Devlet Şantiyede Pazarlık Yapmak İsteyince...

Devlet Şantiyede Pazarlık Yapmak İsteyince...
Arhavi'de HES kamulaştırması için şantiyede pazarlık daveti halkın tepkisini çekti.ARTVİN'in Arhavi İlçesi'nde yapımı süren Kavak Hidroelektrik Santral projesi için verilen kamulaştırma kararının uygulanması amacıyla Enerji...

Arhavi'de HES kamulaştırması için şantiyede pazarlık daveti halkın tepkisini çekti.

ARTVİN'in Arhavi İlçesi'nde yapımı süren Kavak Hidroelektrik Santral projesi için verilen kamulaştırma kararının uygulanması amacıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Kamulaştırma Dairesi Başkanlığı arazi sahiplerini pazarlık görüşmesine davet etti, buluşma yeri için HES firmasının şantiyesini adres gösterdi. Şantiye önünde, "Devlet şantiyede pazarlık yapmaz" diye bağırarak tepkilerini dile getiren toprak sahipleri, "Arazilerimizi vermeyeceğiz, HES'i yaptırmayacağız " sloganları ile daveti protesto ederek görüşmeye katılmadı.

Kamilet Vadisi'nde iki yıl önce yapımına başlanan 14 megavatlık Kavak Hidroelektrik Santral projesinin kurulacağı alan için kamulaştırma kararı alındı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Kamulaştırma Dairesi Başkanlığı, Cumhuriyet Mahallesi'ndeki arazi sahiplerine pazarlık görüşmesi için davet gönderdi, görüşme yeri olarak da HES firmasının şantiyesine adres gösterdi. Bu sabah şantiye önüne gelen yaklaşık 30 arazi sahibi, 'Yaşam hakkına saygı' pankartı açtı, Türkçe ve Lazca, "HES istemiyoruz" sloganları attı. "Devlet şantiyede pazarlık yapmaz" sloganları eşliğinde yetkililerle görüşmeyeceklerini belirten grup adına konuşan Arhavi Doğa Koruma Platformu üyesi ve arsa sahiplerinden Yaşar Abay Hatinoğlu, EPDK'nın arazilerini ellerinden almak için geldiğini hatırlattı, devlet kurumunun görüşmek için HES firmasının şantiyesini adres göstermesini eleştirerek şunları söyledi;

"Bu durumu kabul etmiyoruz. Yapılan devleti şirkete esir etmektirr. Koskoca devletin bizi pazarlık için çağıracağı başka yer mi yok? Arhavi' de devlete ait bir salon bir mekan mı yok da koskoca devlet bizi şirketin şantiye binasına çağırıyor. Bizim satacak yerimiz yok. Arazilerimiz bize lazım. Mahallemizde HES santralı istemiyoruz. Evlerin bitişinde HES santralı nerede görülmüş? Devlet böyle bir şeye nasıl alet olabili?"

"MEŞRU MÜDAFA HAKKIMIZI KULLANACAĞIZ"

İmarlı alanı içerisinde HES yapımına izin verilmesinin görülmüş bir şey olmadığına dikkat çeken Hatinoğlu, "Ülkemizde hukuk varsa, hakimler varsa, projeye yeniden usulsüz olarak verilmiş ÇED raporu yine iptal edilecektir. Ankara'dan gelen devlet yetkililerine sesleniyoruz; geldiniz, nasıl bir yerde HES yapılmak istendiğini gördünüz. Bu işlemlerden vazgeçin. Bizi arazilerimiz ile baş başa bırakın. Hukuk yollarını sonuna kadar kullanacağız. Hukukun yetmediği yerde meşru müdafaa hakkımızı kullanacağız. Arazilerimiz vermeyeceğiz. Bugüne kadar vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz" dedi. Grup daha sonra şantiye önünden ayrıldı.