Deprem profesörü 'üzülerek söylüyorum' diyerek bu ile işaret etti

Deprem profesörü 'üzülerek söylüyorum' diyerek bu ile işaret etti
Prof. Dr. Gürol Seyitoğlu, Marmara Denizi'nde 'eli kulağında' denilerek beklenen deprem riskinin Bolu için de geçerli olduğunu belirterek, "Üzülerek söylüyorum. Fayların büyük bölümü, Bolu kent merkezinden geçiyor" dedi.

12 Kasım 1999 depreminin 25'inci yıl dönümündeTürk Mühendislik ve Mimar Odaları Birliği Bolu İl Koordinasyon Kurulu tarafından 'Deprem ve Kent' başlıklı bir panel düzenlendi.

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürol Seyitoğlu, Türkiye'deki en önemli fay hattının Kuzey Anadolu Fay Hattı olduğunu belirtti. Kuzey Anadolu fay hattında da Bolu'nun durumunun kritik olduğunu ifade etti.

"BOLU'NUN YERİ ÖZEL"

Prof. Dr. Gürol Seyitoğlu, Bolu'nun bu fay hattında yerinin özel olduğunu belirterek Bolu'dan itibaren Kuzey Anadolu Fayı'nın, değişik dallara ayrıldığını belirtti. Bolu için önemli olan hususu "1944 yüzey kırığını görüyorsunuz, 1957'de kırılan bölümü görüyorsunuz. 1967'de kırılan bölümü görüyorsunuz. 17 Ağustos'ta kırılan bölümü görüyoruz." diyerek tanımladı.

5d.png

"YÜZEYDE BİR YIRTILMA OLURSA..."

Prof. Dr. Gürol Seyitoğlu, "Üzülerek söylüyorum" ifadelerini kullanarak "Fayların büyük bölümü Bolu kent merkezinden geçiyor. Aykut Barka'nın 1999 Depremi'nden sonra kaleme aldığı ünlü makalesinde, yüzey kırığı oluştuğunda bunun iki ucunda gerilme biriktiği gösterilmişti." dedi.

"ELİ KULAĞINDA..."

Herkesin panik halinde Marmara depremini konuşurken bu sistemin doğu bölümünde Bolu olduğuna dikkat çeken Prof. Seyitoğlu, "Kuzey Anadolu Fayı'na tekrar bağlanacak. Durum onu gösteriyor. Marmara Denizi için ne kadar eli kulağında deniyorsa, aynı şekilde Bolu'nun da risk altında olduğunu görmemiz gerekiyor" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)