Davutoğlu da Gezi hakkında görüş bildirdi

Davutoğlu da Gezi hakkında görüş bildirdi
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Bilkent Üniversitesi'nde öğrencilerin sorusu üzerine Gezi olayları hakkındaki görüşlerini paylaştı.

Davutoğlu, Gezi eylemlerinin ilk zamanlarda sivil toplum faaliyeti olduğunu, daha sonra provakasyon hareketine döndüğünü savundu.

Davutoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Öyle bir kutuplaşmışız ki, o baştaki sivil toplumcu, barışçıl protestoyu bütün paketin içine koyuyor bir kesim, diğer kesim de diğer yerlerde uygulanan şiddeti görmüyor, sanki o baştaki sivil nitelik hep devam etmiş gibi davranıyor. Baştaki sivildi. O çadırların yakılması provakasyondu. Onun arkasında Türkiye bir girdaba sokulmak istendi."

Abdullah Gül de açıklama yapmıştı

11'inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, geçtiğimiz günlerde Gezi olaylarına ilişkin açıklama yapmıştı. Gül açıklamasında,  "Nerede sessiz kaldım. Mesela en büyük olaylar Gezi olaylarıydı değil mi? Bana o zaman ilk sorulan soruya verdiğim cevap şuydu: “Bununla büyük bir gurur duyuyorum” dedim. Şaşırdı herkes. Çünkü “Türkiye'nin problemlerinin mahiyetini değiştirmişiz. Eskiden insanlar insan hakları için sokağa çıkardı. Faili meçhuller dursun diye çıkardı. Yolsuzluk dursun diye sokağa çıkardı. Şimdi insanlar ağacı kestirmem diye sokağa çıkmış, çevre duyarlılığı için sokağa çıkmış. Türkiye'nin problemlerini İngiltere'nin, ABD'nin problemleri haline çevirmişiz” dedim. Daha sonra bu toplumsal olay iyi yönetilemeyince terör örgütlerine büyük bir fırsat çıktı ve bildiğimiz vahim olaylar, vandallıklar cereyan etti." ifadelerini kullanmıştı.

Davutoğlu 2013'te ne demişti?

Dönemin Dışişleri Bakanı olan Ahmet Davutoğlu, dönemin ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'i ABD'nin Türkiye'ye "2'nci sınıf demokrasi" demesi üzerine aramış ve tepki göstermişti. Davutoğlu bu konuşmada; Türkiye'de gösteri hakkının bulunduğunu, eylemlere katılanlar arasında sadece çevreyi korumayı amaçlayanların dışında konuyu istismar etmek isteyen aşırı uç grupların da bulunduğunu ve dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan'ın bu iki uç arasında bir ayrım yaptığını belirtmişti.