelerin arasında gösteridi.

Türkiye bu matrikste 2012 yılında “eksik demokrasi” sınıfında yer almasına karşılık hızlı demokratikleşme gösteren ülkeler arasında gösteriliyordu. 2019 yılında ise “ılımlı otokrasi” seviyesine gerileterek en sert düşüşü gösteren ülkeler arasında yer aldı.

Dünya genelinde demokrasi gerilemesi

Araştırma, dünya genelinde demokrasi kalitesinde düşüklük olduğunu da ortaya koydu. Buna göre, dünya nüfusunun yalnızca dörtte biri işleyen demokrasilerde yaşıyor. 179 ülkeden sadece 37’si “işleyen demokrasi” sınıfında iken “eksik demokrasi” sınıfındaki ülkelerin sayısı 46 olarak açıklandı. Türkiye’nin de içinde bulunduğu “ılımlı otokrasi” ile yönetilen ülke sayısı 34, “sert otokrasi” ile yönetilen ülke sayısı ise 21 olarak kaydedildi. Melez rejimlerin sayısı ise 41 olarak belirlendi.

Ağırlıklı olarak AB ülkeleri ABD, Japonya, Kanada gibi ülkeler “işleyen demokrasi” sınıfında yer alırken, Polonya, Hırvatistan gibi ülkeler “eksik demokrasi” olarak değerlendirildi.

Bosna-Hersek, Ukrayna, Pakistan, çok sayıda Afrika ülkesi “melez rejim” olarak değerlendirildi. Rusya, İran, Mısır, Afganistan gibi ülkeler ise Türkiye’nin de dahil olduğu “ılımlı otokrasi” olarak kaydedildi.

Skalanın en altında ise “sert otokrasi” ile yönetilen ülkeler bulunuyor. Bu ülkelerin arasında Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Kuzey Kore, Suudi Arabistan, Azerbaycan ve Libya gibi ülkeler yer alıyor.