Diaspora ile bazen açık, bazen gizli görüştüm

Diaspora ile bazen açık, bazen gizli görüştüm
“Diaspora ile bazen açık, bazen gizli görüştüm. Aşırı kanattan biri ile de Dışişleri Bakanı olarak konuştum. Son New York seyahatimde de konuştum”Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ermeni soykırımı iddialarına yönelik girişimlerin...

“Diaspora ile bazen açık, bazen gizli görüştüm. Aşırı kanattan biri ile de Dışişleri Bakanı olarak konuştum. Son New York seyahatimde de konuştum”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ermeni soykırımı iddialarına yönelik girişimlerin “üçüncü taraflar tarafından” kaşındığını belirterek “Diaspora ile bazen açık, bazen gizli görüştüm. Aşırı kanattan biri ile de Dışişleri Bakanı olarak konuştum. Son New York seyahatimde de konuştum” dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu Kanal 24 TV’de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Sözde Ermeni soykırımı iddialarına yönelik dünya çapındaki girişimlere ilişkin bir soruya Davutoğlu  “Tarihi olaylar üzerinden malesef bir hesaplaşmaya gidiliyor. Tarih gri bir alandır. Bembeyaz bir alan değildir. Biz Türkiye’de tarihimizle ciddi bir yüzleşme ve söylem değişikliğine gittik.  Daha rahat konuşur olduk. Adil hafıza gerekir. Tüm acıları paylaşma üzerinden birbirimizi anlamamız lazım. Protokoller Ermenistan tarafından rafa kaldırıldığında bile Cumhurbaşkanımız ve ben çeşitli pozitif çağrılarda bulunduk. Karşı tarafa onlarca yıldır sürdürülen bir nefret, öfke dili oluşturuluyor. Diasporanın bir kısmı bu dil üzerinden varlığını sürdürüyor. Birinci Dünya Savaşı sırasında Balkanlar’daki acılar etnik temizlikler unutturuluyor, Hocalı Katliamı unutturuluyor. Gelin tarihi ortak olarak anlayalım, bir ortak komisyon oluşturalım. Gelin sınırları kaldıralım. Bizim politikamız bu.” diye konuştu.

“BAZEN AÇIK BAZEN GİZLİ GÖRÜŞTÜM”

Ermesi diasporası ile “bazen açık, bazen gizli” görüştüğünü anlatan Başbakan Davutoğlu “Aşırı kanattan biri ile Dışişleri Bakanı olarak konuştum. Son New York ziyaretimde de konuştum. Diğer taraf ise bizimle görüştükleri zaman gizli kalsın istiyorlar. Ne yapmamız isteniyor. ‘Sizin acıları değil bizim acılarımızı’ konuşalım diyorlar. Böyle bir yaklaşımla oturup konuşmak mümkün değildir. Bizim arşivlerimiz açık. Ama karşı taraf arşivlerini açmıyor. Merkel’le de konuştuk. Benimle göz mesafesinden konuşulursa konuşurum. Batı insanında kendi dünyasına dönük bir özeleştirisi yok. Ama dışarıya dönük bir eleştiri var. Tehcir bir insanlık suçudur dedim. Balkanlar’da da suçtur. Biz o zaman bunu Ermenilerle karşılaştırmak için söylemiyorum ama Afrika’daki kabileler, Kızılderililer nerede diye sorarız.”dedi.

“EN ZENGİNLER ERMENİ”

İstanbul Ermenilerinden örnek veren Davutoğlu “İstanbul’un en zenginleri Ermenilerdir. Ermeniler Türkiye’de Avrupa ülkelerindeki gibi gettolarda yaşamadı. Türk-Ermeni ilişkisi kanlı bir tarih ilişkisi değildir. Acılar bizim saygı duymamız gereken şeylerdir.” yorumunda bulundu.

“ETYEN MAHÇUPYAN YAŞI DOLDUĞU İÇİN AYRILDI”

Ermeni kökenli gazeteci Etyen Mahçupyan’ın danışmanlıktan ayrılmasına yönelik bir soruya ise Davutoğlu “Benim danışmanımdır. Yaşı dolduğu için ayrıldı. Ama hala görüşürüz. Milletvekili adayımız da var. Normalleşme budur. Biz çağrıda bulunuyoruz. Birileri Türk milletini kollektif bir şekilde suçlarsa bunu kabul etmeyiz. Suçladıkları ile kalırlar.” şeklinde yanıt verdi.

Söz konusu meselenin “Türklerle Ermeniler arasında” kalması durumunda kolaylıkla çözülebileceğini belirten Davutoğlu “Kendi tarihinizle barışıksanız sonuru çözersiniz. Ön yargı ve kibirle bize yaklaşanın da karşılığını veririz. Üçüncü taraflar bu meseleyi sürekli kaşıyorlar. Peki Ermeni Diasporası zengin bir Ermenistan istemez. Kendileri zengin, Ermenistan niye fakir. Ermenistan şu anda boşalıyor. Bakın nefreti yaşatıyorlar. İsrail Diasporası İsrail için çalışır. Üçüncü taraflara çağrımız gölge etmesinler. Biz oturur problemimizi çözeriz.” dedi.